Skocz do zawartości

[trening] Intensywny trening - regeneracja

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !! Trenuje kolarstwo od prawie 3 lat, to moja pierwsza zima tak mocno przetrenowana. Mam treningi prawie codziennie, obecnie nabijam kilometry a w dni gdy jest brzydka pogoda jakaś sala, siłownia w ostateczności marszobieg.

Poszukuje jakiś zbawiennych sposobów na szybszą regeneracje, jestem po 10 dniowym obozie, gdzie miałem treningi codziennie, czasem i dwa dziennie. Czułem się wymęczony, w sumie nie tylko ja. Co proponujecie na przyśpieszenie regeneracji ? Myślałem, o skarpetkach kompresyjnych ale niewiem czy to coś pomaga. Może znacie jakieś inne sposoby?

Przed wszystkim mniej myśl o tym, że jak odpoczywasz to nie trenujesz, śpij dużo 8-10h/dobę i dobrze się odżywiaj. Szybka regeneracja daje tylko złudne poczucie dobrej regeneracji. Na wszystko potrzebny jest czas i jego ograniczanie może się odbić w najważniejszym momencie sezonu.

Ogólnie trening, który sprawia, że już w zimie czujesz się przetrenowany, należy przemyśleć i zastanowić się na ile ma sens.

Malo informacji dales jak dla mnie na temat tego co robiles przed obozem, ile czasu poswiecasz na regeneracje i jak ona wyglada. 10 dniowy oboz mogl byc, a przypuszczam, ze byl dla Ciebie treningiem "zalamujacym". W takim wypadku powinienes poswiecic minimum 5 dni na regeneracje w pelnym tego slowa znaczeniu. Piszac o regeneracji w tym przypadku nie mam na mysli zmniejszenia objetosci, ale calkowite odstawienie roweru na tydzien. Jak obawiasz sie, ze to niemozliwe, nie zniesiesz tego, bo forma spadnie, to jestes na najlepszej drodze do przetrenowania. Nie beda pisal o masazach itp itd bo nie sa koniecznoscia(ale fajnie jak masz mozliwosc zakosztowac czegos takiego w profesjonalnym wykonaniu). Generalnie aktywnosc ktora Cie nie zmeczy, a wprowadza w dobry nastroj jest najbardziej wskazana (ja np robie marsze w fajne miejsca po 60min w tempie 9-10min/km, a jak juz chce rower to sie nie ubieram w rowerowe ciuchy, i robie sobie jakas jazde do 30min tak zeby nawet kropla potu ze mnie nie wyplynela). No i jak pisal kolega wyzej, duzo snu ;)

Napoje izotoniczne stosuje podczas treningów. Trenuje dość aktywnie, odżywiam się w miare dobrze i raczej snu też nie brakuje. W dzień powrotu z obozu (sobota) nie robiłem treningu, w niedzielę byłem rekreacyjnie na basenie, poniedziałek przejechałem 30km, wczoraj siłownia a dziś 55 km w siodle (szosa).

Nie zrozumiałem pytania "ile czasu poświęcasz na regeneracje i jak ona wygląda".. Wstaję o 7,od rana mam szkołe, wracam około 15, wykonam trening (czasem zleci 2-3h) później lekcje itd. w zależności od zmęczenia kładę się spać 22 najpóźniej 24.

Podrzuci ktoś opinię na temat skarpet kompresyjnych ?

Nie zrozumiałem pytania "ile czasu poświęcasz na regeneracje i jak ona wygląda".. Wstaję o 7,od rana mam szkołe, wracam około 15, wykonam trening (czasem zleci 2-3h) później lekcje itd. w zależności od zmęczenia kładę się spać 22 najpóźniej 24.

Nie chodzi mi o regeneracje w kategorii dnia, chodzi mi o regeneracje w kategorii tydzien i miesiac. Temat ktory poruszasz wymaga wielu informacji na Twoj temat, inaczej rady moga nie byc trafione, i moga Ci bardziej zaszkodzic niz pomoc. Byles na obozie, nie masz jakiegos trenera?

Mam trenera, co prawda nie w mojej miejscowości ale w weekendy się z nim widzę. Wszystko jest ok, według trenera wszystko będzie dobrze, jestem wypoczęty itd. ale chodzi mi o to, że za nie cały miesiąc będę miał kolejny obóz i na zakończenie tego obozu wyścig a wiem, po sytuacji z zeszłego roku że na wyścigu będę wymęczony a chciałbym wypaść jak najlepiej dlatego pytam.

Więc o to chodzi- masz parcie na trening, brak Ci wypoczynku. Po co trenujesz, jeśli nie po to, żeby dobrze wypaść w wyścigu? Tymczasem piszesz, że w zeszłym roku na wyścigu byłeś wymęczony, w tym roku już się boisz, że będziesz wymęczony, a na dodatek trener mówi, że to wszystko jest ok. Najcięższa praca w czasie treningu i najlepsze wyniki osiągane na treningu są bez sensu, jeśli na wyścigu jesteś do bani przez przetrenowanie. Gdzie tu logika? I nie rozumiem o co chodzi ze skarpetami kompresyjnymi? Z tego co piszesz, w Twoim treningu tkwi błąd metodyczny, skarpety nic tu nie pomogą.

Jeżeli spotkasz się z trenerem to po co nam zadajesz takie pytania? Ja tam etapówek na razie nie jeździłem ale zdarzają się ciężkie, długie treningi 3 dni pod rząd. Wtedy najważniejsze jeść nie dopuścić do zbytniego deficytu kalorycznego, w trakcie jazdy pić izotoniki, odpowiednio jeść w trakcie wyścigu (nie dopuścić do hiperglikemii) i dostarczyć odpowiednią ilość białka. No i w tym wypadku mogą pomóc skrytykowane tu przez co niektórych skarpety :teehee:

odpowiednio jeść w trakcie wyścigu (nie dopuścić do hiperglikemii)

Na pewno hiperglikemii? To raczej bardzo ciężkie podczas wyścigu, bo nawet wcinając szybko podnoszące poziom cukru żele do hiperglikemii nie doprowadzisz. Chyba, że masz na myśli hipoglikemię.

Mój błąd, myślę o jednym, piszę o drugim. Co do suplementacji- temat rzeka. Na pewno dobrym wyborem będzie wspomaganie się BCAA, l-glutaminą, odżywkami typu gainer bespośrednio po wysiłku (lub same carbo). Jeśli masz możliwość skorzystania z masażu to również mogę polecić- ale czym masują to nie wiem:)

BCAA ochronią mięśnia przed spalaniem, regenerują mięśnie

Glutamina hmm na pewno zmniejsza czas regeneracji mięśni, zapobiega przetrenowaniu podczas długotrwałych cykli treningowych

Są BCAA z domieszką Glutaminy jednak przy ciężkim treningu lepiej dodatkowo dokupić glutamine

Carbo można wypić przed treningiem i też pić w czasie treningu, gasi pragnienie i się nie odwodnisz

:)

• 2 tygodnie później...

Ja sam doszedłem do wniosku bo kiedyś i jeszcze niedawno sam pytałem się o różne suple do treningów i po, że dla amatorów nie ma specjalnie sensu brać takie koksy, ( ja tak uważam).

uważam, że takie np rzeczy jak węglowodany (carbo), Aminokwasy i inne, to można do 3 tygodni przed startem by organizm w dniu zawodów był odpowiednio przygotowany. Tak na co dzień to ważna jest odpowiednia dieta zdrowej żywności - jakieś mięcho warzywa sok z wyciśniętych pomarańczy np.

Doszedłem do takiego wniosku ponieważ mój ojciec biega tygodniowo około 100km 6 dni w tygodniu trenuje ( szykuje się do maratonu) i nie przyjmuje żadnych supli.

Według mnie suple powstały by zastąpić dietę której nie umiemy sobie dobrać, lub jest to zbyt kosztowne - bo np. nie każdego stac by codziennie jeść polędwice ryby, uzupełniac dietę w owoce i warzywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...