marian214 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Witam wszystkich forumowiczów:) Sprawa wygląda następująco.Wraz z kolegą zamierzamy otworzyć wypożyczalnię rowerów górskich w naszych pięknych Sudetach. Zamierzamy na początek kupić około 25 - 30 sztuk. Nasz kapitał to około 45 - 50 tys. zł. W celu najlepszego dobrania sprzętu do oczekiwań klienta chcielibyśmy poznać wasze opinie. I tutaj miałbym kilka pytań. - W jaką markę i półkę cenową rowerów najlepiej celować? (chodzi mi tu głównie o jakość całego roweru i ceny poszczególnych podzespołów - z wiadomych względów powinny być jak najbardziej trwałe i w miarę przystępne cenowo - będą ostro eksploatowane i nieraz wymieniane:) - Czy lepiej zakupić większą ilość rowerów tańszych, czyli np. w przedziale 1000 - 1500 zł, czy może mniej (ok 25 sztuk) w okolicach 2000 zł? (pamiętajcie, że planujemy zakup hurtowy) Wiadomo, że większa ilość rowerów może generować większe zyski ale bardziej chcielibyśmy stawiać na jakość. - Czy pójść np. śladem wypożyczalni rowerów w Jakuszycach i skupić uwagę na rowerach Scott Aspect i Scott Contessa? - Gdzie starać się o zakup takiej ilości aby wyszło najtaniej? Szukać jakiejś dobrej hurtowni czy może uda się bezpośrednio u producenta? Bardzo liczę na waszą pomoc:) Chętnie również poznam wasze opinie o całym przedsięwzięciu. Pozdrawiam Marek
Silver400 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Ja tak tylko powiem że ktoś kto ma pojęcie jakiekolwiek o rowerach, na przejażdzkę w góry nie wypożyczy "sprzętu" za 1000zł, ludzie jednak cenią swoje życie. No przynajmniej ja mam takie podejscie. Moim zdaniem lepiej kupic kilka tanszych i kilka lepszych dla bardziej wymagających klientów
xtrak Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Podchodząc do tematu wypozyczalniowego polecam Wam zdecydowanie zakup markowych rowerow. Ominał bym marki polskie i przeszedł do marek bardziej cenionych co zwiększy prestiż miejsc, nie mowię tu o bardzo drogich rowerach .nalezy pamietać że każda dobra szanujaca się marka rowerowa ma szeroki segment rowerów MTB. Poleciłbym Ci markę CUBE i tu masz dwa fajne rowery do biznesu - AIM 1799zł i AIM disc 2099zl. Zdecydowanie pomyślałbym aby w wypozyczalni znalazly sie rowery 29" gdyż taki rower jest rowerem duzo bardziej wszechstronnym niż klasyczna 26". Zakup większej ilości rowerów negocjuj juz z dystrybutorem lub zaprzyjażnionym sklepem rowerowym.Jak będziesz potzrebował pomocy mogę popytać znajomych ze sklepu z Wrocławia jakie warunki możesz uzyskać przy zakupie hurtowym. Możecie też pójść w ilość , ale wiem że klienci raz skorzystają i drugi raz nie wrocą a tego nie chcecie. Tak sobie staram się wyobrazić rentowność takiego biznesu i widzę że łatwo nie będzie.No chyba że gmina Was wesprze w promocji sportu w danym regionie. Ludzie zazwyczaj uprawiajacy turystyke rowerową mają swój sprzęt bo maja wymagania i za bardzo nie ufaja wypozyczalniom z uwagi na ich standart. Wydaje mi się że warto promowac takie idee, na pewno temat jest rozwojowy i dochodowy ale wymaga systematyczności i cierpliwości jak kazdy biznes. POWODZENIA Wracajac do tematu przypomniało mi sie że raz korzystałem z wypozyczalni w Spindlerowym Mlynie bo naszła mnie chęć po trasie DH. Wypozyczylem sobie Treka Sesion za 80zł .Ktoś po wie to duzo za wypozyczenie roweru na jeden dzien. Ale taki rower kosztuje 15 tysiecy wiec koszty eksploatacji też są spore, opony, klocki itp. W FR i DH bawie sie dodatkowo więc zakup takiego roweru i uzytkowanie go 10 razy do roku jak dla mnie sensu. W sezonie wydam 800zł za wypozyczenie mając pelen Fun z jazdy i brak obaw że rama mi pęknie, nie mówiąc o kosztach ekspolatacji i utraty wartości. Wypozyczalnie u nas beda dzialaly jakich jest na peczki w Alpach no i u naszych poludniowych sasiadow, kwestia czasu.
Moloch89 Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 Ja bym szukał rowerów z najlepszym stosunkiem cena/jakość. Przy wypożyczaniu rowerów raczej nie zwraca się uwagi na markę roweru, to rower na 2-3 dni a nie na kilka lat. Inny rower będzie chciał wypożyczyć "niedzielny rowerzysta" (takiemu wystarczy rower za 1500zł) a inny prawdziwy biker. Dlatego najlepiej mieć po kilka rowerów z różnych klas. Gdzie kupić tyle rowerów, najlepiej zapytać o cenę u głównego dystrybutora, ale niektóre sklepy mogą Ci zaoferować lepszą ofertę. Bo np niektóre sklepy mają lepsze progi rabatowe. Np nowy sklep dostaje rowery z rabatem 30%, a sklep który działa już kilka lat i zrobił odpowiedni obrót w hurtowni może mieć nawet 45%. Jak chcesz to mogę Ci podesłać namiar na sklep gdzie dostaniesz dobre ceny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.