Skocz do zawartości

[Napęd] Merida Matts Sport 300 - kaseta, łańcuch, korba, suport - wymiana całości

comrat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na wstepie zaznaczę, że jest to mój pierwszy wpis dotyczący napędu.

Nie znam się kompletnie na tym więc pytam fachowców.

Rower służy mi do dojazdów do pracy (30 km w jednym kierunku) i czasem wypadów w góry.

Posiadam rower Merida Matts Sport 300 ( rocznik około 2005) i muszę wymienić w nim napęd (korba, suport, łańcuch i tylne zębatki).

Napiszę szczerze, że nawet nie mam pojęcia czy mam z tyłu kasetę czy wolnobieg.

Dlatego pytam Was... czy ktoś ma podobny rower lub wie jaki typ jest montowany w tych rowerach? (nawet nie wiem jak się to sprawdza)

Wybrałem z allegro przykładowy zestaw i oceńcie czy nadaje się do montażu do tego roweru.

Korba i suport od razu: MECHANIZM KORBOWY SHIMANO FC-M361 OCTALINK + WKŁAD (2168976538) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Kaseta i łańcuch: ZESTAW kaseta SHIMANO 7 rzed HG20 i łancuch HG40 (2109176049) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Nie muszę mieć "super hiper zestawu", nie startuję w zawodach ale jednak robię dość dużo kilometrów rocznie (w większości asfalt - 70%-80%).

Przerzutka przednia to Alivio a tylna to Deore (7 biegów).

• Mod Team
Napisano

Wnioskując po podanym zestawie nie szastasz groszem :D Radziłbym dorzucić kaski do korby alivio i kasety choć nie wiem czy znajdziesz 7 rzedową lepsża od tej.

## Korba Shimano Alivio FC-M430 175mm ##+gratis ## (2176613322) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. korba

KASETA SHIMANO CS-HG41 7 RZĘDOWA KORONKI 11-28 (2162816040) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. kaseta lepszego nie znajdziesz, nawet nie szukaj.

A w ogole radze sie zastanowić nad dołozeniem do koła i przejciem na 8-9-10 rzędowy system bo na 7 cieżko już o częsci.

• 2 tygodnie później...
Napisano

zrobiłem fotki tego co mam...

jednak mam 8 rzędową kasetę...

zdjęcia kasety i korby poniżej....

szukam zestawu: KORBA, KASETA, ŁAŃCUCH (najlepiej na spinkę, żebym mógł go rozbierać i czyścić)

KASETA to obecnie CS - HG30-8I (czy zamiast tego są jakieś kompatybilne zamienniki o innych oznaczeniach????)

KORBA to obecnie FC - MC08 (42 zęby na największej zębatce) - czy mogę zamontować tam korbę z 48 zębów????

ŁAŃCUCH to obecnie - nie wiem jaki... :-)

co polecicie w zamian za to????

tak jak pisałem nie potrzebuję jakiegoś super zestawu... z tego co szukałem na allegro to mogę się zamknąć w 200 zł ze wszystkim

post-101077-0-37213300-1332076255_thumb.jpg

post-101077-0-35464400-1332076288_thumb.jpg

Napisano

co powiecie o takim zestawie:

łańcuch + kaseta

http://allegro.pl/zestaw-shimano-kaseta-hg41-8-rzedow-lancuch-spinka-i2205682732.html

korba

http://allegro.pl/nowosc-korba-na-kwadrat-suntour-xct-175mm-2011-ct-i2211443219.html

będzie to współgrało ze sobą???

mam jeszcze pytanie:

Słyszałem, że przeskakiwanie przy jeździe nie musi być winą zjechanych zębów w korbie i kasecie.

Kolejną możliwością jest rozsypanie się zabieraków w bębenku na piaście koła.

Tym samym wymiana napędu może okazać się niewystarczająca.

Czy często sypie się bębenek na piaście?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...