Skocz do zawartości

[koło] problem z dobraniem szprych

kk1992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z dobraniem szprych do mojego koła.

Pragnę mieć białe szprychy dartmoora, ale niemoge nigdzie znaleź mojego rozmiaru (kalkulator wyliczył mi długość 248mm)

I tu jest moje pytanie, czy da rade skęcić koło na troszke dłuższych lub krótszych szprychach, jeśli tak too o ile może być za długa czy krótka ???

Albo proszę o jakieś namiary na sklep coo możę posiadać takie szprychy, niekoniecznie dartmoor

Pozdrawiam

Gość voytec
Napisano
I tu jest moje pytanie, czy da rade skęcić koło na troszke dłuższych lub krótszych szprychach, jeśli tak too o ile może być za długa czy krótka ???

Każdy typ zaplotu czyli ilość krzyży wymusza wybranie dłuższej szprychy z reguły o jakieś 5-7mm. Wszystko zależy od wielkści koła a konkretnie rozmiaru ERD.

• Mod Team
Napisano

Najlepszym wyjściem jest podejsć do "dobrego sklepu rowerowego" sprawdź w google gdzie masz najbliższy i zamówić na 90% dostaniesz takie jak ci potrzeba.

Napisano

W pobliżu właśnie nie mam żadnego konkretnego sklepu najbliżej 70 km

chodzi mi konkretnie o splot na trzy skrzyżownia

moja długośc ERD to 560mm

Napisano

Dałbym sobie spokój ze szprychami Dartmoora. Wcale tanie nie są, trzeba osobno dokupić nyple (te z Dartmoora są aluminiowe), a do tego mają kiepskie opinie i nawet sprzedawcy ich nie polecają. No chyba, że kolor jest priorytetem.

Co do długości to właśnie najlepiej do sklepu, bo ten dobór to nie jest prosta sprawa.

Napisano

Witam

Mam problem z dobraniem szprych do mojego koła.

Pragnę mieć białe szprychy dartmoora, ale niemoge nigdzie znaleź mojego rozmiaru (kalkulator wyliczył mi długość 248mm)

Albo proszę o jakieś namiary na sklep coo możę posiadać takie szprychy, niekoniecznie dartmoor

Pozdrawiam

podaj jaką masz felgę i piastę , na ile chcesz krzyży standard 3, i nyple aluminium czy stalowe standard to 12mm

jak podasz te dane sprawdzę czy dobrą długość potrzebujesz i czy są dostępne szprychy białe w odpowiednim rozmiarze

• Mod Team
Napisano

Ja tam mam trzecie koło na ich szprychach i jakos zyją ale jest z nimi jeden minius, są ciężkie w zaplataniu, ja juz mam swoją technikę :D

Napisano

piasta: NS Extreme

Obręcz: Schurmann stozek

wiazania na 3 krzyze

a nyple juz obojetnie

too jakie inne szprychy mi polecicie, kolor ma dla mnie znaczenie

Napisano

Najlepsze są DT Champion. Tyle tylko, że one są srebrne albo czarne, choć są w komplecie z mosiężnymi nyplami.

Napisano

Arown dobierasz długości szprych?

Swoją drogą co sądzisz o nyplach aluminiowych? Sporo osób na nie narzeka.

Zajmuję się składaniem kół profesjonalnie głównie wyścigowe i dla wymagających dlatego prosiłem o dane felgi , piasty,

Nyple aluminiowe trzeba dobrze złożyć, musi być bardzo dokładnie dobrana długość( nie noga być za krótkie) i nie należy jeździć zimą. z alu polecam dt cnspoke sprawdzone.

Nyple stalowe są bardziej wytrzymałe i jak dobierze się troszkę krótsze wytrzymają .

We wszystkich opcjach mocno za krótkie szprychy mogą powodować wyrywanie się z nypli.

Lekko za długie szprychy jeszcze ujdą ale nie polecam bo mogą być problemy z prawidłowym naciągiem szprych.

• Mod Team
Napisano

Z racji Ze szprychy sa lakierowane strasznie ciężko jest je po przewlekać przez otwory w piaście i od niej głownie zalezy operacja. Ciężko w sensie zeby nie uszkodzić lakieru. Niewidem jaką będziesz miał piaste, jezlei symetryczną to ok ja nie symetryczna (wielkość kołnierzy) to lepiej zeby kołnierz był z otworami. W niektórych sytuacjach bez "zaokrąglania" czyli łukowego zginania szprych nie da sie zapleść.

Wszyscy ciągle o tych DT mowią i pewnie faktycznie są dobre, tylko mi nie zdarzyło sie urwać szprychy w kole. Nawet jeżeli 3 razy zaplatałem na tych samych zardzewiałych po 20gr. no fakt nie waże moze wiele ale na starej obreczy juz było widać powolne wydzieranie sie dziur w miejsu nypli wiec koło dostało srogo za życia a jednak nie popękało nic. Wiec albo ja tak dobrze zaplatam albo nie ma znaczącej różnicy miedzy szprychami.

Napisano

Dobry zaplot koła to 70% sukcesu. Nawet najlepsze szprychy źle zaplecione, lub o złym rozmiarze mogą pęknąć.

Dużo też zależy od zastosowania i masy rowerzysty.

Napisano

Wszyscy ciągle o tych DT mowią i pewnie faktycznie są dobre,

Jezeli robione w Szawajcarii to tak jak na Tajwanie,to roznie to bywa:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...