tabaloo Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Do tej pory głównie czytałem forum, ale w końcu jest też powód, by coś napisać. Na wiosnę będę składał rower na osprzęcie SLX z dodatkami Ritcheya i chcę go zbudować na jakiejś fajnej ramie. Na przód przydałby się porządny amortyzator. Zastosowanie głównie 50% ścieżki leśne i polne drogi oraz 50% asfalt. Bez jakiegoś hardcoru, skakania, wielkich kamieni i ekstremalnych zjazdów. Raczej chodzi o ładne wybieranie standardowych nierówności, małych kamieni max wielkości pięści i niewielkich korzeni. Ważę ok. 78 kg. Rozmiar ramy będzie 19,5". Wypatrzyłem sobie na allegro 2 oferty na obecną chwilę. Taka rama: NOWA Rama TREK 4400 19,5" piękna WYPRZEDAŻ (2172162273) i od tego samego sprzedawcy nowy Bomber z małym zadrapaniem, które mi nie przeszkadza. Cena wydaje się atrakcyjna, zwłaszcza, że w necie trudno go znaleźć za mniej niż 2000, a bywa też za 3000 zł z groszami. To ta aukcja: Wyczynowy MARZOCCHI Bomber Marathon XC OBNIŻKA 50% (2168754666) Budżetowo mniej więcej tyle chcę wydać. Pasuje też kolorystycznie. Sprzęt ma starczyć na lata, więc celuję w porządne marki. Doradźcie proszę czy to dobry wybór, czy zmienić te rzeczy na coś innego.
enussss Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Ramy Treka to jedne z najlepszych ram i pewnie pojezdzilbys naniej milo. ale 500 zł za tak stary i niski model?!?! chyba kogos prąd kopnął w czerwcu 2010 roku kupilem Rame treka 8000 z 2008 rok za 600 zł, bez zadnych rysek jakby jezdzila tylko po sciezkach polnych. Koles ostro przesadzil z Cena... 300 zl i powinienien sie cieszyc. A moze skusilbys sie na rame krossa a7 2011 nowka chodzi po 500 zl. lub poison zyankali, tez nowki po 500 zl... szukaj szukaj bo strasznie drogo is stracisz na tym
elton29 Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Zastanów się czy wogóle jest Ci potzrebny taki drogi amor i sprawdz dokładnie jaką geometrię ma ta ramka bo nie zawsze jest tak jak się chce i moze byćdla Ciebie nie wygodna. Jaki masz wzrost? Waga 78 czyli jakieś 170cm??Jeśli tak to będzie za duża ale mogłem także źle ocenić wzrost:)
tabaloo Napisano 28 Lutego 2012 Autor Napisano 28 Lutego 2012 Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Ten Trek mi się bardzo spodobał wizualnie, a do tego jest lekki. Spróbuję się potargować z gościem, może opuści cenę. Ogólnie cały czas szukam jeszcze czegoś innego, ale np. ramy Cube, które też mi pasują w tej cenie są o jakieś 200g cięższe... A ten amor cenowo jest ok? Jest tyle wart? W sklepach kosztuje dużo więcej i zachęciła mnie ta promocja. Myślę, że bym go wykorzystał i pod moją masę będzie ok. Co do wzrostu, to mam 178cm i wyszedł mi taki rozmiar z kalkulatora ram. Amorek bym ustawił na 100mm skoku i wtedy nie byłoby za dużego nachylenia ramy.
enussss Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 jesli chcesz jezdzic mtb, to w takim wzroscie 18 cai/18,5 bedzie nalepszym rozwiazaniem na wyzszej bedziesz sie meczyc... tak treka rama malo wazy, ale nie wiesz ile ma najechane i jak jest wymeczona...naprawde za ta cene nie wwarto
blackiwan Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 jesli chcesz jezdzic mtb, to w takim wzroscie 18 cai/18,5 bedzie nalepszym rozwiazaniem na wyzszej bedziesz sie meczyc... tak treka rama malo wazy, ale nie wiesz ile ma najechane i jak jest wymeczona...naprawde za ta cene nie wwarto Przecież ta rama jest nowa. Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Ten Trek mi się bardzo spodobał wizualnie, a do tego jest lekki. Spróbuję się potargować z gościem, może opuści cenę. Ogólnie cały czas szukam jeszcze czegoś innego, ale np. ramy Cube, które też mi pasują w tej cenie są o jakieś 200g cięższe... A ten amor cenowo jest ok? Jest tyle wart? W sklepach kosztuje dużo więcej i zachęciła mnie ta promocja. Myślę, że bym go wykorzystał i pod moją masę będzie ok. Co do wzrostu, to mam 178cm i wyszedł mi taki rozmiar z kalkulatora ram. Amorek bym ustawił na 100mm skoku i wtedy nie byłoby za dużego nachylenia ramy. Rama Trek będzie na Ciebie za duża. Szukaj czegoś miedzy 18-18,5". Ammor też bym odpuścił. Składał bym coś na ramie POISON ZYANKALI lub No Saint Angel do tego jakiś ammor Manitou np.Manitou R7 PRO MILO I masz pewny i lekki set.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.