Skocz do zawartości

[Błotniki] pomoc w wyborze

A7x

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuję błotniki do... (nie bijcie proszę) MTB, a dokładniej unibike flite.

Ponieważ będę również nim jeździł do pracy, przydadzą mi się lekkie błotniki z tworzywa.

Na przedni wybór padł:

http://allegro.pl/wyprzedaz-blotnik-sks-germany-do-widelcow-z-amorty-i2167285027.html

Z tym, że są rozmiary na koła :26,28,29 cali.

Z tego, co widzę (i ktoś o tym wspominał) ten błotnik jest bardzo krótki, czy kupno takiego, z tym, że na koło 29 lub 28 cali coś poprawi ?

Analogicznie powinny być dłuższe, a nie mam jak tego sprawdzić, a może ktoś z Was miał już taki problem ?

Wizualnie prezentują się bardzo fajnie tego typu błotniki.

Na tył nie mam pojęcia co wybrać, bo te mocowane do sztycy wydają mi się badziewne.

Ma ktoś jakieś typy sprawdzonych błotników godnych polecenia na tył ?

Napisano

jesli chcesz jezdzic do pracy i nie przyjechac caly uwalony to tylko i wylacznie pelne blotniki

ja w swojej zimowce/treningowce takie posiadam

przerabialem te wyszukane plastikowe ksztalty, ale daja rade tylko pelne blotniki !

Napisano

Posiadam taki błotnik i o suchych butach zapomnij- jest za krótki i tak do połowy podudzia nie chroni dostatecznie, jednak ja jestem z niego zadowolony. Na tył mogę polecić takie coś [błotnik] SKS X-Blade- tylny. - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

A możesz wrzucić zdjęcie całego roweru z tym błotnikiem ?

Wygląda nawet, nawet :)

Co do tego przedniego- bardzo mi się podobają, dlatego pytam o błotnik na 28/29 cali- będzie z pewnością dłuższy :)

Jak nikt nie będzie potrafił porównać, to poproszę sprzedawcę na allegro o wymiary od tego na 26 do tego na 29.

Napisano

Widzę, że z tymi tylnymi błotnikami nie ma problemu :)

Co do powyższych, to przedni wydaje się być jeszcze bardziej krótki od tego SKS.

Napisałem do sprzedawcy na allegro o porównanie 26 z 28, zobaczymy, jaka to będzie różnica.

Jutro jadę też do sklepu po odbiór roweru, to obskoczę okoliczne, może też je mają w ofercie.

PS. michuuu - fajna sprawa, zawsze jest to jakieś rozwiązanie :)

Napisano

Dzięki za fotę- nawet fajnie to wygląda.

Pisałeś, że tylni błotnik jest bardzo dobry.

Błotnik kończy się przy siodełku, opona przy rurce pod siodłem jest natomiast odsłonięta- nie chlapie Ci na błoto przez to ?

Napisano

No tak Panowie, ale nie będę do MTB zakładał pełnych błotników bo uznaję, że to już profanacja takiego roweru :)

Rowerkiem będę śmigał zazwyczaj w ładnej pogodzie, na codzienne dojazdy do pracy i weekendowe wycieczki po okolicy i zamontowane będą tylko na wszelki wypadek, gdyby mały deszczyk mnie zaskoczył w drodze :)

Po błocie i w ulewie nie będę jeździł- od tego mam auto, chyba, że na wypadach w góry.

Napisano

Mam podobne w starym "góralu" i faktycznie złe nie były, tylko wygląd nie ten, niestety tamte szalenie mi się podobają. Będę kombinował z długościami.

Na początek, póki funduszy brak zrobię prawdopodobnie przekładkę :)

Napisano

Jak dobrac błotnik do roweru. Wali mnie sportowy wygląd czy cos takiego, wazne zeby nie chlapało na tyle ile sie da dlatego szukałbym czegos w desen błotników Sansei6 (2 posty wyzej fotka). Rowerek to Kellys CLiff 19' (Magury HS11). Jakie kryterium jest przy szukaniu błotnika ? chodzi mi o mocowanie. No i generalnie jesli ktos ma konkretne typy to chętnie

Napisano

Jeżeli wygląd nie ma dla Ciebie znaczenia, to szukaj błotników pełnych, oferują najlepszą ochronę.

Ja koło 10 wybieram się do sklepu, okazało się, że na miejscu w stacjonarnym je mają (SKS) w 2 rozmiarach, więc będzie wszystko jasne, czy te na koło 28 można zainstalować na kole 26 i jak to by zdawało egzamin.

Napisano

no dobra, poszperalem troche, poszukalem sobie blotnikow i mam takie typy

zefal-trail-szosa-cross-28-

blotniki-komplet-kellys-kls-fuse-

blotniki-sks-trekking-28-cross-lekkie-

blotniki-komplet-sks-cross

SIMPLA Błotnik NEXT długi kpl (Sansei6 to twoje ?)

SIMPLA Błotnik V-BRAKE kpl

generalnie chodzi o ksztalt czyli o raczej pelne. Zalezy mi na jaknadluzszej "pletwie" w tylnych czesciach blotnikow czyli zeby nie chlapalo na stopy/korbe i na dupe/plecy.

no ale jedne sa po 15 PLN a inne po 60 nawet, cholera przeciez to jeden plastik, tylko ksztalty inne, skad takie roznice cenowe ? akuta ten ktory najbardziej mi podchodzi Rower.com.pl - sklep rowerowy ACTIVA , rowery mtb, akcesoria rowerowe, tandemy, cruisery jest jednym z najtanszych - boje sie ze to bedzie jakis badziew pod wzgledem mocowania (bedzie sie luzowac, klekotac itd). Czy ktos moglby mi wybrac faworyta z tej grupy lub wskazac swojego z grupy blotniki pelne ? dzieki

Napisano

jasskulainen całkiem dobrze to wygląda, jaką masz szerokość opon?

Jeszcze jedna sprawa, jak masz taki błotnik jak z "motocrossa" wystający za mało do przodu i agresywny bieżnik na przednim kole to przy szybszej jeździe jest bardzo ciekawy efekt :] błocko czy woda jest wyrzucane przed rower pod błotnikiem troszkę pod kątem do góry i wraca pięknie na ryło :]

Taki urok właśnie połaczenia opon mtb i niepełnych błotników.

Napisano

Możesz bliżej pokazać sposób mocowania na przednie koło i na tylnych widełkach?

Jakie to błotniki i jeśli byle jakie to czy trzeba było specjalnie mocno szukać żeby na szerokość wystarczyły?

No i może ciut śmieszne pytanko...........czy nada się to na oponki nokian nbx 2,5"? czy szerokości starczy? :]

Napisano

Jeśli chodzi o przedni błotnik z tematu tego postu - to z doświadczenia mogę dodać, że bardzo upierdliwie się go zakłada przy hamulcu innym niż tarczowy. Poza tym jako dojazdowy przy akceptacji mokrych butów - ok.

Napisano

Jeśli chodzi o przedni błotnik z tematu tego postu - to z doświadczenia mogę dodać, że bardzo upierdliwie się go zakłada przy hamulcu innym niż tarczowy. Poza tym jako dojazdowy przy akceptacji mokrych butów - ok.

Flite jest na tarczówkach, więc nie ma problemu :)

Domyślam się, bo widać, że jest za krótki- nie wiem, czym się kierowali przy dobieraniu wymiarów, ale kawałek dłuższy i byłby świetny.

W ten weekend jadę sprawdzić błotniki 28- jeżeli będą dłuższe i nie będzie to komicznie wyglądało, to nie będe się zastanawiał :)

A jeżeli się okaże, że wyjdzie z tego lipa, to po porostu będę myślał w jaki sposób go estetycznie przedłużyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...