Skocz do zawartości

[smarowanie] Smar grafitowy do łancucha?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za Wikipedią:

"Głównymi składnikami WD-40 zgodnie z jego amerykańską kartą charakterystyki są:

- 50% spirytus mineralny

- 25% LPG (prawdopodobnie jako środek napędowy; obecnie używany jest dwutlenek węgla aby zmniejszyć palność produktu)

- 15+% oleje mineralne (lekkie oleje smarujące)

- 10-% składniki obojętne."

Najbardziej podoba mi się ten spiryt, bo jego konserwujące właściwości znane są od zarania dziejów :-).

Oleje co prawda są lekkie i nie nadają się bezpośrednio do smarowania ciężko pracujących mechanizmów, ale po szybkim odparowaniu spirytu jest ich prawie 100% :-)

Napisano

z tym wd40 trzeba uważać bo jak widzę wszyscy używają tego jako uniwersalnego środka do odrdzewiania, czyszczenia, smarowania...itp a jak wiadomo gdy coś jest do wszystkiego to jest do ......

;)

Napisano

Powiedz mi Sandacz, jak środek, który jest penetrujący ma być jednocześnie dobrym preparatem smarującym? :icon_question:

Napisano

A gdzie ja twierdzę, że WD40 jest dobrym preparatem smarującym? Podałem skład tego specyfiku na podstawie Wiki (vide: 15% lekkie oleje smarujące), aby każdy sam wyciągnął wnioski, do czego się nadaje, a do czego nie... Mało tego: napisałem, że WD40 nie nadaje się bezpośrednio do smarowania ciężko pracujących mechanizmów. Takim mechanizmem jest z pewnością łańchuch. Dlatego - jak wcześniej wspomniałem - łańcuch smaruję s. grafitowym (który dedykowany jest własnie do silnie obciążonych węzłów tarcia, czyli np. łańcuchów i ich elementów). Ponieważ mam wersję o konsystencji gęstej, rozcieńczam go - jak wspomniałem - oliwą/olejem LUB Wd40 (w zależności, co akurat mam pod ręką).

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie jestem specem od mechaniki - ale nie wydaje mi się, aby łańcuch rowerowy był "ciężko pracujący"... pozostając w "łańcuchach" to ciężko pracujące będą te w maszynach przemysłowych i innego typu urządzeniach napędzanych naprawdę mocnymi silnikami elektrycznymi i z tego co wiem (i widzę) to w taśmociągach poruszanych przez łańcuchy (na przekładniach ślimakowych) smaruje się smarem grafitowym - ale one nie mają do czynienia z błotem, piachem, wodą, śniegiem itp. Ogólnie to wolał bym posmarować łańcuch rzepakowym niż tym brudzącym sh*tem...

Napisano

Smar grafitowy stosujemy głównie w przemyśle ciężkim np. pantografy pociągów czy tramwajów, w rowerze tylko do gwintów lub sztyc. Nigdy bym nie dał na łańcuch.

Napisano

Na pantografy to miedziany idzie...grafitowy stosuje sie do smarowania resorów piórowych;

a do lanucha nie jest zly,kuzyn mz etz 150 smaruje tym cudem;p

Napisano

Co miedziany? Poszukaj kolego lepiej informacji. Stosuje się go na pantografy by zmniejszyć tarcie obu elementów o siebie, przy zapewnieniu przepływu prądu.

Napisano
Nie nadaje się do smarowania żadnych podzespołów samochodowych poza resorami. Nie może być stosowany w łożyskach tocznych i innych mechanizmach precyzyjnych.

opis smaru z linka z 1 posta - sprawa jasna - nie nadaje sie do lancucha, jest za gesty i nie wejdzie wszedzie tam gdzie dostanie sie plynny smar.

Napisano

Mogę jedynie podtrzymać opinię, że smar grafitowy nie jest dobry do łańcuchów, sam kiedyś myślałem, że będzie dobry i przez trochę używałem, ale to kiepskie rozwiązanie naprawdę, nie dość, że jest strasznie zafajdany, chlapie, kaseta i łańcuch czarne, na kasecie zostają po pewnym czasie w szczelinach "grudki" czy tam kawałki zaschnięte tego smaru czy tam zbitego... Używam teraz jakiegoś dosyć ciekawego preparatu przeznaczonego do łańcuchów jest dosyć lepki i fajnie się rozprowadza coś takiego polecam :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Smar grafitowy stosuje się też do smarowania młotów hydraulicznych ( takich w koparkach do wyburzeń ). Jego zadaniem jest odprowadzanie ciepła i smarowanie powierzchni grota. Do łańcuchów rowerowych nadaje się tak jak papier ścierny do podcierania 4 liter. Jeśli olaliście specyfiki typu FinischLine lub Pedros to powinniście poszukać preparatów technicznych ( Wurth, Loctite, Normfest itp ) Mają oni w ofercie preparaty do smarowania mechanizmów łańcuchowych używanych w przemyśle. Smar stały ( grafitwy, molibdenowy, miedziany ) jest gęsty a co za tym idzie zmniejsza skuteczność pedałowania po przez wychamowanie ślizgu ogniw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...