nightcon Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Witam, Jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o rowery. Sporo się naczytałem na różnych forach o sprzęcie itp itd. Wydaje mi się, że im więcej czytam to coraz więcej pytan i niezdecydowania. Więc tak. Rower potrzebuję w przedziale 2000-3000 pln. 3000 to maksimum absolutne. Oscylowałbym raczej koło 2000. Cel: codzienne dojazdy do pracy - 20km. ( teren asfalt , krawężniki itp ) / w weekendy , żeby był dobry także do pojeżdzenia po lesie , łąki itp. , czasem jakiś skok ale bez maksów. Wzrost 186 cm / waga 84 kg Na początku myślałem o typowym krosowym, a potem stwierdziłem, że mądrzej będzie jak kupie górala i zmienie w nim opony ( obręcze? ) na większe i jakies semi sliki czy coś - jakieś węższe. Będzie to wybór lepszy , że rower bardziej wytrzymały chyba , a oponki zawsze można zmienić czy coś... Byłem już w rowerowym przymierzać / testować rowerki - najbardziej przypasował mi scott aspect 29 (2300pln) i specialized hardrock 29 (2700pln), był też ktm ultra i cross jakiś. I teraz problem bo tak sprawdzam na sieci te rowery to modele starsze widzę w podobnych cenach ale z lepszym sprzętem ( o ile dobrze się naczytałem , który to który ). Dobrze pomyślałem z mtb i zmianą opon czy może brać jednak crossa jakiegoś ? uprzejmie proszę o porady :>
tyran Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 sliki na bezdroża się nie nadają,piach i leżysz,ja na Twoim miejscu brałbym albo 29era albo coś crossowego,z drugiej jednak strony na 28" to sobie nie poskaczesz,przemyśl ile razy w tygodniu będziesz skakał a ile km będziesz dojeżdźał do pracy....
nightcon Napisano 3 Marca 2012 Autor Napisano 3 Marca 2012 Do pracy pon-piatek jak pogoda jest w sezonie. Chodzi mi żeby rower się nie rozleciał po 1 sezonie nawet jak będzie pare skoków w lesie ale żadnych ekstrem jak już napisałem. Chodzi mi o parę przykładów z tego zakresu cenowego bo zagubiłem się kompletnie , czy brać z nowego rocznika czy może coś z wyprzedaży. ...i czy dobrze myślę, żeby lepiej wziąć mtb jakiegoś i w nim opony na węższe zmienić np. żeby trochę lżej było
Gość voytec Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Na początku myślałem o typowym krosowym, a potem stwierdziłem, że mądrzej będzie jak kupie górala i zmienie w nim opony ( obręcze? ) na większe i jakies semi sliki czy coś - jakieś węższe. Będzie to wybór lepszy , że rower bardziej wytrzymały chyba , a oponki zawsze można zmienić czy coś... Zmienisz na większe? Jak? Koła 700C czy 28" nie wlezą w ramę pod 26". Jeśli chcesz coś terenowego a z dużym kołem to po pieniądzach Kross Level B3 albo innt 29er powinien cię zadowolić
nightcon Napisano 3 Marca 2012 Autor Napisano 3 Marca 2012 no ok, tak też podobnie myślę - a w tej cenie nie lepiej czegoś kupić ze starszego rocznika co ma lepszy sprzęt ( bo nie wiem czy dobrze rozumiem , że 29er to wyszły dopiero w 2012 ) - sorry ale nie bardzo się znam na tym - chodzi mi o starsze roczniki z lepszym sprzętem może ale też na większych kołach niż 26"
kadargo Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Tak prawdę mówiąc to 28" wejdą. Jest nawet temat o tym na forum. Problemem są tylko hamulce V.
Gość voytec Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 no ok, tak też podobnie myślę - a w tej cenie nie lepiej czegoś kupić ze starszego rocznika co ma lepszy sprzęt ( bo nie wiem czy dobrze rozumiem , że 29er to wyszły dopiero w 2012 ) - sorry ale nie bardzo się znam na tym - chodzi mi o starsze roczniki z lepszym sprzętem może ale też na większych kołach niż 26" Dobrze rozumiesz. 29er od Kross'a wyszły dopiero w 2012 (jeśli nie liczyć modeli Big Wheel i Unplugged). Co do osprzętu to się nie zgodzę. Co prawda jest to (w przypadku B3) Altus-Alivio i coś tam Deore) ale są to modele który otrzymały cech swoich większych grupowo braci więc nie prezentują gorszego poziomu od tym z poprzedniego roku.
nightcon Napisano 3 Marca 2012 Autor Napisano 3 Marca 2012 http://www.t-bike.pl/kross-evado-4-0-2012.html czy coś takiego dobre???
nightcon Napisano 4 Marca 2012 Autor Napisano 4 Marca 2012 http://rowery.shop.pl/view/152/ dobry wybór - czy ta cena to nie jest jakaś ściema ?
nightcon Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 Znów byłem w salonie i stawka wzrosła do 3500 pln na rzecz Scott'a Scale 29 Comp To dla mnie naprawdę spoko kasy i proszę o radę czy warto tą kasę na niego wydać. W grę wchodzi też: Specialized Rockhopper 29 i Merida Big Nine TFS 100-d
Gość voytec Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 czy ta cena to nie jest jakaś ściema ? Jeśli jest sprzedawane to co na zdjęciach to nie sądzę. To jakaś stara wersja pamiętająca jeszcze rok 2006-2008.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.