Skocz do zawartości

[manetki] SRAM X7-10 Trigger | martwy ciąg/poruszanie łopatką

Lezza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hi,

zauwazyłem w swoim bajku, że każda z łopatek do zmiany przerzutki ma 5mm jakby pustego miejsca podczas zmiany przerzutki. Czyli, jak chcę zmienić przerzutkę, nie mam od razu oporu związaną z linką tylko dopiero po 5mm.

Czy jest możliwość regulacji tego? jeżeli tak to gdzie? nie chcę czegoś spaprać a z tego co wiem to dość skomplikowane mechanizmy są.

Teoretycznie, nie ma to totalnie znaczenia w czasie jazdy, ale przy manetkach SLX wcześniej nie miałem takiego motywu. Nadmieniam również, że jedna z łopatek ma od razu opór, więc pewno jakoś to wyregulowac można pytanie jaką śrubką :) /help

Wyczytałem coś fajnego na necie w temacie manetek z systemem TRIGGER:

"Ostatnią nowością, jaką zastosowano jest technologia Zero Loss. Eliminuje ona martwy ciąg z dźwigni wrzucającej bieg. W starych Triggerach i Rapidfire’ach naciskając dźwignię obracała się ona o pewien kąt nie ciągnąć za sobą linki. Technologia Zero Loss eliminuje ten obrót. Dzięki temu zmiana biegów staje się jeszcze szybsza."

Manetki - porĂłwnanie systemĂłw i konserwacja | mtbikes.pl - rowery, rower, vortal rowerowy

Własnie o to mi chodzi, w jaki sposób reguluje się to?

Ostatnią nowością, jaką zastosowano jest technologia Zero Loss. Eliminuje ona martwy ciąg z dźwigni wrzucającej bieg. W starych Triggerach i Rapidfire’ach naciskając dźwignię obracała się ona o pewien kąt nie ciągnąć za sobą linki. Technologia Zero Loss eliminuje ten obrót. Dzięki temu zmiana biegów staje się jeszcze szybsza.

Ostatnią nowością, jaką zastosowano jest technologia Zero Loss. Eliminuje ona martwy ciąg z dźwigni wrzucającej bieg. W starych Triggerach i Rapidfire’ach naciskając dźwignię obracała się ona o pewien kąt nie ciągnąć za sobą linki. Technologia Zero Loss eliminuje ten obrót. Dzięki temu zmiana biegów staje się jeszcze szybsza.

Napisano

No jak tam, nikt nie jeździ na x9 3x10? chciałbym zmienić te moje manetki właśnie na x9 3x10 ale na stronie producenta nie ma tej technologii zawartej w 3x10 tylko w 3x9! jestem mega zdziwiony a chciałbym usłyszęc opinię na temat tego martwego ciągu i jego braku!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...