Skocz do zawartości

[1500-2000] Scott Aspect 30 czy 40? ew coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od dawna zastanawiałem się jaki rower kupić.

Nie chciałem na niego wydać więcej niż 1800 zł.

Szukałem roweru do jazdy po asfalcie, ścieżkach, lesie itp... bez szaleństw :)

dostałem ofertę na te 2 rowerki zawarte w temacie:

Scott aspect 30 V brake

http://www.rb-rowerek.pl/scott-aspect-30-v-brake.html

Scott aspect 40 Disc

http://www.kastor-bi...spect/aspect-40

Aspect 30 za 1699

Aspect 40 za 1599

Proszę o opinie i pomoc w wyborze (osobiście nie jestem przekonany co do hamulców tarczowych).

Mam 174 cm wzrostu i 83 kg wagi.

Proszę o pomoc w doborze rozmiaru ramy, wydawało mi się, że M będzie ok, ale sprzedawca sugeruje S..

Jeżeli ktoś jest użytkownikiem któregoś z tych modeli to proszę o opinie.

Co wybrać?

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

Nie znam się na Scottach, ale przy Twoim wzroście bierz rozmiar M. BTW link do "30-ki" który podałeś pokazuje wersję disc, czyli na hamulcach tarczowych.

Skoro mieścisz się w budżecie sugeruje kupić ten lepszy, czyli model 30, tym bardziej że nie jesteś przekonany do tarcz, a rzeczywiście SCOTT proponuje w wyższym modelu Aspecta rower zarówno na V-kach jak i na tarczach. Amortyzator też jest lepszy jak w "40-ce". Powodzenia ! :)

Napisano

Generalnie chyba trochę się uparłem na tego scotta :)

Może jest coś innego co moglibyście mi polecić?

Np zaplace tyle samo lub troszke więcej (100-200 zl) i dostane coś, co jest po prostu lepsze?

Szczerze mówiąc obejrzałem już pełno tych rowerów (allegro, strony producentów) i sam już nie wiem co brać, a chce wykorzystać to, że jeszcze w paru miejscach mozna kupić rowery z 2011 za lepsze pieniądze :)

Pozdrawiam forumowiczów

Marcin

Napisano

Jak chcesz wydać pieniądze na dobry rower to mogę Ci polecić te dwa :

http://allegro.pl/scoot-sub-10-jedyny-taki-na-allegro-i2182104497.html

lub

http://allegro.pl/maranello-light-trekking-light-2011-i2181872919.html

Bardziej podoba mi się osobiście scoot, jest bardziej taki unikalny a ten drugi za to w rewelacyjnym stanie ... na ZEG masz tego Maranello za 1000Eu po przecenie, a tu prawie pół ceny.. warto się na tym zastanowić!

Napisano

z tego co zdążyłem zauważyć, ma Pan jakiś udział w sprzedaży tych 2 rowerów. 3 na 3 posty poleca Pan te same 2 rowery wystawione u 1 sprzedającego. Wątpie, aby te 2 rowery były polecane obiektywnie w 3 różnych przypadkach i różnych przedziałach cenowych...

Poza tym myślę, że to nie miejsce na reklamy swoich towarów, a na obiektywne opinie.

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

W lipcu zeszłego roku zakupiłem Aspect`a 30

Przy wzroście 185 mam 103kg wagi i ramę L.

Rower używam codziennie na dojazdy do pracy oraz popołudniowe wypady w las ok.30-40km (weekend`y 60-100km). W zimę był użytkowany bardzo często, dużo błota,śniegu i czyszczenie myjką wysokociśnieniową. Wczoraj robiłem czyszczenie i przygotowanie roweru do sezonu. Żadnych oznak zużycia roweru.

Mogę polecić spokojnie ten rower. Jednak jak będziesz chciał startować w maratonach lub jakimś cięższym terenie to wymiana amortyzatora na lepszy zalecana i kół.

Ja po 2 miesiącach wymieniłem siodełko na WTB bo te SCOTTA mi nie "leżało" :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Aspecty mają fajną geo ramy i stwarzają duże możliwości- na mostku ustawionym z kątem dodatnim rower typowo turystyczny, po odwróceniu mostka nabiera bardziej sportowego charakteru, a uzyskiwane prędkości średnie są wyraźnie większe. Zwiększa się też kontrola nad rowerem.

Rama jest fajną bazą do rozbudowy, choć raczej z zachowaniem zdrowego rozsądku- nie ma sensu dawać tu osprzętu klasy XTR i FOXów, bardziej pasuje Deore/SLX/XT.

Minusem są opony- drutówki ważące bardzo dużo, warto zmienić na zwijane opony (chociażby Kenda Karma 2.0), jak dla mnie zbyt szeroka kierownica, co powoduje cierpnięcie rąk, słaby amor, średnie siodło i tarczówki, jeżeli na wersję DISC się ktoś zdecyduje. Ale w sumie mało jest gotowych rowerów, które nie miały by żadnych wad.

Tak czy siak jak ktoś chce się ścigać w trudnych, technicznych maratonach, niech zainwestuje w Scale, jak ktoś chce jeździć wygodnie, a sportowo- Aspect jest dla niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...