Skocz do zawartości

[uchwyt samochodowy] montowany na hak na 4 rowery - platforma?

Sansei6

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukiwałem ale nie widziałem takiego tematu.

Otóż przygotowuję się do zakupu uchwytu/bagażnika montowanego na hak na 4 rowery, do mojej Zafiry. Ogólnie ofert nie jest za dużo, aż mnie to dziwi, bo w końcu rodzina 2+2 to chyba nie taka rzadkość?, Nie chcę też wydawać za dużo kasy, bo i za wiele nie mam.

Ogólnie początkowo to będą dwa "dorosłe rowery" mój Kross, żony damka i dwa "dziecięce", no może w tym roku jeszcze tylko jeden dziecięcy ale myślę przyszłościowo, bo przecież nie będę co roku zmieniać. Czy ktoś ma z takim typem bagażników jakieś doświadczenie, będę wdzięczny za wszelkie info. Oczywiście z racji montażu, światła i tablica będą zasłonięte, więc trzeba będzie wykorzystać na bagażniku, czy tam tablica rejestracyjna może być hmm jakoś dorabiana, nie wiem, dopisana markerem, zrobiona jakoś na zamówienie itp?

Na co zwrócić uwagę przed zakupem takiego bagażnika?

Jak się "z tym jeździ", chodzi mi, jak się to trzyma na naszych drogach, czy można "zgubić" itp... wszelkie rady i uwagi.

Obecnie w miarę podobają mi się takie dwa, ktoś stosował, któryś z nich?

http://allegro.pl/siena-bagaznik-uchwyt-4-rowerowy-na-hak-odchylany-i2096478094.html

Ten chyba bardziej regulowany i jakby lepiej do ewentualnych mniejszych rowerków -> http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-na-hak-4-rowery-niemiecki-i2153621835.html

Z góry dzięki za wszelkie rady!

Wypowiem się na temat użytkowania. Więc wiozłem na tego typu bagażniku rowery i byłem pewien obaw o stabilność takiej konstrukcji. Na dziurawych bieszczadzkich drogach przy 110 km/ h nic nie pogubiłem, więc jest nieźle, a gibało się to dość mocno. Światła są potrzebne, a tablicę to możesz sobie nawet na kartonie napisać- ważne, żeby nie podrabiać oryginalnych tablic.

Witaj

Co do samej konstrukcji platformy na rowery to jest ona stabilna. Jeżeli rowery zamontowane są prawidłowo nie drgną nawet na milimetr.

Ma rynku jest wiele konstrukcji, wydaje mi się jednak że rodzimy AMOS wypada cenowo najlepiej a i konstrukcja jest sprawdzona, nie odbiega wykonaniem od podobnych konstrukcji zachodnich producentów.

Napisałeś że interesuje Cię transport 4ch rowerów. Z doświadczenia wiem że przy takiej platformie hak samochodu może być obciążony ponad normę (jeżeli chciałbyś przed zakupem oglądnąc w realu takie ustrojstwo to zapraszam na priv, chętnie pomoge)

Co do tablic:

1) Kodeks Drogowy zabrania zasłaniania tablic rejestracyjnych.

2) Zabrania się demontowania tablic z miejsc fabrycznie do tego przystosowanych przez producenta.

3) W polsce nie wydaje się trzeciej tablicy ale tablica napisana flamastrem może być powodem kontroli i mandatu.

Przy zakupie zwróć uwagę czy gniazdo w twoim haku będzie kompatybilne obecnie od trzech lat przechodzi się z gniazd 7pin na 13pin.

Pozdrawiam

Sam rok temu miałem dylemat co wybrać / [uchwyt rowerowy na hak] Stabilność mocowania rowerów - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa / ostatecznie zdecydowałem się na:

Eco Platforma > Platformy na Hak > Bagażniki rowerowe > Inter Pack - producent, importer, dystrybutor bagażników samochodowych i jestem zadowolony.Zrobiłem z nim około 2000km mając dwa dorosłe górale oraz dwa dziecięce górale 20 calowe i przy dobrym naciągnięciu pasków mocowania rowerów nie ma problemu ze stabilnoscią.

Jeśli chodzi o tablice to w sklepie jak kupowałem to dostałem białą tablicę i litery oraz cyfry numeru rej. i jak dotychczas nikt się nie przyczepił, raz miałem kontrolę z rowerami i zero zainteresowania z ich strony.

Ja mam bagażnik Thule, na 3 rowery. Nigdy nic się nie urwało, nie spadło, bagażnik jest łatwy i szybki w montażu. Prawdę powiedziawszy jestem mocno nastawiony na tą markę - przerobiłem już bagażniki na narty, na dach, na klapę i teraz na hak - wszystko od Thule i moim zdaniem lepszej firmy nie ma :) Jeśli chodzi o tablice to ja zamówiłem w drukarni na jakimś tworzywie sztucznym - wygląda niemal identycznie, nikt się jeszcze nie przyczepił. Przepisy są jakie są i policjanci raczej też zdają sobie z tego sprawę. Lepszego rozwiązania na razie nikt nie wymyślił. Jak ktoś wspomniał musisz dorobić wtyczkę przy okazji haka - sprawdź na ile bolców i zamontuj hak wytrzymujący odpowiednie obciążenie. Jeśli chodzi o stabilność to mam mieszane odczucia. Rowery niby stoją porządnie i nic nie lata, ale jak patrzy się przez tylną szybę to wydaje się jakby "pływały", ale to od pracy zawieszenia :P. Na pewno musisz uważać na miejsca, gdzie rowery będą się ze sobą stykały - potrafią się obrysować.

Co jeszcze z własnych doświadczeń - nie przykrywaj rowerów żadnymi płachtami, bo opór robi się ogromny - mi trochę pogięło rynienki pod koła (wróciły co prawda do pierwotnego kształtu) i spalanie sporo skoczyło. ;)

używam od 6 lat bagażnika Thule Euroway 946. Był to bardzo dobry wybór. Mocowanie na haku jest bardzo stabilne. Bez obaw można stanąć na bagażniku i "pobujać się". Bagażnik wydaje się być integralną częścią auta. Za każdym razem demontuję tablicę z tyłu auta i montuję ją na bagażniku. Ani razu nie miałem z tym problemów ze strony policji. Bagażnik bardzo praktyczny. Posiada funkcję odchylania. Sam bagażnik, jak i najdłuższe ramię do mocowania ramy roweru wyposażone są w zamykany na klucz zamek. Zabezpiecza to rowery jak i bagażnik przed kradzieżą.

Pierwszy z bagażników nie wzbudza zaufania. Dodatkowe paski mocujące mogą świadczyć o niezbyt dobrej stabilności zasadniczego montowania do haka. Poza tym ten bagażnik wygląda dość solidnie. Ogólnie jest bardzo podobny do mojego.

Drugi nie posiada chyba funkcji odchylania. W podróży taka dogodność przydaje się dość często i jest nieoceniona. Mocowanie kół za pomocą parcianych pasków takie sobie.

Przy wyborze bagażnika trzeba bezwzględnie zwrócić uwagę na max haka. Waga bagażnika i rowerów nie może przekraczać tej wartości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...