Skocz do zawartości

[zacisk] jak prawidlowo ustawic dzwignie zaciskową?

szewczykluk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie czy istnieja jakies zasady prawidlowego ustawienia pozycji dzwigni zaciskowej w szybkozamykaczach?tzn przyjelo sie ze przednie kolo dzwignia rownolegle do goleni a tylne skierowne do sztycy??czy ma to znaczenie jakies przy hamulcach tarczowych?

Napisano

Nie ma zasady, ale najbezpieczniej zagiąć je do góry. W rowerach szosowych spotkałem się, że zamykano odwrotnie do kierunku jazdy.

Napisano

Najbezpieczniej to zamknąć odwrotnie do kierunku jazdy aby na wyprawie w lesie nie zaczepić o jakieś krzaki bo w najlepszym wypadku Ci go otworzy a w najgorszym skręci kierownice i zaliczysz glebę :)

• Mod Team
Napisano

Ja mam przednie (bo tylko taki mam) po lewejs tronie koła skierowany w tył ... czemu ? Zeby mi ochraniał wentyl od komory ;)

• Mod Team
Napisano

Generalnie szkół jest kilka- Fulcrum zaleca zamknąć przedni zacisk równolegle do podłoża z dżwignią skierowaną w tył ( strona nie ma znaczenia), Magura,jako producent hamulców tarczowych zaleca ,aby dźwignia byłą po przeciwnej stronie niż zacisk i odradza stosowania wylajtowanych zacisków. Najbezpieczniej zamykać zacisk tak ,aby zminimalizować ryzyko otwarcia w najmniej spodziewanym momencie,czyli:

- przód równolegle do podłoża ( lub prawie równolegle) z dżwignią skierowaną do tyłu

Fulcrum-011.jpg

- tył zamykamy w miarę równolegle do górnych tylnich widełek

SLorence764_2010_600.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...