Skocz do zawartości

[Opony]zmiana opon z 2,4 na 1,95

solczis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Planuję zmienić w swoim rowerku opony z Schwalbe Big Betty 26x2,4 na Kenda K90 Slick 1,95

Będę głównie dojeżdżał do szkoły po asfalcie ale kawałek musze jechać po nieutwardzonej drodze.Moje pytania są następujące :

-czy opory toczenia będą odczuwalne czy raczej nie zrobi to różnicy?

-czy będę musiał zmieniać dętki na węższe ?

- może jednak pozostać przy swoich obecnych oponach ? z tym że one są na kamieniste drogi itp a nie na asfalt.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

• Mod Team
Napisano

- jak zmienisz oponki terenowe 2,4 na slicki 1,95 opory toczenia będą sporo mniejsze, na asfalcie powinieneś odczuć wyraźną poprawę

- zależy jakie masz obecnie dętki. Są np. Continentale do opon 1,95-2,5. Choć oznaczenia oznaczeniami, ja wsadziłem dętkę noname z oznaczeniem że max. opona to 2.0 do opony 2,3 i już dłuuugo jeździ :).

- szkoda terenowych opon na asfalt. Są robione z miększej gumy, co daje większą przyczepność, ale na asfalcie szybko sie ścierają.

Napisano

- Zmieniając opony z Big Betty z pewnością odczujesz sporą różnicę, to wielka opona do DH, a nie "na kamieniste drogi".

- Być może. Zależy do jakich rozmiarów przystosowana jest dętka.

- Skoro duża część Twojej jazdy to asfalt, z pewnością nie zostawaj przy takich oponach. Jeśli uważasz, że te Kendy to przesada w drugą stronę i chcesz czegoś bardziej uniwersalnego, zainteresuj się Schwalbe Smart Sam bądź Continental Race King 2.2

Tak w ogóle, jaki masz rower, że takie opony w nim?

Napisano

Chce właśnie kupić tą Kende gdyż jest to idealna szosówka + to że mam ją do kupienia na miejscu i taniej o koszt przesyłki.Co do "kamienistych dróg" to tak było w opisie więc jak coś przekręciłem to sory :)

A rower taki

post-149661-0-68295800-1330771407_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Dziwnie to bedzie troche na slickach wyglądać ale na pewno poprawi to warunki jezdne na asfalcie. Dodatkowo zaoszczędził byś energii jak być tylny wyrób dampero podobny usztywnił chyba ze masz na tyle twarda sprężynę ze prawie nie działa.

Napisano

Owszem może dziwnie wyglądać ale jakoś się tym nie przejmuje , opony specjalnie na dojazdy do szkoły kupuje takie i ewentualnie krótkie trasy na miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...