ciaskto666 Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Witam Obserwuję forum od dłuższego czasu ale nie znalazłem tu jednoznacznej odpowiedzi i proszę o pomoc. Aktualnie posiadam rower marki no name Ale dużo w niego inwestowałem ze starych części została tylko rama. Amorek to Spinner grind OS2 1" gwint Rama kross ( stara ale 0 śladów zużycia, 19" ) Vbrakei Tektro + klamki promax Shimano Turney przerzutki tył i przód nowe to samo z manetkami Koła to Nowe stożki ( firmy nie pamiętam brak naklejek ) 26" Chciałbym wymienić ramę na większą ( mam 194 cm wzrostu 75 kg ) 21" ? Ale zostawić resztę sprzętu. Jest tylko problem z amortyzatorem 1" i gwint i raczej trzeba go tez wymienić ? czy da się jakoś przerobić tymczasowo ? Dodatkowo trzeba dokupić stery a-head ? I jak z suportem bo aktualnie siedzi w nim ośka i łożyska bez żadnych bajerów. Tyle wiem i proszę o poradę gdyż się na tym nie znam za bardzo a na nowy rower nie chciałbym wydawać 1500 zł bo mi taki nie potrzebny tym bardziej że w tego wpakowałem tyle pieniędzy. Budżet to 500 zł max rower ma służyć do XC.
AXE95 Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Musisz zmierzyć średnicę rury podsiodłowej najlepiej suwmiarką. Tak jak pisałeś sterówka, później mocowanie przerzutki tylnej. Jeszcze średnica sztycy. Długość mufy suportu też jest ważna. Przy większej ramie łańcuch może być za krótki. Ogólnie to nie wiem czy ta inwestycja ma sens. Rama może taka http://allegro.pl/ra...2153622147.html oczywiście musiałbyś kupić amortyzator (Suntour XCR XCM XCT) oraz mostek. Chyba to wszytko.
ciaskto666 Napisano 3 Marca 2012 Autor Napisano 3 Marca 2012 Aktualnie moja rama ma 17 cali, Mufa suportu -70mm średnica rury podsiodłowej to 29 mm Do wymiany jest: -Rama -Amorek -Stery -suport -sztyca (?) -hak do przerzutek -łańcuch -korby ? Nie pomyliłem się ? Czyli nie opłaca się całkowicie ? Lepiej kupić nowy rower ? Co polecicie do 1500 zł ?
AXE95 Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Musisz znaleźć taką ramę żeby wszystko pasowało. Na twoim miejscu bym tego nie robił i kupił właśnie nowy rower. W tej cenie można już kupić w miarę sprzęt. Poszukaj na forum takich tematów jest mnóstwo.
Fenthin Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Mufa suportu -70mm średnica rury podsiodłowej to 29 mm Zmierz to jeszcze raz. Ale teraz porządnie. Średnica podsiodłówki wewnętrzna, zewnętrzna?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.