Skocz do zawartości

[GPS] pulsometr

pangumas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

kilka dni temu kupiłem nadajnik Polar Wearlink+ Bluetooth. Używam go z telefonem Nokia E52.

Podczas kilku treningów wkłądałem telefon do tylniej kieszeni w kurtce lub bluze, ale zauważyłem że telefon gubi sygnał pulsometru. Miał ktoś podobny problem?

I czy uzywacie opasek sportowych na telefon lub uchwytów na kierownice. Jeśli tak to jakie z tych akcesoriów są godne polecenia?

Napisano

Z pokrowcem już sobie poradziłem :) kupiłem taki: POKROWIEC SPORT ETUI NA RAMIĘ NOKIA E63 E71 E72 (2158628953) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Do pulsometru używam Endomondo, ale teraz jak będę miał telefon na ramieniu to raczej problem zniknie, a zrywał sygnał gdy telefon wkłądałem do tylnej kieszeni kurtki.

Jeszcze mogę spróbować ze Sport Tracker'em, ale osobiście wole używać Endomondo.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak chcesz używać Polar Wearlink+ Bluetooth to zapomnij o Sport Tracker i kilku innych.

Ta aplikacja jest niekompatybilna. Do wczoraj kombinowałem co ze Sport Tracker jest nie tak.

Polar daje licencje producentom oprogramowania (raczej nie za darmo) na wykorzystanie sygnału ze swojego nadajnika !

Aplikacje bez licencji niby chodzą, po czym po jakimś czasie zacznają się problemy z logowaniem opaski do tela i inne cyrki.

Kompatybilne aplikacje:

Endomondo (www.endomondo.com)

SportyPal (www.sportypal.com)

RunKeeper (www.runkeeper.com)

Cardio Trainer (www.worksmartlabs.com/cardiotrainer)

Runtastic (www.runtastic.com)

Run.GPS (www.rungps.net)

W sumie i tak jest z czego wybierać. Dziś zacząłem testować ten ostatni. Run.GPS Trainer UV PRO

Jest rzeczywiście PRO. Reszta wygląda przy tej aplikacji jak zabaweczki. Sama instrukcja do programu ma 110 stron :)

Jest wersja darmowa, ale mocno ograniczona. Płatne wersje to 53 i 110 zł. Na razie korzystam z 14 dniowego triala, ale jak się sprawdzi to chyba wydam te kilka złotych.

Tu opisałem pierwsze wrażenia z testowania zestawu: http://piomtb.bikest...-Bluetooth.html

Co do zasięgu to dodam jeszcze że jest doskonały, pod warunkiem ze smatrfon ma odpowiedni moduł bluetooth.

Mam HTC Desire i sygnał nie zgubił się nawet jak chodziłem po mieszkaniu, a od telefonu dzieliły mnie dwie blokowe ściany :)

Natomiast uchwyt na kierownice to niezła rzecz, ponieważ można na bieżąco spoglądać na wyniki treningu.

Tylko przydał by się jakiś porzadny żeby chronił fona w razie nieprzewidzianych lotów całego bika.

Może ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi uchwytami i by coś polecił.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Jak chcesz używać Polar Wearlink+ Bluetooth to zapomnij o Sport Tracker i kilku innych.

Muszę poprawić swoją wypowiedź. Dałem jeszcze jedna szansę aplikacji Sport Tracker i okazało się że od tygodnia poprawnie współpracuje z opaską Polara.

Wygląda na to że do błędnej pracy przyczynił się inny program, a Sport Tracker, mimo że nie jest na liście kompatybilnych aplikacji, działa poprawnie.

Jednym z plusów Sport Tracker jest export plików GPX z danymi pulsu, czego nie wszystkie aplikacje potrafią.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Też się zastanawiałem nad uchwytem na kierownice, ale doszedłem do wniosku że na kolarzowce nie będę tego zaczepiał. Jak bym się chciał połozyć na kierownicy to bym miał problem bo uchwyt by mi przeszkadzał ;)

Piomtb co do programów, które wypisałes to w instrukcji Polar'a mam je wypisane. Zastanawiałem się nad tym RunGPS, ale że jest płatny to dałem sobie spokój. I tak specjalnie dla pulsometru kupiłem telefon, żeby wszystko wspołgrało.

Jak na razie przyzwyczaiłem się do Endomondo, ale w przyszłości mam zamiar kupić już lepszy licznik, który bedzie miał pulsometr i pomiaru mocy. Pulsu i tak nie widzę jak jade bo telefon jest na ramieniu ;)

Napisano

Fajnie by było jakbym mógł jeszcze dokupić sobie czujnik kadencji do Endomondo. Niestety na Nokie E52, z tego co patrzyłem to nie ma opcji "kadencja".

Widziałem jak jeden koleś miał w treningu kadencje, ale pewnie zgrał trasę z Garmina Edge 705, bo do niej jest kadencja. Też się zastanawiałem kiedyś nad kupnem, ale mi chyba taki bajer nie byłby potrzebny.

Coraz bardziej się nakręcam na Sigme Rox 8.1 lub 9.1 i wtedy Endomondo pójdzie w odstawkę, a treningi będę sobie do Data Center zgrywał ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...