szewczykluk Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Witam co sądzicie o nawierceniu obręczy tzn jest otwór na presta a chce przewiercić na samochodowy - czy wpłynie to na wytrzymałość obręczy w jakimś dużym stopniu?dzięki
adii22 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Jaka to obręcz? Jeśli to jakaś mega wyjaltowiona to nie polecam,ale jak to jest 'klocek', który ileśtam waży i nie jest ulltra wąski, to czemu nie/?
kadargo Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Nic się nie stanie, różnica wielkości otworów jest tak mała że nie wpływa to na wytrzymałość. Tylko pamiętaj o dokładnym wybraniu wiórów i dobrym ogratowaniu otworu.
szewczykluk Napisano 2 Marca 2012 Autor Napisano 2 Marca 2012 dzięki ps obrecz to rigida taurus 2000 disc cos kolo 480 gram
kadargo Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Moje obręcze mają otwory pod samochodowy, wprawdzie fabrycznie ale to nic nie stanowi. Tylko po co chcesz to robić?
szewczykluk Napisano 2 Marca 2012 Autor Napisano 2 Marca 2012 ponieważ wolę zawór samochodowy i musiałbym zakupić nowe dętki z presta
kosa23 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Powiększenie otworu osłabia obręcz, ale ma to znaczenie tylko przy najwęższych i najdelikatniejszych obręczach, w Twojej spokojnie możesz wiercić. Wiertło >9mm.
szewczykluk Napisano 2 Marca 2012 Autor Napisano 2 Marca 2012 Powiększenie otworu osłabia obręcz, ale ma to znaczenie tylko przy najwęższych i najdelikatniejszych obręczach, w Twojej spokojnie możesz wiercić. Wiertło >9mm. wiertło 9mm za duze;), idealnie spasowało 8 mm, robota prosta tylko faktycznie na wolnych obrotach
kosa23 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Chodzi też o to, żeby otwór nie był zbyt ciasny. Ale skoro jest dobrze, to dobrze
enduroriderPL Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Wiertło 8mm i jedziesz, tylko starannie i ostrożnie
Mod Team sznib Napisano 3 Marca 2012 Mod Team Napisano 3 Marca 2012 tylko faktycznie na wolnych obrotach Wiercenie w metalu zawsze na wolnych obrotach .
kadargo Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Hmmmm... Tak prawdę mówiąc to nie zawsze i zależy to od wielu czynników.
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2012 Mod Team Napisano 3 Marca 2012 Moim skromnym zdaniem spokojnie mozesz rozwiercić otwór. Ja mialem a nawet ciagle gdzies mam koło na obreczy w której ktoś można by rzec troglodycznymi metodami powiększał otwór na wentyl nie wiem w jakim celu bo był szeroki ale fakt jest taki ze dziura była taka ze palec mogłem spokojnie wsadzić, lekko popękane bylo w tym miejscu ale koło wytrzymało moją jazde bez dalszych uszczebków wiec smiem twerdzić ze to ma znikomy wpływ na powolna biodegradacje obreczy.
czervco Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Sam wykonywałem podobną czynność w ferie i do dziś nic się nie dzieje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.