Artwro Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam.czy po zimowym postoju na balkonie robić z rowerkiem cokolwiek?był co prawda przkryty(trzy warstwy+nieprzemakalna plandeka).Jak dzisiaj go wyjąłem po prostu cieplutki od słońca.Chodzi mi o amortyzator i hamulce,przed zimą wszystko zrobione i wydaje mi się że tylko wsiąść i jechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 W ogólności wsiąść i jechać. Ale przed wyruszeniem zobaczyć czy wszystko chodzi jak należy. Ewentualnie skontrolować stan smaru na łańcuchu czy ciśnienie w oponach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A że ja też się przyłącze, mam amorek Manitou R7 przed zimą przeszedł serwis chciałbym się dowiedzieć czy od tego że rower stał przez zimę - w ciepłym pomieszczeniu przykryty, amorek trzeba będzie serwisować?, czy coś może stać się z olejem gdy stoi?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Nic mu nie będzie. Wsiadaj na rower i szerokiej drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 czy coś może stać się z olejem gdy stoi? Podejrzewam, ze to samo, co w butelce w sklepie... Poprzedni rower trzymałem przez 3 lata z rzędu na balkonie bez osłony. Oprócz brudu i rdzy na źle zabezpieczonej kierownicy nic się nie działo. Chodził tak samo dobrze jak w sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Tak myślałem ,ale zawsze dobrze coś skonfrontować,od razu człowiek lepiej się czuje.Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Ja tam robię serwis przed sezonem, a nie po sezonie. Dodam jeszcze że zimą też śmigam dltego wole robić przed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Dużo zależy czy balkon jest dobrze zadaszony. Ja posiadam balkon wnękowy i tylko w przypadku dużych opadów oraz mocnego wiatru deszcz dostaje się na balkon. W Twoim wypadku rdze mogło jedynie spowodować wilgotne powietrze. Po trzech miesiącach na balkonie warto zrobić podstawowy serwis: smarowanie łańcucha, sprawdzenie linek. Najlepszą opcją jest dokładne wyczyszczenie i przy okazji sprawdzenie czy wszystko jest ok. Ewentualnie po pierszej jeździe wszystko co zardzewiało "ożyje" i da o sobie znać. Tak przy okazji zapytam. Czy bezpieczniej jest trzymać rower na balkonie (4 piętro) czy w piwnicy. Pod względem bezpieczeństa kradzieży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emuv Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Zdecydowanie na balkonie, choć i na nim 100% pewności o bezpieczeństwo swojego roweru mieć nie możesz. Polecam przypinać go czymkolwiek, albo zawiesić na haku w mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 albo zawiesić na haku w mieszkaniu. To jest raczej najlepszy sposób.Rower ma ciepło i bezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 13 Marca 2012 Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja trzymam dwa rowery na balkonie (swój i dziewczyny), balkon na 3 piętrze, zabudowany. Rowery stoją w pionie, na tylnych kołach, podparte starym akumulatorem żeby się nie wywróciły. Dwie zimy tak zimują i nic im nie jest. W weekend je odpalimy, ściereczka w łapę, stara szczoteczka do zębów, smar do łańcucha i jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 polecam sprawdzić czy wszystkie śruby są odpowiednio dokrecone - mogły sie poluzowac od róźnicy temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 ja znam przypadek ze komus z balkonu na 10 pietrze rower ukradli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelpb Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Ja tam robię serwis przed sezonem, a nie po sezonie. Dodam jeszcze że zimą też śmigam dltego wole robić przed. ja też przed sezonem robię serwis ale jeśli ktoś przechowuje rower na całą zimę w chłodnej piwnicy/garażu to grzechem śmiertelnym jest zostawić na nim jakiekolwiek błoto czy suchy łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 albo zawiesić na haku w mieszkaniu. To jest raczej najlepszy sposób.Rower ma ciepło i bezpiecznie. no tak ale rower nie skrzypce nie wypaczy się, można w piwnicy albo w garażu trzymać. ja swój pod chmurką , i nic mu nie jest ps. ale to dotyczy lepszych rowerów, z materiałów nierdzewnych makrocash może przerdzewieć na wylot (i uwaga na skórzane siodła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Na jakich przelozeniach zostawiacie rower do zimowania? ja na najmniejszych koronkach korby i kasety by sprezyny w przerzutkach sie nie naciagaly... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja zostawiam przerzutki w takiej samej pozycji jak kolega vitesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.