kam3200 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Witam! mam taki problem że nie działa mi ( nie reaguje jak kręce w lewą czy prawą strone ) --Motion Control-- w Recon Rock Shox 351 U-Turn dodam że nie jezdziłem nim przez całą zime a w tamtym roku wszystko było OK ( dziwna sytuacja) dodam jeszcze że pół zimy był na balkonie ale pózniej jak były mrozy to wstawilem go do mieszkania --- Miał ktoś z was podobny problem ? Co może być przyczyną że nie działa "compression"
Rybka33 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Oringi oringi oringi. Prawdopodobnie spłynął Ci olej z goleni w dół. Spróbuj odwrócić rower do góry kołami na jakąś godzinę, a później wyskocz na przejażdżkę. Przy dobrych wiatrach ci się uda, że zadziała A jak nie, to będziesz musiał rozebrać motion control i wymienić wszystkie oringi-groszowe sprawy więc się nie martw
kam3200 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 OK - dzięki za odpowiedz - wieczorem odpisze czy pomogło
kam3200 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Niestety nie pomogło odwrócenie roweru na innym forum ktoś mi napisał że to może też być : - pęknięcie pokrętła regulacji - wyciek oleju - uszkodzenie tłumika nailepiej to bym pojechał z nim do serwisu rowerowego ale u mnie w mieście nie podejmują się napraw amortyzatorów - możesz mi podać link do jakiegoś sklepu internetowego z oringami do mojego amortyzatora?
Fenthin Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 To jest MC, budowa prostsza niż cepa. W internecie masz od groma informacji o tym, jak to przeserwisować w domu. Nawet i rozmiary uszczelek.
zdrower Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 najpierw napisz czy działa tłumienie odbicia, jeśli tak to: jest za mało oleju i nie sięga on do tłumika kompresji, lub padł oring na dole tego tłumika, jak jest mało oleju to dolej, jak spłynął całkiem na dół to tłumik odbicia nie działał by wcale i wtedy trzeba wymienić oring uszczelniający popychacz tłumika odbicia.
kam3200 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 najpierw napisz czy działa tłumienie odbicia Chodzi ci o "REBOUND" co jest na dole ? Działa bardzo dobrze
Rybka33 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Więc tak jak pisałem wcześniej, jeśli nie pomoże odwrócenie, to musisz wymienić oringi. Nie będę Ci wysyłał linku do sklepu, bo gotowy komplet jest obłędnie drogi. Najlepiej jakbyś wyciągnął tłumik MC i tłumik powrotu, po czym wyciągnąłbyś wszystkie oringi zapamiętując gdzie jest ich miejsce bądź robiąc zdjęcia(dokumentacja), później pójdziesz do hydraulicznego, bądź innego z uszczelkami i poprosił miłego Pana za ladą, by Ci dał takie same Zapłacisz za to około 5PLN Tutaj masz link do uszczelek na upartego... http://allegro.pl/rock-shox-motion-control-service-kit-reba-recon-i2096478346.html Ale Ciebie interesują tylko oringi, dlatego zrób tak jak pisałem
zdrower Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 najpierw napisz czy działa tłumienie odbicia Chodzi ci o "REBOUND" co jest na dole ? Działa bardzo dobrze Jeśli rebound działa bardzo dobrze to wykręć korek górny i wyciągnij tłumik kompresji, na dole tego tłumika jest oring i on może być nie szczelny, aczkolwiek bardzo rzadko się zdarza że bywa uszkodzony, najczęstszą przyczyną nie działania tłumika kompresji jest za mała ilość oleju spowodowana jego ubytkiem poprzez wyciek na oringu uszczelniającym popychacz tłumika odbicia (rebound) aby to zweryfikować, wylej cały olej z tłumika i zmierz ile go jest, powinno być w zależności od rocznika około 120 ml, np Recon Solo Air Motion Control 2006-2007 r. 118 ml, a ile ma skoku ?
detonator Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 W tym dziale, masz podpięty mój temat odnośnie serwisu Rock Shox Revelation. Posiada on tą samą budowę MC co Twój. Zeknij na zdjęcia, powinno Ci to pomóc w zlokalizowaniu przyczyny i ewentualnej samodzielnej naprawie.
zdrower Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 W tym dziale, masz podpięty mój temat odnośnie serwisu Rock Shox Revelation. Posiada on tą samą budowę MC co Twój. Zeknij na zdjęcia, powinno Ci to pomóc w zlokalizowaniu przyczyny i ewentualnej samodzielnej naprawie. I tak będzie najprościej, na fotografii nr 30 widać szczypce do zdejmowania pierścienia segera a pod nimi biały element z którego wychodzi srebrna "rurka", na około tej rurki w białym elemencie siedzi oring, który musisz wymienić, oczywiście o ile ilość oleju w tłumiku była za mała. Jak ilość oleju w tłumiku była dobra to powiemy co dalej, tylko wylej wszystko dokładnie ruszając tłokiem. Fotografia 33 przedstawia omawiany oring : wewnątrz tego białego pierścienia z tworzywa, ale oczywiście ten zewnętrzny oring tez może przepuszczać.
kam3200 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 a ile ma skoku? skok 85-130 mm - to jest dokładnie taki amortyzator: Katalog Rowerowy 2008 - Rock Shox Recon 351 detonator - zaraz zobacze twój artykuł - jutro go rozkręce i zobacze co jest nie tak
premier2 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 ailepiej to bym pojechał z nim do serwisu rowerowego ale u mnie w mieście nie podejmują się napraw amortyzatorów - możesz mi podać link do jakiegoś sklepu internetowego z oringami do mojego amortyzatora? Jeżeli sam nie dasz rady, możesz spóbować w Bełchatowie, u Kality. Oni w regionie mają chyba najwięcej pojęcia w temacie serwisu, ewentualnie szukaj serwisu w Łodzi.
zdrower Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 To powinno być 118 ml oleju, jak tyle nie ma to MC może nie działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.