hehe12 Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Klocki hamulcowe w moich hamulcach trą o tarczę. Hamulce to Shimano BR-M486. Na początku gdy rower kupiłem wszystko było w porządku, po jakichś dwóch miesiącach zaczęło mi trzeć. Dałem do serwisu i mi ustawili, wszystko było dobrze przez 3 kilometry. Potem znowu zaczęło trzeć. Nie wiem czy to coś z hamulcami jest coś nie tak, czy w sklepie rowerowym nie umią mi hamulców ustawić. Klocki hamulcowe są odpychane przez taki jakiś metalowy dyndzelek. Słyszałem że niektórzy na magnesy mają. No ale u mnie to jest taki jakiś spinacz który te klocki od siebie odpycha (widocznie chyba słabo skoro trą o tarczę). Da się to jakoś porządnie ustawić czy hamulce trzeba zmienić na inne?
tobo Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Ocieranie mogło być spowodowane wygięciem tarczy - serwis mógł ją naprostować lecz mogła wrócić do zdeformowanej postaci. Ten dzyndzelek to sprężyna rozpychająca, mogła się wygiąć, co czasami się dzieje. Mogły też nierównomiernie wysunąć się tłoczki.
Qr3ak Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Sprężyna albo się tłoczki zacierają, proponuje rozebrać wyczyścić zalać nowym płynem i odpowietrzyć. Sprężynę porównać z drugą z drugiego zacisku czy są takie same.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.