Skocz do zawartości

[licznik] Jaki licznik polecacie

Dworniok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Tak jak w temacie jaki licznik polecacie, byle był nie drogi i posiadał funkcje średniej prędkości na trasie. Dobrze było by, gdyby był z lepszej firmy np. sigma czy coś podobnego

Napisano

No co sigma to sigma. Ostatnio na forum spotkałem się z przypadkiem bikera że nie miał żadnego dowodu zakupu wysłał produkt do punktu serwisowego sigmy i wszystko bez problemu zostało naprawione a pracownik tej firmy poinformował go gdyby miał ów dowód zakupu produkt z miejsca zostałby wymieniony na nowy. Udanego kupna i miłej jazdy !

Napisano

Użytkownikiem, który wysłał do Sigmy pulsometr byłem ja ;) Mam 2 liczniki Sigmy: 1009 i 1609 i oba działają bez zarzutu. Co prawda mam je dopiero 2 lata, ale działają doskonale. Jedynie z 1609 zeszło trochę sreberko, ale nie chce mi się tego reklamować, bo nie wpływa to na jego działanie. Wcześniej korzystałem z Trelocka - miałem model przewodowy i ten działa dobrze do tej pory na rowerze mamy. Bezprzewód niestety podziałał ok. roku i padł - bez żadnego ostrzeżenia, po prostu nagle przestał łapać sygnał - i nie jest to odosobniony przypadek. Nie reklamowałem go co prawda bo nie miałem żadnych dokumentów (przyjechał z Niemiec, a nikt nie myślał o paragonie), a pewnie coś bym wskórał. Z dobrych doświadczeń, to jak uszkodziłem sobie podstawkę pod Trelocka, to producent przysłał mi bez problemów nową.

Napisano

Ja już skusiłem się na Sigme BC 1009. Spełnia wszystkie moje wymogi, jest to dobra firma i ma rozsądną cene, a nie z kosmusu.

Napisano

a jak jest z bateriami w tych licznikach ? trzeba wymieniać co jakiś czas czy jak ? i czy jak bateria padnie to tracą się kilometry ?

Napisano

Z tym czy tracą się kilometry to od licznika zależy, niektóre pamiętają dane chwile po wyjęciu baterii, innym można wprowadzić takowe dane ręcznie.

BTW, jaki polecilibyście licznik w ludzkich pieniądzach (powiedzmy góra 50zł, ale dopłacę tę dychę - półtora jeśli będzie warto)? Zależy mi na podstawowych funkcjach + średnia prędkość i nie obrażę się za mocowanie na mostku. A, nie chcę no-name i kellyso-podobnych. Te pierwsze odpadają, bo... tak mi się podoba :P a Kellysopodobne bo mam (miałem) takowy i średnio co 900-1200km się resetował (często podczas jazdy), a i kabel nie czuł się mocno przywiązany do podstawki... W sumie podobają mi się Sigmy, ale może ktoś coś innego poleci :) Nie zależy mi na bajerach pokroju podświetlenie, latarka, budzik, mikrofalówka...

• Mod Team
Napisano

1009 ma pamięć ustawień przy wymianie baterii. W moich Sigmach baterie średnio wytrzymują 2 sezony (razem z zimą). Ma wskaźnik stanu baterii.

Adii22 to najtańsza sigma z niezbędnym minimum.509 to totalny golas Ale jeżeli zrezygnujesz ze średniej, kontroli stanu baterii i ustawieniu kontrastu(przydaje się) to bierz. 509 mieści się w limicie cenowym do 1009 trzeba dołożyć:

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_licznik-bc-1009_1090-SIGMA.html?PT=53155252&PZTA=8&HNT=T&PD=53010814&WSZDZ=T

Napisano

adii22 ja bym ci radził dopłacić te kilka zł i miec Sigme 1009. Pokazuje średnią prędkość i stan bateri. Moim zdanie to są 2 przydatne funkcje.

Napisano

Czy ktoś jest w stanie porównać liczniki na rynku, na podstawie poszczególnych funkcji?

Np. Ta marka pokazuje prędkość od x km/h. W tej termometr działa do takiej temperatury, ten licznik ma bardzo duze opóźnienie itd.

To że ktos ma i działa, nie powinno byc argumentem, bo w końcu do tego służą, żeby działać i pokazywać prędkość.

Napisano

Fajna ta stronka, którą podesłałeś. Teraz jzu na 100% biore Sigme 1009

No ale sigma jest to dobra firma na rynku, ma bardzo konkurencyjne ceny na rynku. Więc nie ma się co zastanawiac tylko brac Sigme.

Napisano

Hmm.. Ta sigma jest kusząca :) 1009... nie orientuje się ktoś, czy w zestawie podstawka pozwala na montaż na mostku? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...