Skocz do zawartości

[opona] Permanentny flak

Kartezjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę z prośbą o ewentualną poradę tutejszych ekspertów z dziedziny rowerystyki.

Jakiś czas złapałem laczka w tylnik kole, jako że stan tylniej gumy wskazywał na konieczność przemianki tylniej na przednią tak zrobiłem...

W przypadku przedniej oponki, z racji złamania kominka w dętce wymieniłem na nową - Continental (czyt. jakość(?).

No i zaczął się problem. Dętka była łatana parenaście już razy, wciąż łapie gumę. Żeby było śmieszniej, wczoraj pół godziny spędziłem na bardzo wnikliwych obserwacjach wewnętrznej wyściółki opony w poszukiwaniu ukrytych intruzów w postaci szkła, kamyczków lub elementów metalowych. Wynik obserwacji był negatywny, nie znalazłem nic! Przetarłem dodatkowo szmatką oponę od środka, żeby zebrać niepotrzebne zanieczyszczenia - mogące być przyczyną problemu.

Fajnie! Wczoraj złapałem dwukrotnie gume, nie mam już siły na proceder - a opony nowej kupować nie chcę... Zastanawiałem się czy w jakikolwiek sposób można sprawdzić oponę pod kątem tkwienia w niej czegoś co dokumentnie dziurawi mi dętke. Może przy nacisku i mojej wadze - 88kg, coś tkwi w oponie pod kątem... Nie wiem!

Oddalać się od domu zbytnio nie mogę, pompką ręczną nie uzyskam wyniku 3,5-4.0 bary.

Oponka Corratec Fat Man 26" 2.35 (2.0-4.5bar), po za w/w zdarzeniem nigdy nie było problemów z flakami, nawet jeżdżąc po samym właściwie szkle (co też mi się zdarzało).

Help Me!!!

ps. w gwoli ścisłości, taśma na obręczy jest odpowiednio rozłożona. Dziury w dętce pojawiają się raczej od frontu bieżnika...

Gość voytec

Oczywiście kiedy sprawdzałeś tą oponkę to wywróciłeś ja na lewą stronę? Jeśli nie to ją zdejmij, przewróć przejedź po niej palcami i powinieneś coś znaleźć. Przy takiej częstotliwości przebić nie ma siły żeby czegoś tam nie było.

Jak zlapie kapcia zawsze zapamietuje/oznaczam ułożenie opony wzgledem detki to w znaczącym stopniu ułatwia znalezienie problemu ...

Wnetrze opony to też jej rann nie popekały ci druty ??

Continental to raczej pancerna dętka :) ... a moze zwyczajnie jeżdzisz na za niskim ciśnieniu i notoryczne dobijasz i dziurawisz ?

Pozdro

Heh, chłopaki dętka była pieczołowicie sprawdzana od środka i od zewnątrz. To co przebija mi dętke to niezwykle małe ku*estwo musi być...

Dętka połatana ale bez przesady żeby trzeba ją było wymieniać? Parenaście łat nie sprawia, że nie widać już pierwotnej warstwy gumy :D

Próbowałem zaznaczyć obszar opony ale gdzieś sie pogubiłem i akcje pal licho!

Jutro powalcze, wszak pogoda ma być kosmiczna!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...