Blizzard Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Ile może wynieść koszt zmiany napędu w rowerze 8-śmio biegowym na napęd 9-cio biegowy? Będzie to rower Unibike Evolution model na rok 2006 (nie ma go jeszcze w sprzedaży). Co musiał bym zmienić aby zrobić to jak najlepiej i jak najtaniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 wiec: przerzutka tylnia minimum Deore: 70zł kaseta: tez z Shimano minimum Deore 76zł łańuch nie wiem ile, ale cos koło 50zł manetki np.Deore cos koło 100zł p[otem jeszcze sa jakies tam mity ze korba i przerzutka przód pod 9-cio rzedowy naped, ale mi sie wydaje ze to bzdury wiec tak jaktaniej wychodzi 300zł, ale to pewnie by trzeba lepsza przerzutke kupic, np. XT za 115zł i łańcuch jakis lepszy a po co chcesz zmieniac na 9-cio rzedowy naped, to jest podobno mniej trwałem i droższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolumb Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 przerzutka tylna? Niekoniecznie - jak obsłuży 8 biegów to z 9 też sobie poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 hmmm a moze, ale to czemu pisze, ze Alivio jest na 8 rzedów a np. XT na 8,9 i jeszcze nie widziałem roweru który ma 9 rzedowa kasete i cos ponizej Deore z tyłu, ale moze mało jeszcze widziałem no ale moze masz racje ze sie da jakos wyregulowac, bo kaseta 9 ma mniejszy odstep miedzy zebatkami to moze sie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Ile może wynieść koszt zmiany napędu w rowerze 8-śmio biegowym na napęd 9-cio biegowy? Będzie to rower Unibike Evolution model na rok 2006 (nie ma go jeszcze w sprzedaży). Co musiał bym zmienić aby zrobić to jak najlepiej i jak najtaniej? To nie jest dobry pomysl PO co zmieniac cos co jest calkowicie nowe ??!! Zreszta w Evo naped jest calkiem niezly ( z tego co pisales Alivio ) . Odkladaj sobie kase i jak ten Ci sie zuzyje za jakies 2 lata ( zalezy ile jezdzisz ) wtedy wymienisz na cos wyzszej klasy Ogolnie pomysl nieciekawy p[otem jeszcze sa jakies tam mity ze korba i przerzutka przód pod 9-cio rzedowy naped, ale mi sie wydaje ze to bzdury hmm niektore przerzutki przednie nie obsluguja 9tek , dlatego ze sa dedykowane dla napedów 7-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 no własnie a niby jaka to róznica jest, na 9 sa szersze, a przeciez kasety 9-tki chyba nie sa duzo szersze od 8-mek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolumb Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 kaseta 9-tka nie jest szersza od 8-ki tylko ma mniejsze odstępy między zębatkami. A co do przerzutki przedniej to z dedykowana pod 9 chyba można mieć problem z wyregulowaniem stosując łańcuch na 8 rzędów (węższa prowadnica) ale nie jestem pewien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Wczesniej czytalem na forum dyskusje na podobny temat . Przy np Pp Alivio i reszcie dedykowanej na 9 łancuch bedzie ocierał o przerzutke . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Lutego 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 W sumie nie bardzo rozumiem dlaczego miałby ocierać. Wydaje mi się, że to tylko kwestia regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Na 8 i 9 biegu ponoc moze ocierac . Oczywiscie regulacja jest mozliwa , ale jest to czaso- i pracochłonne Wiec nie wiem czy jest sens takiej operacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Lutego 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Dręczy mnie jeszcze tylko powód tego niby obcierania. Co jest przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Dręczy mnie jeszcze tylko powód tego niby obcierania. Co jest przyczyną? Tego to ja niestety nie wiem Tak jak mowie to nie sa moje slowa , jedynie przyblizony cytat . Ale postaram sie to sprawdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 27 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 PO co zmieniac cos co jest calkowicie nowe ??!! Chcę to zmienić na przyszły sezon i nie wiem czy to będzie się opłacało. Może to ocieranie to powód niedopasowanej ramy? Czy rama może mieć coś z tym wspólnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aril Napisano 27 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 ja bym zostawił wszstko jak jest, nie zmieniał bym na 9 rzędów, szybciej sie "ścierają" i wogólnie i jeszcze jak jest nowe wszystko to po co? zastanów sie jeszcze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 27 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Chcę to zmienić na przyszły sezon i nie wiem czy to będzie się opłacało. Może to ocieranie to powód niedopasowanej ramy? Czy rama może mieć coś z tym wspólnego? a z rama to raczej nie ma nic wspolnego, mi sie wydaje ze odpowiednio wyregulowac i bedzie działało dobrze, bo przeciez łanuch na 9 jest wezszy, wiec niby czemu miałby ocierac o przerzutke ale moze sie myle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 27 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Dobra, to może jeszcze ja dorzucę swe wywody... Przerzutki czy to przednie czy tylne można spokojnie stosować do napędów 8 jak i 9-biegowych (problemy mogą być jedynie w przypadku przedniej X-gen - ona rzeczywiście ma wąską prowadnicę i może obcierać przy łańcuchu od ósemek). Najważniejsze w tym wszystkim jest, aby łańcuch i kaseta były z tej samej grupy, tzn jak kaseta 8-rzędowa to i łańcuch do takowej (no i rzecz jasna manetki ). Jeżeli zaś chodzi o przeznaczenie komponentów podawane przez producentów to raczej jest to "sugestia" niż wymóg. Alivio spokojnie pociągnie przy kasecie 9-rzędowej. A co do koncepcji zmiany nowego napędu to rzeczywiście bez sensu. No chyba że nie masz co z kasą zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lis Napisano 28 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 witam, mam jedno pytanie, mam zamiar zmienić manetki, aktualnie posiadam alivio na 8rzędów. W tej chwili praktycznie niema żadnych manetek pod 8 rzędów z wyższych grup shimano. Na allegro są xt ale cena ich jest powalająca (troszke mniej niz 300). Mam takie pytanie: nowe manetki lx można kupić za już ok 120zł , ale są one na 9 rzedowa kasete, Czy można takiej manetki uzywać z 8 żebatkami z tyłu a 9 bieg w manetce byłby"pusty" , bo mam takie przeczucie że niebędzie to dobrze działało bo manetka"9" ciągnie mniej linki na każdy bieg????? jest w stanie ktoś udzielić odpowiedzi??? przepraszam autora tematu za podpięcie się z moim pytaniem, ale widze że trwa tu dyskusja o kompatybilności sprzętu pod 8i9 biegów Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 28 Lutego 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Będzie dokładnie tak jak napisałeś "bo mam takie przeczucie że niebędzie to dobrze działało bo manetka"9" ciągnie mniej linki na każdy bieg?????". Więc jeżeli chcesz wymienić to pozostaje Ci Alivio albo Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 28 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 ..... nie widziałem roweru który ma 9 rzedowa kasete i cos ponizej Deore z tyłu, ale moze mało jeszcze widziałem A no mało widziałeś Ja zimą w zeszłym roku jeżździłemze Sramem 4 z tyłu jest na 7/8 b (działało bez problemów) kolega awaryjnie zamonrował (sahs plazma miał być docelowo) alivio do kaserty XTR na 9 b (tu były problemy , doszliśmy do wniosku, że winny jest luz na kólkach pantografu ) przerzutka działała z ty że biegi wchodziły że tak powiem jakoś tak dziwnie raz od razu raz z duuuuuzyyym opóźnieniem Imho alivio jest super do 8 biegowych napędów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marker Napisano 2 Marca 2006 Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 To ja jeszcze zadam pytanie w inną strone Co jak zamontuje 9 biegowego LX'a do 8 biegowej manetki alivio? Chodzi o to że mam 8 biegowy napęd ale z tyłu Acera już wysiada, więc pomyślałem że kupie sobie LX. Lecz z tego co widze jest tylko na 9 biegów. Więc pytam czy będzie się gryzło ? Gdzieś czytałem że LX RD-M570 jest kompatybilne także z 7 i 8-biegowymi kasetami, ale chce się upewnić pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 2 Marca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Będzie to działać bez żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.