Fenthin Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Każda prasa do sterów działa na tej zasadzie. Choć widziałbym tu jednak coś metalowego, nie ma opcji, żeby się spaczyło. Mam taką home-made praskę i działa bez zarzutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba521 Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Panowie, kupiem nowy amortyzator i jak najprościej zdjąc bieżnie ze starego amora i założyc do nowego? Stary to jakis suntour XC a nowy to Epicon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 bieżnie idealnie nabija sie rura od odkurzacza amortyzator powinien miec naciecia na koronie, tuz przy biezni, zeby ja lekko czyms zbic (srubokret+mlotek) na zmiane, z jednej i drugiej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Podoba mi się pomysł elton29. Chociaż nie wiem czy to do końca dobrze by działało. W tym tygodni zamierzam zrobić coś takiego bo dopiero dzisiaj na to wpadłem a prasy a oczy nie widziałem wiec lecę na pałe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrabbit Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Nawet Ci rure sterową poharatali, chyba że już tak było? Może weź to delikatnie papierem ściernym jakimś drobnoziarnistym zeszlifuj tak żeby nie było "zadry" bo jak nową bieżnię będą zakładać (o ile im na to pozwolisz ) to przy wciskaniu jak wewnętrzna krawędź bieżni zahaczy o taką zadrę i przy tym ktoś w nią przywali to albo jeszcze bardziej pogorszysz stan rury sterowej, bo to co wypłynęło na wierzch pod wpływem naparzania czymś typu śrubokręt plaski zostanie zerwane i możliwe że pociągnie ze sobą więcej materiału rury sterowej albo delikatnie uszkodzi się nowa bieżnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Panowie, kupiem nowy amortyzator i jak najprościej zdjąc bieżnie ze starego amora i założyc do nowego? Podłóż jakaś szmatkę albo coś między śrubokręt. Inaczej zjedziesz stery od dołu. Tak to jeżeli nawet Ci się ześlizgnie to nic się nie stanie. Odkurzacz to dobry pomysł. O ile nie szkoda nam rury od odkurzacza. Plastikowa bym raczej nie próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 wlasnie przed chwila zdjalem bieznie, okazalo sie ze fox nie ma rowkow ulatwiajacych zadanie (vide rockshox) w kazdym razie priorytetem bylo nieporysowanie czarnej korony (biezni nic sie nie stanie). najpierw wbicie cienkiego noza miedzy bieznie a korone, potem minutka pracy z malym srubokretem przez szmatke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 bieżnie idealnie nabija sie rura od odkurzacza Nie ma nic lepszego od rury odkurzacza z podręcznych narzędzi. Pukniesz trzy razy i masz sterówkę nabitą perfekcyjnie. Oni ci tu nie nabili tego tylko zniszczyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Raczej mało kto ma taką możliwość. W rzeczy samej, ja również o takiej możliwości nie wiedziałem. Po prostu zamówiłem i kupiłem w sklepie stery, potrzebowałem mieć je na szybko wymienione w swoim rowerze ale właściciel poinformował mnie że z racji dużej ilości pracy musiałbym zaczekać około 4-5 dni, zaproponował jednak abym zrobił to sam i pożyczył mi wciskarkę. Szkoda, że kolega McBain oddał swój sprzęt do serwisu który nie posiada odpowiedniego zaplecza technicznego, zapewne pan mietek który tam pracuje do tej pory wymieniał tylko dętki i klocki hamulcowe w damkach. Tragedii jednak nie ma, na miejscu McBaina przeszlifowałbym szkodę papierem ściernym i dał nieco kitu do metalu, np takiego http://www.bricoman.pl/pl/product/25655/kit-szpachlowy-do-metalu-50g-blister Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jedno mnie zastanawia. Dlaczego tj kit do metalu, a w przeznaczeniu jest napisane, że do drewna? xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McBain Napisano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Dzięki wszystkim za porady Byłem w serwisie w piątek, zjechałem ich równo i na razie odzyskałem kasę za robociznę i wziąłem paragon. Właściciel zgodził się ze mną, że robota jest skopana.. ale, że te sklepane miejsca nie będą miały wpływu na pracę sterów, bo to nie jest bieżna i łożyska się na niej nie poruszają, że są tam łożyska maszynowe i wszystko będzie ok (wcale mnie to nie przekonało). Chcieli mi to nawet jeszcze poprawić, ale się nie zgodziłem. Spróbuję to przeszlifować tak jak pisaliście i zobaczę jak będzie chodziło.. Jak coś będzie nie tak, to idę po zwrot za zniszczone stery.. A najbardziej mnie rozbawił pan jak mnie zaczął przekonywać, że tego się nie da nabić prasą i można to dobić tylko rurą, a koledze się trochę zjechało.. Echh.. szkoda gadać, ostatni raz oddaje sprzęt takim lamerom, chyba sam będę wszystko robił.. w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Marca 2012 Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Z czym jak z czym, ale z tym, że tego nie da się wcisnąć prasą, trzeba się zgodzić. Jak jednak można rurą "zjechać" z drugiej rury? Ciekawy serwis... Brawo za podjęcie decyzji o serwisie na własną rękę. Nikt lepiej nie wie, co i jak jest zrobione niż my sami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Do nabijania sterów nadaje się również rura odpływowa 32mm (do kupienia w hydraulicznym), jest ona z tworzywa i dopasowuje się da pierścienia, poza tym jest wystarczająco sztywna, przy nabijaniu pierścieni zawsze smaruję sterówkę żeby łatwiej było ją zdemontować później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.