bigos97 Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jak w temacie szukam kasety XT bądź XTR dla 9s. Chodzi głównie o dobre działanie XT RD-M772 Shadow. Preferuję grupę XT. Łańcuch to HG93 manetki XT SL-M770 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adziopak Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Odpowiedź jest prosta - XT, lub jeżeli nie masz aluminiowego bębenka - SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 zapomniałem dodać że chodzi mi o zębatki ( np kaseta 11-32, 11-28) Chodzi mi o stopniowanie jakie najlepsze. Piasta to rival. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adziopak Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A niby po czym to mamy ocenić? To zalezy jak jezdzisz. Zębatki 11-28 nie współpracują dobrze z przerzutkami Shadow, więc odpadają na starcie. Zostają Ci 11-32 i 11-34. 34-ka lepiej zda egzamin jeżeli w swojej jeździe masz dużo podjazdów i trudnie technicznych odcinków. Najczęstszą wersją jest 32-ka, jest to taki kompromis, uniwersalna wersja. Zda egzamin i przy podjazdach i przy prostych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Zębatki 11-28 nie współpracują dobrze z przerzutkami Shadow Skąd taka teoria?U mnie przerzutka xt m772 bardzo dobrze działała z kasetą 11-28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 pytam bo gdzieś czytałem że shadow'y z niektórymi kasetami źle chodzą, chociaż mi na 11-23 chodzi pięknie, to tylko chyba jakieś mity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adziopak Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Skąd taka teoria?U mnie przerzutka xt m772 bardzo dobrze działała z kasetą 11-28. A no stąd http://www.forumrowerowe.org/topic/103983-kaseta-xt-a-slx-oraz-cn-hg93-a-cn-7701/page__view__findpost__p__979812 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Zalecenia shimano, wystarczy czytać instrukcje. Górne kółko przerzutki jest za daleko od koronki 28 i nie można tego ustawić. Odległość powinna wynosić ok 6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 a tam zalecenia shimano gdyby sie do nich stosowac to prawie kazdy rower na forum by nie jezdzil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adziopak Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ale te są prawdziwe. Po prostu przy niektórych przełożeniach przerzutka i kaseta działają dużo gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Nie są prawdziwe. Jakby były to w 99% przypadków by nie działało, a temu 1% jakoś by się udało. W praktyce jest na odwrót - w 99% działa. U mnie problemy taki zestaw robił tylko na jednej zębatce i tylko z łańcuchem connexa. I to nie na dużych zębatkach gdzie teoretycznie ta odległość jest za duża tylko przy wrzucaniu na 13z. Wystarczyło pobawić się w podpiłowanie haka. Z łańcuchem shimano natomiast nie ma żadnych problemów. Sprawa tak błaha, że naprawdę nie warto dla niej rezygnować z kasety 11-28 jeśli uważa się, że taka będzie najbardziej odpowiednia do naszego stylu jazdy i terenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adziopak Napisano 2 Marca 2012 Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Jeżeli tak jest to zwracam honor, bo nigdy nie korzystałem z takiego połączenia, a te informacje znam właśnie z tego forum. Natomiast autor tematu nie określił jaki ma teren koło domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 2 Marca 2012 Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 To są tylko zalecenia shimano, działać będzie tylko gorzej pod obciążeniem. Podpiłować hak można, należy się przed tym upewnić jakie jest ustawienie przerzutki względem kasety. Co firma to ten ząbek na haku jest w innym miejscu a powinny być takie same kąty (oczywiście mówię tu o przesunięciu rządu milimetra). Na jednej ramie taki zestaw będzie pracował poprawnie na innej już nie. Sam używam kasety 11-28 lubię mieć przeskok o jeden ząb, lepiej według mnie trzyma się kadencję. 11/12/13/14/16/18/21/24/28T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 2 Marca 2012 Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Ale te są prawdziwe. Po prostu przy niektórych przełożeniach przerzutka i kaseta działają dużo gorzej. Z doświadczenie wiem że im większy tryb to odległość kółka przerzutki od koronki ma mniejsze znaczenie. To na małych trybach jest problem ze względu dużej odległość Zresztą SLX ma przełożenia 11-13-15-17-20-23-26-30-34 więc co? Na 26 i 30 też powinno nie grać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.