Skocz do zawartości

[Trening] Obniżenie tętna.

ProEvolution

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu jeżdżę ze znajomym.

Po pierwszej jeździe z pulsometrami okazało się, że podczas założonego treningu przy tętnie 70-75% między nami było 10% różnicy ( u mnie pulsometr pokazywał około 85%).

Tętna maksymalne oboje mamy określone. ( Dla niego 171, natomiast dla mnie 220 :) ) Cóż taka przypadłość :).

Co prawda przez zimę troszkę się obijałem z powodu chorób, a kolega dodatkowo grał w koszykówkę.

Jakim typem treningu mógłbym w czasie zmniejszyć tą różnicę? Co prawda ja mam rower górki na oponach 1,25", on natomiast szosowy lecz wątpię żeby stąd brała się taka różnica.

Proszę o pomoc :(, gdyż chciałbym razem z nim trenować ale w/w przypadłość to niweczy.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Jak to niemożliwe, pewnie że możliwe. Wzór 220-wiek sprawdza się tylko w mniej więcej 50% przypadków.

Co do tematu, aby obniżyć tętno należy przestać się obijać i zacząć jeździć :). Koszykówka nie ma tu za wiele do rzeczy, to nie jest dyscyplina kształtująca wytrzymałość tlenową. Powodem jest raczej to, że kolega nie spał zimą tylko trenował.

Nie masz co pytać o typ treningu, bo wyjście masz tylko jedno. Cykl treningowy zaczyna się od budowy bazy. Jak tego nie zrobisz, to wszystkie inne cechy będą się słabo trenować. Tego się nie przeskoczy.

No ja mam taką przypadłość :(

Może powinienem pójść z tym do lekarza? Chodzi mi o HRmax. A co do progu LT to z drogowego testu 30min to średnie tętno z ostatnich 15 min wyszło mi 208. Kilka razy powtarzałem i ten sam wynik. Raz wyszło 207 , 209.

Nie wiem co o tym myśleć.

Tylko nie piszcie, że źle test wykonałem bo wykonany był prawidłowo. Przez 30min jazda na max możliwości.

To jak nie robiłem bazy, to jak powinien wyglądać teraz mój trening? Lecieć dalej czy teraz zacząć od budowy bazy przez 6-7tyg?

No oczywiście że budowa bazy, co najmniej te 6-8 tygodni długich jazd w tlenie, stopniowo coraz mocniejszych. Oprócz tego raz w tygodniu siła na podjazdach i raz kadencja. Bez tego w ogóle nie będziesz w stanie się obciążyć porządnie na mocniejszych treningach i w efekcie nie będziesz miał ani porządnej bazy, ani niczego innego.

Bo jesteś słaby. Dlatego masz tak wysoki hr max i średnie pulsy. Puls się kształtuje na przestrzeni lat i nikt Ci nie powie co zrobić, żeby jutro mieć hr max 171 jak twój kolega bo tak się nie da ;) Do tego różnica między Waszymi rowerami też duuużo zmienia.

ProEvolution --> Jak masz Biblię to sobie poczytaj o treningach w bazie, bo nie ma co tu tego streszczać. Między 60 a 70% Hrmax to sobie możesz najwyżej aktywną regenerację zrobić ;). W ogóle po coś szczególnie trenujesz czy tylko ot tak sobie? Jak tak sobie to sobie głowy nie zawracaj i jeźdź ile i jak chcesz.

Jak to niemożliwe, pewnie że możliwe. Wzór 220-wiek sprawdza się tylko w mniej więcej 50% przypadków.

Co do tematu, aby obniżyć tętno należy przestać się obijać i zacząć jeździć :). Koszykówka nie ma tu za wiele do rzeczy, to nie jest dyscyplina kształtująca wytrzymałość tlenową. Powodem jest raczej to, że kolega nie spał zimą tylko trenował.

Nie masz co pytać o typ treningu, bo wyjście masz tylko jedno. Cykl treningowy zaczyna się od budowy bazy. Jak tego nie zrobisz, to wszystkie inne cechy będą się słabo trenować. Tego się nie przeskoczy.

To zły wzór, który podałeś

Podaję Ci ten właściwy

210- [1/2 wieku] – [0.11 x waga w kg] + 4

Żaden wzór nie jest właściwy, niektóre sprawdzają się w większej ilości przypadków, inne w mniejszej. Zawsze będą odstępstwa. Choć ten wzór który podałeś całkiem ładnie wyestymował moj hrmax, pomylił się tylko o jedno uderzenie :).

@ProEvolution - jedyna metoda abys wiedzial jakie masz progi i jaki jest twoj poziom wytrenowania to zrobienie badan wydolnosciowych. Koszt niewielki a robi sie w kazdym wiekszym miescie to. Tetno "ze wzoru" to loteria i niejeden sie juz na tym zajechał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...