Skocz do zawartości

[Manetka przód] Długość ciągniętej linki w Dyna-Sys.

Hanzo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zastanawiam się ostatnio jaką ilość linki ciągnie przednia manetka Dyna-Sys. Miałbym prośbę do kogoś kto używa takich manetek czy nie mógłby to sprawdzić? Sprawdziłem że manetka z systemu 3x9 ciągnie 10,5 -11mm linki. Mam wrażenie, że przedna manetka z systemu 3x10 powinna ciągnąć trochę mniej linki, ponieważ łańcuch jest trochę węższy, blaty są trochę bliżej siebie więc prowadnica łańcucha powinna mieć trochę mniejszy ruch.

Będę wdzięczny jeżeli ktoś może zmieżyć ile linki wysówa się na przykład przy zmianie ze środkowej zębatki na najmniejszą.

Wiem że powszechna opinia jest taka, że przód jest kompatybilny pomiędzy 3x9 a 3x10 ale chcę mieć pewność.

Napisano

Witam, jutro Ci podam wartość.

Co do kompatybilności na pewno jest, ja używam z korbą M970 śmiga aż miło (ja mam układ 2x10), znajomy używa tej manetki z przerzutką Sram XX również z dwoma blatami i korbą XT (pod 9s) i też działa. Także nie powinno być problemu.

Napisano

Mi w pomiarze wyszło na przodzie manetka ciagnie 18 mm całości z 3 na 1 i 6mm (??) z 3 na 2 pozostaje 12mm z 2 na 1

Na tyle manetka ciagnie od 10 do 1 34 mm linki

Pomiar na SLX 3x10 co ma male znaczenie bo Dyna-Sys to Dyna-Sys

Pozdro

Napisano

Dzięki Rzezniol. Właśnie o to mi chodziło. Mi w 3x9 przy zmianie z 1 na 3 wyszło 17,5mm, czyli prawie to samo co u Ciebie.

Napisano

Czyli przerzutki shimano 9s i 10s będą działać tak samo na manetkach 9s? Bo stoję przed zakupem przedniej przerzutki i się zastanawiam nad nowym XTR'em

Napisano

Jeszcze jedno krótkie pytanie. Czy nowa przerzutka XTR ( max 42t ) ogarnie 44t? Z podanych danych oczywiście wiadomo, że nie. A jakie jest wasze odczucie? Będzie działać prawidłowo ( nie bedzie haczyć o większą o 2 ząbki tarcze) ?

Napisano

Cóż przerzutka jakoś będzie działać, ale pojawi się ocieranie łańcucha o prowadnicę na części przełożeń, oraz może pojawić sie problem podczas zrzucania na najmniejszą koronkę.

Napisano
Będę wdzięczny jeżeli ktoś może zmieżyć ile linki wysówa się na przykład przy zmianie ze środkowej zębatki na najmniejszą.

Mierzyć najlepiej ile linki się wysuwa podczas zrzucania z największej zębatki na środkowa. Na najmniejszej zębatce może być różnie ustawiona śruba L i linka prawdopodobnie będzie miała jakiś luz, a przez to pomiary mogą się różnić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...