Skocz do zawartości

[kaseta] Jaka najlepsza do XT RD-M772 Shadow ?

bigos97

Rekomendowane odpowiedzi

A niby po czym to mamy ocenić? To zalezy jak jezdzisz.

Zębatki 11-28 nie współpracują dobrze z przerzutkami Shadow, więc odpadają na starcie.

Zostają Ci 11-32 i 11-34.

34-ka lepiej zda egzamin jeżeli w swojej jeździe masz dużo podjazdów i trudnie technicznych odcinków.

Najczęstszą wersją jest 32-ka, jest to taki kompromis, uniwersalna wersja. Zda egzamin i przy podjazdach i przy prostych.

Nie są prawdziwe. Jakby były to w 99% przypadków by nie działało, a temu 1% jakoś by się udało. W praktyce jest na odwrót - w 99% działa. U mnie problemy taki zestaw robił tylko na jednej zębatce i tylko z łańcuchem connexa. I to nie na dużych zębatkach gdzie teoretycznie ta odległość jest za duża tylko przy wrzucaniu na 13z. Wystarczyło pobawić się w podpiłowanie haka. Z łańcuchem shimano natomiast nie ma żadnych problemów.

Sprawa tak błaha, że naprawdę nie warto dla niej rezygnować z kasety 11-28 jeśli uważa się, że taka będzie najbardziej odpowiednia do naszego stylu jazdy i terenu.

To są tylko zalecenia shimano, działać będzie tylko gorzej pod obciążeniem. Podpiłować hak można, należy się przed tym upewnić jakie jest ustawienie przerzutki względem kasety. Co firma to ten ząbek na haku jest w innym miejscu a powinny być takie same kąty (oczywiście mówię tu o przesunięciu rządu milimetra). Na jednej ramie taki zestaw będzie pracował poprawnie na innej już nie. Sam używam kasety 11-28 lubię mieć przeskok o jeden ząb, lepiej według mnie trzyma się kadencję. 11/12/13/14/16/18/21/24/28T

Gość voytec
Ale te są prawdziwe. Po prostu przy niektórych przełożeniach przerzutka i kaseta działają dużo gorzej.

Z doświadczenie wiem że im większy tryb to odległość kółka przerzutki od koronki ma mniejsze znaczenie. To na małych trybach jest problem ze względu dużej odległość Zresztą SLX ma przełożenia 11-13-15-17-20-23-26-30-34 więc co? Na 26 i 30 też powinno nie grać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...