Skocz do zawartości

[składanie] pierwsze ostre koło

papanf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

52/16 to trochę lipa, bo masz 4miejsca na oponie do skidowania- ja osobiście śmigam na 50/16 i to na tym przełożeniu uczyłem się skidować więc teraz już nie narzekam

Napisano

Zacząłem na 52/16. Było za twardo więc kupiłem nową zębatke i teraz śmigam na 52/18. Jeździ się fajnie i lekko.

Napisano

Przełożenie 3.25 na miasto niszczy mi mózg :D Chyba, że na jakichś korbach 175 mm chociaż i tak nie wiem, czy to jakaś duża różnica.

Napisano

Będzie spoko. Ja mam u siebie 42/16 co daje ratio 2,625 i jest całkiem nieźle. Chociaż czasem chciało by się mocniej przycisnąć albo mniej młynkować i wtedy coś w okolicach 2,8 było by wygodniej.

Napisano

Nrv ja to bym chyba założył 46/17 - niewiele twardsze przełożenie (2.70 vs 2.55) ale za to masz 17 "skid patches" zamiast 9 przy 46/18 - większa żywotność opony.

Napisano

Jak obliczacie "skid patche" i co to w ogóle. jest, na czym to polega, ktoś mi wytłumaczy ? Zrób sobie przełożenie 2.7/2.8 a nie będziesz żałował. Według niższe nawet na początek będzie za niskie.

Napisano

Co do skid patchów jeszcze - założenie jest takie ze skidujesz zawsze z takim samym ulożeniem korb i np. zawsze prawa noga z przodu. Ponieważ przeniesienie napędu odbywa się za pomocą zębatek to zależnie od stosunku ilości ząbków przód/tył możliwe jest tylko X wzajemnych położeń przedniej i tylnej zębatki przy określonym położeniu korb. Najgorzej jest gdy liczba zębów z przodu jest równa całkowitej wielokrotności ząbków z tyłu bo wtedy skid wychodzi nam zawsze w tym samym miejscu opony :P generalnie liczba skid patchy to jest liczba ząbków z tyłu podzielona przez największy wspólny dzielnik, dlatego np. 17 zębów z tyłu jest pod tym względem git bo jest liczbą pierwszą :P Jeszcze były jakieś warunki, dla których liczbę skid patchy można pomnożyć przez dwa zakładając, że skidujesz na zmianę raz lewą a raz prawą nogą z przodu ale już nie wnikałem tak głęboko w to nigdy.

Napisano

jeszcze tu masz np.: http://www.surplace.fr/ffgc/ ale można to też obliczyć szybko w pamięci. Iloraz przełożenia trzeba sprowadzić do najniższego mianownika i to jest ilość patchy.

np. 52/17 = 17,

48/18 = 3

46/16 = 1

45/15 = 1 (czyli ścierasz oponę zawsze w tym samym miejscu).

Jak hamujesz na zmianę lewą i prawą to ilość patchy mnożysz x2.

edit:

prawie jednocześnie post z ivosmo

Napisano

Sheldon pisze, że mnożymy razy 2 jeśli mamy mianownik nieparzysty - czyli np. 45/15 da nam 1 skid patch jeśli hamujesz zawsze tak samo a 2 jeśli raz jedną, raz drugą nogą - o ile dobrze zrozumiałem :P

Napisano

No trochę zeszliśmy z tematu, a po tych ostatnich postach to już mi się myśleć odechciało... może dlatego że dopiero wstałem. Ja miałem dwa przełożenia 52/18 i 48/17 i opony zużywały mi się zawsze równomiernie mimo że skiduje tylko w jednym ułożeniu korb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...