ZAPX Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Witam Jako że idzie wiosna a przez zimę udało mi się trochę odłożyć pieniędzy postanowiłem kupić nową ramę i amortyzator Do tej pory jeździłem na rowerze FUJI Nevada 2.0 kupiłem go z 8 lat temu i jedynie ramy od tamtej pory nie wymieniłem Amortyzator mam zwykłego Suntoura 120mm skoku. Co do jazdy to jeżdżę po asfalcie, leśne, polne drogi, teren zróżnicowany, długie wypady ogólnie rower do wszystkiego Myślałem nad zakupem amortyzatora o skoku 160mm i przypuszczam że stara rama pod taki amortyzator nie podejdzie, dla tego moje pytanie jest jaką ramę byście polecali i jaki amortyzator. Na ramę wraz z amortyzatorem mogę wydać 2850zl Myślałem o tej ramie http://www.mbike.pl/...4,19531%29.aspx ewentualnie jaka inna, co do amortyzatora to myślałem o takim http://www.sklep.gre...T2-Air-2011/975 Mam 165 wzrostu, co do wagi to mam lekką nadwagę ale to się zrzuci
OKO Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 160mm to już skok do enduro/AM a jak sam piszesz: Co do jazdy to jeżdżę po asfalcie, leśne, polne drogi, teren zróżnicowany, długie wypady ogólnie rower do wszystkiego ...celował bym w coś około 120mm, no jak chcesz brać z zapasem to już maaaax do 140mm
Fenthin Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Słuchaj Oka, dobrze mówi. Choć ja bym widział tu nawet 100mm. 120mm wykorzystasz z zapasem, a 140mm to już lekki przerost formy nad treścią.
rastatajm Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 "Lekka rama do freeride’u, all mountain, 4X, a nawet lekkiego DH. " To nie jest rama do takiego przeznaczenia jak opisujesz. Jeśli nie masz zapędów do ekstremy, to potrzebujesz po prostu tradycyjnego roweru MTB. Rower ma być również wydajny podczas jazdy, a nie tylko fajnie wyglądać.
Basiq Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Abstrahując troszkę od rdzenia tematu chciałbym aby ktoś (może sam autor tematu skoro taką ramę zaproponował) wytłumaczył mi sens montażu zmora 160 do HT ? - chciałbym pomóc, ale żeby to zrobić muszę wreszcie ogarnąć po co ludzie coś takiego robią... Ostatnio padały propozycje zakupu całego fulla (chyba 100/100) za 3500 i wyglądały całkiem sensownie więc nie chce mi się wieżyc, że za 2850 nie kupi się ramy FS + amor (100/100) które można znacznie sensowniej wykorzystać niż taki "dualowy" wynalazek...
ZAPX Napisano 1 Marca 2012 Autor Napisano 1 Marca 2012 Wybrałem 160 ze względu na to że tak mi doradzali znajomi ... że na amorze z większym skokiem lepiej się jeździ itd... a że miałem wątpliwości czy aby na pewno tak jest to dla tego napisałem ten temat Jak mam wydać kasę to na coś porządnego, jakieś propozycje co kupić ? Ja myślałem w kontekście że rama jakaś tania i dobry amortyzator np Fox'a ? Z czasem bym zmienił ramę na inną, jak źle myślę to mnie zapewne poprawicie heh Ewentualnie gdybym kupował amor 100-120 skoku to mógłbym zostawić starą ramę, rama jedynie ma przytarty lakier w paru miejscach, musiałbym ją wymalować
Mod Team Pixon Napisano 1 Marca 2012 Mod Team Napisano 1 Marca 2012 to jeżdżę po asfalcie, leśne, polne drogi, teren zróżnicowany, długie wypady ogólnie rower do wszystkiego Uważasz, że potrzebujesz te 160 mm skoku? Twoi znajomi pewnie uprawiają sporty grawitacyjne? Nie podałeś również kwoty jaką masz do przeznaczenia na ten zakup.
Basiq Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 jeżeli rower ma Ci służyć do jazdy po asfalcie, leśne, polne drogi, teren zróżnicowany, długie wypady ogólnie rower do wszystkiego to tak jak napisał Fenthin max 120mm. Im większy skon amora ty lepiej się zjeżdża, a nie jeździ. Na takiej ramie jak wrzuciłeś i amorku 160mm byś się zajechał jadąc pod górkę nie tylko ze względu na wagę (2,2 kg dla 14" - moja 18" FS z damperem waży 2520, a nie mam się czym chwalić - bo nie jest lekka) ale przede wszystkim przez pozycję (zjazdową) nie nadającą się do efektywnego pedałowania nawet po płaskim i nie wierz tym, którzy mówią inaczej, bo jazda na takim rowerze zawsze kończy się pchaniem pod konkretniejsze podjazdy (a to, nawiązując do słów rastatajm, fajnie nie wygląda... za 2850zł jak dobrze poszukasz to kupisz karbonową ramę i do tego Rebę i będziesz zadowolony...
elton29 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Koledzy Ci dobrze doradzają zakup czegoś w stylu mtb niż FR ,Enduro bo jeśli chcesz sobie pośmigać po mieście i walnąć w weekend dalszą wyprawę to będzie dobrej klasy rower Mtb będzie dla Ciebie badzo dobrm rozwiązaniem:) Sztywniaki z pod amor 140-160mm takie jak np. ns surge czy hornet są bardzo fajne i dają spore możliwości.
Basiq Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Sztywniaki z pod amor 140-160mm takie jak np. ns surge czy hornet są bardzo fajne i dają spore możliwości. mógłbyś rozwinąć lub pokazać przykład tych sporych mozliwości?
ZAPX Napisano 2 Marca 2012 Autor Napisano 2 Marca 2012 Cult-Bikes ma wyprzedaż amortyzatorów, czy gdybym kupił amortyzator 32 F120 Terra Logic .... za 2690zl http://www.cult-bikes.com/ to czy mogę go wsadzić do swojej starej ramy ? Rama FUJI Nevada 2.0 ? Bo tak jak napisałem wyżej, rama ma zdarty lakier w paru miejscach ale nie ma żadnych uszkodzeń na spawach itd. ?
Basiq Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 seryjnie w tym rowerze jest 80mm więc jak wsadzisz 120 na bank wypatrzy się geometria...
sivydym Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 8 letnie rowery jednak lekko róznią się geometrią od nowych konstrukcji. Jeśli nawet zamontujesz wyższy amortyzator ( w jakim celu to nie wiem ) to może się okazać, że rama nie była liczona do tak dużych napręzeń jakie wywoła zmiana geometrii przez wspominany skok 160. Swego czasu pekały nagminnie głowki w ramach pewnej znanej firmy po zmianie z widelca sztywnego na amortyzowany - wtedy to już był ten mega skok 60 mm . Tu może zdarzyć się podobnie biorąc pod uwagę wiek ramy i materiał bo to nie stalowa konstrukcja. Nie lepiej kupić już złożony nowy rower z miarę dobrą ramą i niech będzie że z Rebą, bo skoro z przodu jest jeszcze stary amor to reszta osprzetu jest prawdopodobnie równie wiekowa - a może już nie. @Basiq - czy Twoja rama dużo różni się od tej poniżej że waży tyle samo ale już z damperem ? http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=87&mar=228&art=2057
Basiq Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Być może podałem wagę bez dampera... trochę czasu minęło odkąd ją ważyłem i się pomyliłem za co przepraszam zmiana geometrii przez wspominany skok 160 PS. Specem od Foxów nie jestem ale powiedz mi od kiedy 32 F120 Terra Logic ma 160mm skoku ?
sivydym Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Myślałem nad zakupem amortyzatora o skoku 160mm... co nie zmienia faktu że Terralogic 120 to równie świetny pomysł do tej ramy.
Basiq Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 A dalej było... ...i przypuszczam że stara rama pod taki amortyzator nie podejdzie, dla tego moje pytanie jest jaką ramę byście polecali
Rybka33 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Lepszym pomysłem na zakupy będzie to: + Wersja HT -http://allegro.pl/ramy-mtb-bottecchia-stelvio-1529-gram-nowe-i2150779517.html -http://allegro.pl/rock-shox-reba-rl-2012-100-mm-biala-nowa-i2156336890.html +Wersja FS -http://allegro.pl/kellys-rogue-sfs-superlite-epicon19-5-nowa-tanio-i2162318560.html -wcześniejszy amortyzator też się tu sprawdzi Ewentualnie jeśli chciałbyś wsadzić(czyli jeśli się nie boisz) używany amortyzator to możesz wziąć tą ramę: http://allegro.pl/bmc-fourstroke-fs04-dt-ssd-190l-nowa-17-i2158617600.html I jeden z używanych amorków na allegro, jeśli chcesz to Foxa, a jak nie to Rebe. W chwili obecnej z tych nowszych są dwie reby i obydwie są w świetnym stanie
ZAPX Napisano 2 Marca 2012 Autor Napisano 2 Marca 2012 Zatanawiam się nad tą ramą BMC .... z tym że wtedy amor kupiłbym dopiero za jakiś miesiąc Moje pytanie warto zainwestować w taką ramę i przejść ze sztywnej ramy na fulla ?
Rybka33 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Chyba warto zainwestować... A czy warto przejść ze sztywnego na bujanego to już Twoja decyzja. Jeśli nie chcesz już się telepać na sztywnym i się nie ścigasz, tylko jeździsz dla siebie to według mnie warto.
Basiq Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Czy warto? Jeśli sie zdecydujesz już ciężko Ci będzie usiąść na HT
Basiq Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Dobry wybór... sklep też znam kupowałem u niego parę gratów - można się z gościem umówić na odbiór osobisty i dogadać cenę
ZAPX Napisano 2 Marca 2012 Autor Napisano 2 Marca 2012 Stało się, rama kupiona, jutro odbiór ale żebym na niej pojeździł to troche czasu minie
Rybka33 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Jestem taki dumny, że mogliśmy pomóc Daj znać jak już ją oblatasz
enduroriderPL Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Zanim dotarłem do końca tematu to już kupiłeś, ale rama wygląda naprawdę fajnie Jeżeli rama jest cieniowana to uważaj na uszkodzenia mechaniczne a poza tym dołóż do tego jakiś adekwatny widelec i będzie naprawdę fajny rower. Jak zawsze będę polecał amory z osią 20mm w stylu pike'a (którego już nie robią :/ )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.