Skocz do zawartości

[triathlon] trochę z innej beczki

swiesiul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam waas.

Zrobiłem w swoim życiu już troszkę km. jedynie na rowerze i teraz się "przemieniam" na triathlon.

Niestety o ile kolarstwo jest stosunkowo poularnym sportem, to triathlon już nie w takim stopniu. I mało jest informacji w internecie o treningu, przygotowaniach do startów.

Znalazłem jakieś forum, ale ludzie tam są mało pomocni.Tutaj zawsze otrzymywałem pomoc od was, więc może i tym razem ją otrzymam.

Początkowo mój plan był taki żeby do maja trenować 6x w tyg. po dwa razy w tyg. na każdą dyscypline.

Pon Bieg

Wt Bieg

Śr BAsen

Czw Basen

Pt -------------

Sob Rower

Ndz Rower

Jednak zrezygnowałem z tego na rzecz 7x w tyg i pomieszanie dyscyplin. Podaje czas i dystans treningu.

Poniedziałek Bieg 10km 50min.

Wtorek Rower 2h około 50km po płaskim

Środa Bieg 10km 50min

Czwartek Basen 1h 1km + jakieś pojedyńcze dł.

Piątek Rower 2h około 50km po płaskim

Sobota Bieg 10km 50min.

Niedziela Basen 1h 1km + jakieś pojedyńcze dł.

Od maja zwiększyłbym trochę objętości. Oraz zwiększyłbym intensywność, dodał podbiegi, interwały, trenował wytrzymałość siłową. Oczywiscie jeden tydzien w miesiący byłby regeneracyjny. Jesli macie jakieś pomysły, sugestie do treningów- proszę o pomoc :) , być może ktoś z was zna się co nieco na trathlonie i mógłby mi pomóc - byłbym wdzięczny,. Pozdrawiam.

Kurczę, specjalistą nie jestem ale pamiętam jak amatorsko trenowałem kulturystykę (każdy dzień inna partia mięśni) to maksymalne obciążenie to pięć treningów tygodniowo ponieważ organizm potrzebuje czasu na regenerację... rower-basen-bieg-wolne-rower-basen-bieg-wolne w sumie daje osiem dni ale nie obciążasz dwa dni z rzędu tej samej partii i daje pewien schemat ćwiczeniowy(z tym, że ja mogę się mylić :D najlepiej było by dorwać jakiegoś trenera osobistego)

Nie za dużo tego? Nie wiem jak tam Twoja kondycja, ale nie widać tu w ogóle regeneracji, chyba że poza treningami nie masz nic do roboty i możesz np spać w dzień by się regenerować. Poza tym jaki jest Twój cel? Są jakieś zawody, na które chcesz się przygotować to trenuj pod nie. Ja bym się skupił bardziej na dyscyplinie, w której czuję się najgorszy.

Poza tym biegając bazę, trenujesz też bazę pod rower, różnica to inne mięśnie zaangażowane do pracy, dlatego ja bym rower ograniczył, a bardziej przyłożył się do biegania, przynajmniej na początku.

Tu dyskutują o triatlonie link

Poza tym biegając bazę, trenujesz też bazę pod rower, różnica to inne mięśnie zaangażowane do pracy, dlatego ja bym rower ograniczył, a bardziej przyłożył się do biegania, przynajmniej na początku.

Tu dyskutują o triatlonie link

W którymś wywiadzie Friel twierdzi, że połowa objętości treningu to jazda na rowerze

KIedy friel był w Polsce powiedział ze rower jest najwazniejszy poniewaz spedzamy na nim większość czasu. Teoretycznie pływanie jest mi najbardziej obce, ale 1km przepływam bez problemu - nigdy nie mierzyłem czasu. Kieruje się na starty na dystansie sprinterskim, na razie zapisałem się jedynie na wyscig w Suszu i na maraton 10km w łodzi. Co do regeneracji to np. jazda na rowerze w tlenie nie jest tak obciążająca jak jakieś podjazdy, interwały itp. wiec mysle ze nie powinno być tak źle z tą reg. jeszcze przy dobrej diecie :) uwazam ze dam radę. Ale 2000% pewnosci nie mam - przekonam się. najwyzej jesli bedzie mi za ciezko to troche wyluzuję. co do biegania to przed rozpoczeciem przygdy z rowerem biegałem prze 6/7 miesiecy 5x w tyg po 7/8 km. Na dzien dzisiejszy biegam 10 km w 50 min. Ale nie robi na mnie to 50 minut wrazenia, wiec mysle ze gdybym biegł mocnym tempem to zszedłbym do 45min. Od grudnia biegam 1x w tyg. 1x pływam i w miare moliwosci pogody dochodzi rower po godzinie, jesli jestciepło to po dwie godziny 1 - 2x w tyg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...