pablitto1983 Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam, czas na zakup pierwzego kasku. Jeżdżę po ulicach na zwykłym MTB, dojazdy do pracy jakies 10km w 1 stronę. Sezon - cały rok. Szukam kasku z renomowanych firm - bezpieczenswo, ale w niszym przedziale cenowym. No i znalazłem coś takiego, cenowo akceptowalne: 1. MET Cosmo 2012 z siatką anty-owadową http://www.jejamescycles.co.uk/met-cosmo-un-helmet-silver-white-id60559.html#info 2. MET Crossover http://www.jejamescycles.co.uk/met-crossover-un-mtb-road-helmet-yellow-id60414.html#info Ten ma odpinany daszek, który ne jest mi potrzebny, a wręcz neporządany 2. Giro transfer 2011 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=16578 Obwód głowy - 57. Zimą czasem trzeba założyć kominiarke, mam taką cienką polarową. Na chłodniejsze dn kupie sobie jakiś czepek pod kask z windstopperem. Rozmiary tych kasków uniwersalne - 54-61cm, więc powino być ok. Który byście polecali? - wszystkie są na wyprzedażach, więc długo na stanie nie będą. Mieszkam w UK, więc polskie sklepy raczej odpadają. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirex Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ja na twoim miejscu wybrał bym opcję 1. MET Cosmo 2012 z siatką anty-owadową ale może ktoś się jeszcze wypowie bardziej szczegółowiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesioek Napisano 27 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Wybierz wygodny dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablitto1983 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wybierz wygodny dla siebie. Jak napisałem wcześniej, będzie to mój pierwszy w życiu kask. Po drugie, kupuje przez internet, nie bardzo mam jak przymierzyc, sklepów stacjonarnych z wyborem więkiszym nie ma w okolicy. Nie znam się, ale jeśli kask oferuje kompleksowy system dopasowania, to chyba nie powinno być problemu z dopasowaniem do głowy? Jeśli ktoś ma jakieś racjonalne za/przeciw chętnie usłyszę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Kształt skorupy a dopasowanie to dwie różne sprawy.Ukształtowanie kasku nie jest takie samo u różnych producentów i w zależności od kształtu głowy leży dobrze i nie gniecie albo wręcz odwrotnie. Pozostaje jeszcze kwestia wizualna. Kask jest raczej wątpliwą ozdobą głowy ale w niektórych wygląda się po prostu paskudnie. Zakup przez internet jest ryzykowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablitto1983 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Szczęśliwie w jednym ze sklepów mieli kaski które opisywałem, więc po przymierzeniu najlepiej wypada Giro transfer - MET Cosmo lekko uwiera z tyłu - plastykowa część. Rónica w cenie jest, ale to zakup na lata, mam nadzieję (kraksy większej nie planuję Co dla mnie dzwine, Giro ma tylko kilka "poduszek" na górze, MET ma więcej, a komfort ten sam. Po testach dziękuję przedmówcom - rzeczywiście zakup bez przymierzania to ryzykowna sprawa o czym się mogłem przekonać. Dzięki za uwagi. Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.