Skocz do zawartości

[korba] Zmiana korby na 2-u rzędową

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zmienić w swoim rowerku korbę na 2-u rzędową(XT). Czy wiąże się to również z koniecznością zmiany kasety na 10 -cio biegową ?

W tej chwili mam korbę 3-y rzędową i kaseta 9 biegów. Nie wiem czy dobrze rozumuje,ale te korby 2-u rzedowe wspólpracują chyba tylko z kasetami 10-cio biegowymi?

Panowie abstrahując nieco od tematu, wydaje mi się, że może być pewien problem. Sam stoję przed problemem zakupu kasety i zaobserwowałem, że więksi producenci (Sh, Sram) wyprowadzają ze sprzedaży kasety dziewięcio rzędowe. Od Deore w górę "dziewiątek" już nie ma, a kasety z lat ubiegłych, zalegające na magazynach, wkrótce się skończą. Myślę, że to zmienia nieco postać rzeczy.

Poprawcie mnie jeśli się mylę ;).

Nie trzeba przechodzić ma 10s, co prawda dobrze kupić przerzutkę dedykowaną na przód pod 2 blaty (lub szosową), bo dużo lepiej działa. Jednak system 2x9 jak najbardziej będzie działał. Co do kończących się zapasów kaset nie martwił bym się tym za bardzo, ponieważ nadal spokojnie można kupić napędy 8s które już ładnych kilka lat temu wyszły "z obiegu".

Piszę to na podstawie własnego doświadczenia :)

Ja mam napęd 2 na 9 z xtr-em m971 na przodzie + korbe xt z dwoma blatami (najmniejsza 28, druga 42) mimo trój biegowej manetki (x5) + kasety xt 9 biegowej wszystko chodzi jak należy. Dodatkowo przerzutkę przód wyregulowałem tak że nie wchodzi ostatni 3 bieg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...