Skocz do zawartości

[2500-3500] trudny wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W najbliższym czasie mam zamiar nabyć droga kupna rower w przedziale cenowym 2500-3500. Mam 181 cm i 98 kg wagi. Cel: przede wszystkim jazda w mieście, na wsi, lasy, no może pare razy jak coś bedzie w okolicach Warszawy to maratonik ... Ale rekreacyjne :-) dodatkowo będę musiał mieć czasami podpiety fotelik hamax dla syna....

No i zaczął się kłopot , bo i meridy na slx, xt się zalapia...i cube i krossy...... Ale zwróciłem uwagę na rockridera 8.1 w decathlonie.... Osprzet chyba ok, ale mam wątpliwości bo to nikomu nic nie ujmując rower marketowy....ale

No właśnie coraz bardziej myśle o tym rockraiderze.... Pomóżcie...niestety wiedzy w tym zakresie u mnie niezbyt dużo...a zależy mi na rowerze uniwersalnym, mało awaryjnym i aby nie trzeba było go rozbudowywać w najbliższych latach...

Link do rockridera:

http://www.decathlon.com.pl/PL/8-1-2011-173280586/

Napisano

Pomijając kwestę ramy - bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia, a geometrii znaleźć nie mogę - osprzęt jak za tą cenę wygląda bardzo przyzwoicie (nie ma się za bardzo do czego przyczepić)...

Napisano

wg mnie spokojnie wystarczy, będziesz kiedyś szalał to wymienisz sobie ramkę i będzie ok, a tak na co dzień to powinien być ok, amor fajny, hamulce fajne, a to bardzo ważne!

Napisano

Ech..myślałem , ze będziecie mi odradzali ten zakup ale widzę , ze może to nie jest złe wyjście :-) dam sobie jeszcze z dwa tygodnie na przemyślenie tego wszystkiego...na chwile obecna 60/40 na zakup rockridera 8.1

Napisano

całkiem fajny, pewnie za tę cenę nie dostaniesz nic lepszego, i nie powinno być problemu z gwarancją. Z tego co pamiętam to mają serwis na miejscu, ale mogę się mylić

Napisano

Kross jest również bardzo dobrym wyborem inna geometria (kross dłuższy) z lżejszym amortyzatorem (400g) choć ten z Decathlonu z blokadą na kierownicy (czasem się przydaje), osprzęt na podobnym poziomie (sram vs. shimano) podobnie jak i hamulce, rockrider ma lepszą korbę. Powiem szczerze, że kierował bym się albo upodobaniem do osprzętu (sram lub shimano) i - lub przede wszystkim - geometrią...

PS. warto również wspomnieć, że Korss to nasza rodzima firma i może wreszcie nasz naród zacznie na to zwracać uwagę, żeby pieniądze zostawały w kraju :)

Napisano

Jeśli bierzemy pod uwagę "magię" napisu na ramie - scott zdecydowanie przoduje (choć psuje napis Aspect który oznacza nic innego jak weekendowiec ;) )... reszta całkowicie zdeklasowana przez poprzednie propozycje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...