Grzeniu Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam. Już po sesji i feriach,więc mozna spokojnie pomyśleć o sobie,a raczej o swoim rowerze Poszukuję amortyzatora który spełnił by następujące wymagania: cena najlepiej około 600 zł(w porywie do 700),moja waga obecna to około 80 kg,trasy bywają różnorodne-czasami sam asfalt,a czasami dosyć trudny górzysto-lesny teren,skok jak największy,ale taki,żeby nie zaburzył geometrii roweru (zapewne przedział 100-120mm). Nie mam też pojęcia jaką wersję wybrać-powietrzna,spręzynowa,olejowo-powietrzna? Ogólnie rzecz biorąc, prosze o wszelkie sugestie,propozycje,porady Mój rower to Wheeler Pro 900. Mam w nim teraz amortyzator Rst Cappa,skok 80 mm. O ile z oczywistych powodów na asfalcie dawał sobie radę, o tyle na wertepach nadgarstki dosyć mocno pobolewają z powodu jego twardości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Nowy czy używany ? W tej cenie na pewno nie kupisz dobrego nowego amora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeniu Napisano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Maltan,niejako sam zasugerowałeś odpowiedź Wiadomo,najpiękniej by było,jesli był by to sprzęt nie używany,ale kasy jest tyle ile jest, dlatego spodziewam sie,że prędzej upoluję używkę niż nową sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kociaras Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Spokojnie kupisz dobry i nowy amorek np.Epicon polecam za ta cene nie ma nic lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Generalnie możesz szukac Sida czy Reby ew.Pike spełni twoje oczekiwania i za taką kasę kupisz tylko używkę w róznym stanie ale jak kolega wyże pisał jest jeszcze epicon który kosztuje czasem mniej niż 600zł. Sam nie bylem do niego przekonany ale w końcu wziąłem bo raz że jest lekk dwa że z blokadą trzy że w prosty sposób można rególować skok tego amorka w zakresie 80-120mm:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kociaras Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 dokladnie tez sie wahalem na epiconem czy Rs tora.Tora na minus ze drozszy prawie o 200zl i i prawie o 500g.ciezszy,jak ustawisz odpowiednio sag,to chodzi "bajka'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas7 Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 witam Pozwolę się wtrącić do tematu bo podobnie jak Grzeniu mam zamiar wymienić przedni amortyzator ale w cenie do 350zł. Co sądzicie o Suntour XCR RL? SR SUNTOUR XCR-RL + BLOKADA SKOKU MODEL 2008/09 ! (2157071894) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Epicon w przedziale cenowym 500-700zł wypada bardzo dobrze ale nie na moją kieszeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Dozbieraj bracie, dozbieraj bo nie warto tych 350zł wydać chociażby przez tą masę!! Epicon zchodzi poniżej 1700g a to jest bardzo dobry wynik! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam, jest to mój pierwszy post. Nie chce zakładać nowego tematu, bo tak sobie czytam i czytam, i sam nie mogę sie zdecydować, ale może zacznę od początku. Posiadam Wheelera pro 29 19" seryjnie był w nim amortyzator suntour xcm v2 80mm, który rozleciał sie po 800 klinometrach. Został mi wymieniony na nowy, lecz nie montowałem go ponownie, ponieważ poprzednik był strasznie twardy do tego stopnia, że drętwiały mi nadgarstki, myślałem że to zła pozycja na rowerze, nie jeździłem 12 lat itd. Kombinowałem z ustawieniami siodełka, szersza kierownica, nowe gripy, ale nadal było tak samo. Teraz mam pożyczoną Tore 302 130mm, jest trochę miększa, ale nie tego szukam za twarda do mojej wagi 85 kg poza tym nie skacze. Pomijam fakt, że mój rower wygląda jak chopper i jest mało zwinny . Wiec postanowiłem rozejrzeć się za jakimś nowym widelcem. Budżet to 600-650zł tylko ciężko jest mi się zdecydować, trochę się zraziłem do marki Suntour. W zeszłym sezonie przejechał jakieś 2500 km i mniej więcej rocznie tyle będę robił. Trasy to 60-70 % asfalt reszta, las, szutry i inne bezdroża. Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów moje typy to: Suntour Epicon 100 mm LOD-W/L-D Manitou Black Sport 120 mm, po zakupie zmiana na 100 mm SPINNER AERIS 320-100 RLC Wszystkie oczywiście planuje nowe, jakoś nie mam przekonania do używek, zaraz może się okazać, że trzeba coś wymieniać. Tak jak z używanym samochodem niby wszystko działa, a i tak profilaktycznie wymieniamy olej itp. Lub może ktoś ma swoje propozycje, ponieważ nie jestem jeszcze zdecydowany . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kociaras Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Dokladnie kolego dozbieraj dozbieraj bo nie warto bo nie warto wywalac 350 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 29 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 IMO ciekawa oferta dla potrzebujących widelca z 100 mm skoku: http://velo.com.pl/produkty/wyprzedaz/?m=12&pk=%&id=2183 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 29 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jest jeszcze jedna propozycja dla Grzenia i raczej ciekawsza niż Epicon - http://allegro.pl/manitou-drake-super-100-abs-nowy-i2160851851.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 29 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jest jeszcze jedna propozycja dla Grzenia i raczej ciekawsza niż Epicon - MANITOU DRAKE Super 100 ABS+ ------ NOWY !! (2160851851) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Do posiadaczy, czy w tym widelcu można zmienić skok ze 100 mm na 80, bez zanoszenia do serwisu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeniu Napisano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wiem,że to głupie,ale mam nieuzasadnioną niechęć do Suntour'ów,może poprzez fakt,że o tanszych modelach nie czytałem za wielu dobrych opinii, więc prawdopodobnie celował bym w jakieś używki z warsztatu RS. Propozycja Sagitta wygląda obiecująco.Muszę się zagłębić w ofertę Manitou i poczytać opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 29 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 W takim razie nie czytaj tyle, nawet XCR jest "100 lat za murzynami" w odniesieniu do Epicona. Aczkolwiek Manitou to też ciekawa propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeniu Napisano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A czy Marzocchi oferuje coś niezłego w okolicach tej ceny,czy nawet nie ma co wchodzić w ten 'przedział' z takimi pieniędzmi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pazurq Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Tora coil 100 mm 2011 - ceny 670 715 zł, mam taki i się dobrze sprawuje przy wadze 95 kg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekfpc Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Do posiadaczy, czy w tym widelcu można zmienić skok ze 100 mm na 80, bez zanoszenia do serwisu ? na stronie manitou jest jak rozebrac amorek drake, widze ze jest tam opcja na 80mm ale czy sam zrobisz to juz zalezy od konkretnego czlowieka http://www.manitoumtb.com/assets/Service%20Manuals/2010%20Fork%20Service%20Manual.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witajcie podczepię się pod temat trochę... Od dłuższego czasu rozglądam się za amorkiem- założyłem specjalnie temat po to ale jakoś "umarł". W temacie było mi polecane RS Reba, Manitou Drake, Suntor Epicon Wg mnie na Rebe jestem zbyt ciężki i tego będę się trzymał. Chciałem kupić Manitou Drake ale ktoś mnie podkupił. Jest taki do kupienia : http://allegro.pl/show_item.php?item=2183030205 tylko nie ma żadnych naklejek i nie wiem czy to ten model co opisany... Potrafi ktoś to rozpoznać? Epicon jakoś w dalszym ciągu nie jestem przekonany co do Suntora ale zaczynam coraz bardziej brać go pod uwagę- konkretnie model 2012 AIR - tylko tutaj pytanie jaka jest różnica między LOD a RLD ? Kwestia gdzie jest blokada skoku? Czy na koronie czy na manetce? Bomber... Nie wiem, czy w tym przedziale cenowym co chce przeznaczyć na amor ten bomber będzie działał. http://allegro.pl/amortyzator-marzocchi-33-lo-manetka-fox-rock-shox-i2191480166.html Waga ponad 120kg - staram się aby było coraz mniej... Fundusze tak do 700max Jazda do pracy ok 10km , wypady ze znajomymi po asfalcie, bezdroża i trochę lasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Na Rebę jesteś za ciężki a chcesz kupić Epicona. Dobre! Skąd Ty wziąłeś to że jesteś za ciężki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Słyszałem, że Reba to tak do 90kg bo potem serwis pochłonie taką kasę że szok... Poza tym do tego budżetu co zamierzam przeznaczyć to nie kupię chyba Reby- zaraz zerknę Epicona polecały osoby o podobnej wadze do mojej i chwaliły go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 LOD - bez manetki, RLD - z manetka blokady, kolego tez mam dylemat epicon,drake - z allegro raczej nie wchodzi w gre, jakis odpad zagraniczny - jesli mowimy o tym samym ogloszeniu, facet napisal nie ma gwarancji, z zagranicy, lekkie rysy - wiec jakos juz mu nie ufam;), marcocchi - za 750 zeta masz nowego marathona z 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ważę ponad 80kg amora katuję od 6lat po lasach w błocie i śniegu. Serwis kosztował w sumie 50pln i z trzy godziny roboty w domu. Faktycznie kasy masz mało ale da się kupić. Co nie zmienia faktu że opowiadasz herezję sam sobie zaprzeczając w jednym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Kadargo ja nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem to od jednej osoby która jeździła na Rebie a była lżejsza ode mnie- stąd takie moje stanowisko. Nie bardzo chciałbym wydawać pieniądze na coś a potem okaże się że muszę cały czas w to pakować kolejne pieniądze. Różnica między Twoją wagą a moją jest znaczna więc u Ciebie amor ma lżej. Może tamta Reba była trafiona- nie wiem. szewczykluk Co do Marcocchi wart tych pieniędzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 18 Marca 2012 Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ok Epicon jest mocniejszy od Reby. I nie porównuj jazdy głównie po asfalcie do katowania w terenie. Wiesz chyba co to obciążenie dynamiczne? I nie chodzi mi o przekonanie Ciebie do zakupu Reby bo mi to lotto ale nie pisz głupot że Reba nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.