Skocz do zawartości

[4000] MTB dla kobiety

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Muszę zmienić rower żonie bo na obecnym nie chce jeździć ... że taki fioletowy i ciężki ;-))

A na poważnie: wzrost 156cm długośc nóg 74-75cm; jazda zdecydowanie "turystyczna" ale chciałbym żeby za mną "nadążała" więc i lekki teren jak najbardziej wchodzi w grę ...

Na pewno ważna jest waga, zdecydowanie -szeroko pojęta- wygoda (!), ale to ma byc górski rower ;-)

Póki co prym wiedzie: Radon ZR Lady 6.0 ( http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Lady-6-0_id_18409_.htm#geo15 )

Producent doradza najmniejszy 15", jedyny polski sklep zdecydowanie 17" (?) a z przymiarką ze zwględu na trudną dostępność w naszym kraju będzie ciężko ...

Oczywiście jestem otwarty na propozycje ...

Dziękuję za odpowiedź ...

w weekend trochę się poprzymierzaliśmy ;-) do róznych rowerków i trochę mnie zaczyna to martwić ale żona w zasadzie nawet na ramie 14" w "męskiej" geometri nie czuje się komfortowo - że za blisko do górnej rury i w terenie jak będzie musiała zsiąść to może być niebezpieczne ...

W zasadzie najlepiej się czuła na typowej "damce" ale takie sa ponoć tylko z bardzo podstawowym osprzętem co pociąga za sobą dużą wagę.

Fakt, że byliśmy tylko wjednym sklepie w którym mmieli tylko kilka zeszłorocznych Treków ale jakiś (niepokojący) pogląd na sytuację to robi ...

Aż się zacząłem zastanawiać nad ocją składania czegoś lepszego na ramie "damce" ale nie bardzo mam wiedzę i czas ... może prościej ( i taniej) wyjdzie zaryzykować z tym Radonem i ew. jak się okaże nadal za wysoki to kupić jakąś ramę "damkę" i przełozyć komplet osprzętu ? Tylko czy podejdzie pod zupełnie inną geometrię ?

Jakieś inne pomysły ?

dzięki - to już byłby jakiś start ... muszę dokładnie się przyjżeć geometrii ...

BTW pisałem do producenta Radona ... z prośbą o podanie wymiaru (wysokości do ramy od terenu) - przesłałem im załącznik żeby nie było wątpliwości o co mi chodzi i co ? ... i nic - nie maja takiego wymiatru, nie, nie mogą zmierzyć bo ? ... bo rowery mają w pudełkach i nie będą ich składać ... takie "swojskie" podejście do klienta ... tłumaczę, ze to dla mnie podstawowa informacja bez której nie kupię roweru a oni, że nie beda wstawać od komputera i mierzyć ;-(((

Ooo !!!

Rzeczywiście duże podobieństwo !? Są co prawda kilkumilimetrowe różnice w poszczególnych wymiarach ... ale do ogólnej przymiarki wystarczy ;-) dzięki ...

Czyżby to ten sam koncern i 2 marki różniące się sposobem dystrybucji i co za tym idzie ceną ?

Jeśli chodzi o wysokość ramy można się przymierzyć, jeśli chodzi o pozycję na rowerze już nie całkiem, Radon w rozm. 17" jest sporo dłuższy, ma niższą główkę ramy - pozycja bardziej wyciągnięta, Cube rama krótsza, pozycja wyprostowana - bardziej turystyczna .

Koncern ten sam, jak napisano powyżej.

Pozwolę podłączyć się do tematu. Tez szukam czegoś dla kobiety

Rower będzie widział prawdziwe góry.

http://www.sportpoin...green-2011.html

http://www.rowerymer...wer-merida.html

Ta merida ma duży skok widelca i nietypowa geometrie, nawet jeśli to przekłada sie jakoś na komfort kosztem osiągów to nie ma większego znaczenia. Grunt zeby była frajda z jazdy

Myślice ze rama 17" będzie dobra dla dziewczyny o wzroście 173 ?

Pozdrawiam

Moja żona ma 158cm i do tej pory jeździła na 16" Cube Attention 2009 jednakże w tym roku przesiadła się na AMS. Przymierzała się do propozycji przeznaczonej dla kobiet czyli WLS-a i 15 była za mała natomiast 17 minimalnie za duża (pomijam już fakt, że kompletnie się nie podobała przez "pogiętą rurę"). Padło ponownie na męską 16" (z pozycją za kierownicą raczej mało wycieczkową)

Pozwolę podłączyć się do tematu. .......

.........Ta merida ma duży skok widelca i nietypowa geometrie, nawet jeśli to przekłada sie jakoś na komfort kosztem osiągów to nie ma większego znaczenia. Grunt zeby była frajda z jazdy

Myślice ze rama 17" będzie dobra dla dziewczyny o wzroście 173 ?

Pozdrawiam

Ten rower to typowy sprzęt g góry i nie tylko, nastawiony na frajdę z jazdy i ją dajacy, geometria nie tyle przekłada się na komfory co na większą pewność prowadzenia na trudniejszych odcinkach, przy jej geometrii rama 17" powinna być OK.

Jeśli chodzi o wysokość ramy można się przymierzyć, jeśli chodzi o pozycję na rowerze już nie całkiem, Radon w rozm. 17" jest sporo dłuższy, ma niższą główkę ramy - pozycja bardziej wyciągnięta, Cube rama krótsza, pozycja wyprostowana - bardziej turystyczna .

W 15" - a o taki mi chodzi - różnica na długości wynosi 3mm, główka ramy niższa o 1cm ... taka różnica do przymiarki jest ok ...

... jesli z gory wiesz ze dla lekkiej dziewczyny)...

pytanie co masz na myśli pisząc: "lekkiej" ;-) rozmawiałem niedawno z "lepiej zorientowanym" sprzedawcą który dla swojej dziewczyny złożył właśnie rowerek <10 kg ... tylko teraz jak jeżdżą to jej zwraca uwagę: "kochanie, na tych kamyczkach to tak wolniej ... proszę" ;-)

Aż tak na wadze mi nie zależy - raczej jednak preferuję aby był w miarę solidny ... a co do składania - to nie bardzo mam czas aby "polować" na części ... a w normalnych - sklepowych - cenach to chyba nic ciekawego nie złożę w założonym budżecie ...

Odnośnie polecanego wcześniej: Centuriona:

http://www.centurion.de/pl_pl/bikes/detail?id=105

Czy moglibyście porównać go z tym Radonem:

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Lady-6-0_id_18409_.htm#ausstattung

Radon teoretycznie cięższy ale czy naprawdę ? który jest lepiej wyposażony ? geometria porównywlna, ... Radon jest odczuwalnie tańszy ...

Radon ma lepszy amor z przodu, Eve lepsza koła. Reszta mocno porównywalna. Eve ma mniej "agresywne" opony, ale to detal i można w sklepie wymienić.

0,5kg niby nic, ale na podjazdach czuć. Jeśli nie zależy Ci na dwóch komorach powietrznych, to brałbym Ewę. Będzie trochę gorzej amortyzować, ale lepiej się rozpędzi i łatwiej będzie się jechać na podjazdach.

pytanie co masz na myśli pisząc: "lekkiej" ;-) rozmawiałem niedawno z "lepiej zorientowanym" sprzedawcą który dla swojej dziewczyny złożył właśnie rowerek <10 kg ... tylko teraz jak jeżdżą to jej zwraca uwagę: "kochanie, na tych kamyczkach to tak wolniej ... proszę" ;-)

zakladam ze wiekszosc wazy <60kg i do tego nie cisnie jak cyborg :)

ale naet gdyby wazyla 60-65kg to pewno nie jest wycinakiem o to mi chodzilo

rower ktory zlozylem dziewczynie

waga   nazwa
hamulec przód	 177  tektro mt-50 (z fajkami i śrubami)
hamulec tył	   177  tektro mt-50 (z fajkami i śrubami)
kable			 100
łańcuch		   300  deore 9s
kaseta			358  deore 9s
korby			 1010 deore HT2 170mm
suport		  
przerzutka tył	279  deore shadow
przerzutka przód  205  alivio
widelec		   1520 scareb comp'03 z miękką sprężyną, przycięty z gwiazdką i kapslem  
rama			  1502 no saint angel 16''
gripy			 40   standardowe
kierownica		186  boplight 580mm biała
stery			 76   accent airplane semi-int
pedały			360  platformowe nylonowe
siodełko		  308  San Marco Ischia Glamour
zacisk sztycy	 40   standardowy z ramą
sztyca			255  token 350mm
manetki		   287  lx
klamki			155  avid fr-5
mostek			128  boplight 90mm
koło przód		953  z zaciskiem i opaską
koło tył		  1184 z zaciskiem i opaską
opona przód	   420
opona tył		 420
dętki			 195  2x schwalbe xxlight
suma:	 10635g

ciezkie kola sa z mojego starego roweru, scareb kupiony uzywany (200pln+150 serwis i zmiana sprezyny), reszta czesci nowa ze sklepów

calosc kosztowala (bez kol i opon) ~2500

albo http://allegro.pl/gi...2186845940.html

i tylko ten uginacz z przodu zmienic na amortyzator :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...