Skocz do zawartości

[rower] rower crossowy- pomoc przy wyborze

eMAiX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przeczytałem dużo tematów na forum i wiele się nich dowiedziałem. Ale mam problem z wyborem konkretnego roweru ponieważ nie znam się na tyle i liczę na pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.

Chcę się przesiąść z "górala" ma crossa ponieważ zmieniam miejsce zamieszkania i wydłuża mi się droga dojazdu do pracy.

Oto modele które przykuły moją uwagę :

merida 500-D 2012

MERIDA CROSSWAY 500 D rozmiar 55 | Sklep Rowerowy Żuchliński

Cube nature pro 2012

Nowa kolekcja cube 2012 - zapraszamy do przeglÄdania

kellys definite 2011

Rower krosowy Kellys Definite 2011 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Centurion cross line 700 ( tutaj nie jestem pewny czy na pewno to ta specyfikacja bo w sklepie blisko procy mają taki z 2011 lub 2010 roku za 3200 na V z możliwością zamontowania tarczy.)

Centurion Rower Cross Line 700 | Wyprzedaż | F.H.U. Arkus Marek Wrona

Jeszcze do nie dawna bardzo podobał mi się Unibike Freeway

UNIBIKE FREEWAY 11R MESKI rozmiar 21" | Sklep Rowerowy Żuchliński

ale to rozwiązanie chyba jest za drogie bo w tym roku już tego reweru unibike nie robi.

Teraz parę słów o mnie. Mam około 185 cm i waga w tej chwili około 90 parę kilo. Schudłem na rowerze już ponad 15 kilo w przeciągu roku więc nie chciałbym zniego rezygnować po zmianie miejsca zamieszkania. Aktualnie używam roweru kellys quartz DSC i ogólnie jest zadowolony. Cały rok na nim jeżdziłem a teraz został by jako zimówka :)

Od razu napiszę o tarczach, ponieważ wiele osób radzi na forum kupienie tańszej wersji na v-kach. Tarcze są mi potrzebne bo przejeżdzam przez centrum miasta i czasami jak sami pewnie wiecie trzeba w mieście gwałtownie zachamować. Już parę razy dzięki temu uratowałem sobie zdrowie albo i więcej.

Mam nadzieję, że znajdzie się jakiś miłośnik crosówek i pomoże mi przy wyborze. Jestem otwarty na inne prpozycjie ale wolałbym kupić rower w sklepie stacjonarnym no chyba, że będzie jakaś prawdziwa okazja.

Napisano

w sezonie 2012 jest tendencja do podwyzki cen o 10-20%

modele z poprzedniego ,a zwłaszcza z 2010 bedą o 20-30% tańsze i maja czesto osprzęt lepszy ,niz taki sam model na rok następny

w podanym przedziale cenowym wszystkie są już konkretne

a propos hamulców:

sam mam 2 modele na 28" miejski i krosowy

miejski z piastą alfine na tarczach deore lx i kros z v-brake avid

i niech inni piszą co chcą ale v-brake hamują wydajniej niż fabryczne LX'y

tarcze oprócz aspektów szpanersko-psychologicznych w tego typu rowerach nie wygrywają

aczkolwiek fajniej człowiek się czuje "na mieście " z tarczami--a to już indywidualne podejście to tematu

Napisano

jakos na v z 50 km/h mialem problem z hamowaniem w miescie a teraz gdy mam formula rx tarcze ten problem zniknal. Tez mnie zapewniali przy zakupie ze tarcza to szpan i jej nie wykorzystam.

Napisano

Poczytaj sobie w jaki sie dobiera rozmiar ramy w stosunku do wzrostu i potrzeb, popatzr na komponenty ich wagę,cenę jakość i porównaj sobie z kilkoma modelami to będziesz miał dokładniejszy obraz izdecydujesz czy warto wydac tyle pieniędzy na nowy czy może poskładać z elementów które sam sobie dobierzesz odpowiedznio tańszy.

Napisano

Poczytaj sobie w jaki sie dobiera rozmiar ramy w stosunku do wzrostu i potrzeb, popatzr na komponenty ich wagę,cenę jakość i porównaj sobie z kilkoma modelami to będziesz miał dokładniejszy obraz izdecydujesz czy warto wydac tyle pieniędzy na nowy czy może poskładać z elementów które sam sobie dobierzesz odpowiedznio tańszy.

rozmiar już mam 21 cali , od kilku dni próbuję porównać komonenty ale są różne opinie a kierować się czy dany komonent jest droży to znaczy lepszy nie zawsze działa :P A jak już pisałem za cienki w uszach jestem żeby samemu coś złożyć

Kiedyś miałem V-ki a teraz tarcze w rowerze i to nie jakieś super tylko zwykłe mechaniczne i o wiele lepiej mi się sprawdzają niż v-ki. Także to na pewno zostaje.

Co do unibike to gdzie nie pójdę gadają mi że ma słabe ramy... ale osprzęt niczego sobie. Ale w cenie 3600 to taniej wyjdzie merida 500-d 2012 która bardziej mi się wizualnie podoba. Już ją widziałem na żywo.

Co do cen 2010-2012 to też zauważyłem, że się dosyć różnią. Ale często też mają niby ten sam element np przerzutki XT ale inne numerki dalej czyli jakieś nowsze wersje bo te nowsze mają wyższy numerek :P

A jeśli chodzi o cene roweru to odpowiem dyplomatycznie adekwatna do jakości roweru. Nie szukam roweru od do. Tylko roweru w dobrej cenie za dobrą jakość.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Po dłuższym porównywaniu modeli i osprzętu. Najlepiej chyba wychodzi ten kellys definite 2011 można go wyrwać za 3590 zł i z tego co czytałem ma dobry widelec a reszta w tym przedziale cenowym ma zwykłe NRX-D więc najniższa półka. Szkoda tylko, że w trómieście nie ma tych rowerów dostępnych nigdzie. Więc chyba internet a wolę kupować u kogoś a nie gdzieś tam bez osobowo :P

Dziękuję za pomoc osobą które poświęciły czas na to.

Napisano

Dziękuję za potwierdzenie mojej opini. Rower kupuję raz na kilka lat więc nie chciał bym się męczyć przez najbliższe :)

Osprzęt wychodzi najkorzystniej,nie którzy mówią, że kellysy mają słabe ramy ale jeśli nawet to do mojej spokojnej jazdy wystarczą. Mam tylko nadzieję, że będzie się stabilnie prowadził a nie mam gdzie przetestować:(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...