Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] RST gila TnL 100mm szybko twardnieje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

mam problem z moim amortyzatorem (rst gila tnl 100mm). Amor był twardy (nawet ze wstępnym napięciem) więc oddałem go do serwisu. Przesmarowali mi go, wyczyścili i wszystko było cacy przez następne 3-4 dni, a potem robił się coraz twardszy. w serwisie poradzili mi abym usuwał nadmiar oleju/smaru(?) który osadza się na goleniach - co też robiłem. Jednak okiem laika uznałem że amortyzator wydobywa z siebie znaczne ilości owej cieczy. I tu pojawia się moje pytanie: z czym jest problem? Czy chodzi o uszczelki? jeśli tak to ile kosztuje wymiana takowych?

• Mod Team
Napisano

Winą jest zapewne to ze jest to rst a główną przyczyną ze jest to gila :P Zainwestuj w gumy na golenie, nowy sprzęt albo przyzwyczaj sie do cotygodniowego smarowania.

Napisano

Problemem są kiepskie uszczelki które wypuszczają ze środka to co powinno tam pozostać i wciagają do wewnątrz to co na zewnątrz powinno być. Jeśli amortyzator uginając się rozprowadza na goleniach smar to miejsca te są zabrudzane w czasie jazdy (kurz, błoto itd). Potem tenże brud wciągany jest do środka zwiększając tarcie. Amor staje się "twardy".

Ten problem właściwie nie jest rozwiązywalny, półśrodkiem jest regularne czyszczenie goleni wewnątrz, ewentualnie założenie osłon. Skutecznym sposobem jest wymiana widelca. Zamienników dla uszczelek nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...