marcin216 Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Witam Tak jak pisałem w innym poście mam zamiar dojeżdżać do pracy rowerem (7km) i będę potrzebował oświetlenia wracając z II zmiany o 22:00 oraz jadąc rano o 6:00. Trasa do pracy prowadzi cały czas przez miasto, większość odcinków jest oświetlona lampami ulicznymi lecz zdarzają się odcinki bez oświetlenia (sporadycznie). Po za tym czasami zdarza się że wracam wieczorem z parku - też w większości ulicami oświetlonymi. W związku z tym wydaje mi się iż nie potrzebuje drogiego oświetlenia na bezdroża lasy kosztującego kilkaset złotych? Najważniejsi chyba w takich warunkach żeby być widocznym, dlatego też zastanawiam się nad następującym zestawem: http://allegro.pl/zestaw-lamp-cat-eye-hl-el135n-tl-ld130-r-i2117304652.html Czy zestaw ten będzie wystarczający czy może zaproponujecie coś innego? Pozdrawiam.
enkoder Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Ja kupiłem też do miasta taki zestaw http://allegro.pl/latarka-100w-zoom-240lmcreeq5-obr-mocowanie-kpl-i2123557327.html oczywiście 100W to bzdura, ale świeci bardzo jasno, mam kilka takich odcinków po drodze, co nie są oświetlone ale spokojnie w ciemnicy można jechać 20-25km/h. Na początek radzę od razu wymienić baterie, bo w zestawię dają jakąś kiszkę. Tej lampki z kompletu na tył nawet nie rozpakowałem, bo używam takiej http://allegro.pl/mactronic-walle-plazmowe-dzialo-rowerowe-i2124540805.html
marcin216 Napisano 26 Lutego 2012 Autor Napisano 26 Lutego 2012 I jak sprawuje się ta walle? bo właśnie to był mój drugi typ... Mocno świeci? widać z daleko? baterie na długo starczają?
enkoder Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Świeci bardzo jasno, z bliska lekko oślepia , wg mnie nie ma mocniejszej lampy na tył, a baterie nie wiem na ile starczają, jeszcze nie zmieniałem, a mam ją od stycznia.
mklos1 Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 http://allegro.pl/ze...2117304652.html Czy zestaw ten będzie wystarczający czy może zaproponujecie coś innego? Mam ten zestaw. Jest zupełnie wystarczający jeżeli chodzi o widoczność przez innych użytkowników. Natomiast zapomnij o oświetlaniu drogi. Do oświetlania miejskich zaułków - Roxim RX-5. Sprawdza się bardzo dobrze. Jeżeli jeździsz po ruchliwych i mocno oświetlonych ulicach, warto by zastanowić się nad czymś mocniejszym na tył typu CatEye TL-LD1100.
marcin216 Napisano 26 Lutego 2012 Autor Napisano 26 Lutego 2012 Trochę przydrogawy ten Roxim ;] Poczytałem troszkę i zamierzam wybrać taki zestaw: - Tył: http://allegro.pl/mactronic-2012-lampa-walle-bpm-2sl-led-tylna-i2152322767.html - Przód: http://allegro.pl/lampa-sigma-smilux-skl-fa-gw-ruda-slaska-i2157213594.html Tak jak mówiłem, raczej nie będę używał do jazdy po bezdrożach, a drogi w większości mam oświetlone. Ładowarkę do akumulatorków posiadam, a z tego co czytałem ta sigma potrafi oświetlać drogę a walle wręcz oślepia i trzeba go skierować na dół . Proszę o opinię. Pozdrawiam.
zekker Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Ta Smilux jest na poziomie mojej starej żarówkowej lampki Shimano na dynamo Lampka SHIMANO Ksenon 2,4W 16LUX dynamo - OKAZJA (1998072128) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. która kosztuje w granicach 20zł , ale można zorientować się jak świeci. Jak możesz trochę dołożyć, to zastanów się nad Sigmą Lighster (na allegro od 89zł). Niewiele więcej płacisz, a trochę więcej światła. Jeszcze słówko o ustawieniu lampki. Ja staram się tak zrobić, żebym widział dobrze odblaski (samochodowe, tablice rejestracyjne, odblaski w pedałach lub na nogach...), ale żeby nie walić po oczach. Górna część głównego snopu światła na klapę bagażnika, poniżej głowy przeciętnego pieszego i rowerzysty. Oczywiście to są moje preferencje i możesz ustawić bardziej pod koło, żeby lepiej widzieć bliskie przeszkody. Ja kupiłem też do miasta taki zestaw Latarka 100W zoom 240lmCreeQ5,obr.mocowanie. kpl!! (2123557327) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. I doskonale oślepiasz innych użytkowników drogi. Latarki doskonale oświetlają drogę, ale nie mają odcięcia i na miasto nie polecam. Tutaj małe porównanie jak świeci lampka przystosowana na drogi, a jak latarka:
enkoder Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 zekker, lampę mam ustawioną tak, żeby nie oślepiała
marcin216 Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Ta Smilux jest na poziomie mojej starej żarówkowej lampki Shimano na dynamo Lampka SHIMANO Ksenon 2,4W 16LUX dynamo - OKAZJA (1998072128) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. która kosztuje w granicach 20zł , ale można zorientować się jak świeci. Jak możesz trochę dołożyć, to zastanów się nad Sigmą Lighster (na allegro od 89zł). Niewiele więcej płacisz, a trochę więcej światła. Jeszcze słówko o ustawieniu lampki. Ja staram się tak zrobić, żebym widział dobrze odblaski (samochodowe, tablice rejestracyjne, odblaski w pedałach lub na nogach...), ale żeby nie walić po oczach. Górna część głównego snopu światła na klapę bagażnika, poniżej głowy przeciętnego pieszego i rowerzysty. Oczywiście to są moje preferencje i możesz ustawić bardziej pod koło, żeby lepiej widzieć bliskie przeszkody. I doskonale oślepiasz innych użytkowników drogi. Latarki doskonale oświetlają drogę, ale nie mają odcięcia i na miasto nie polecam. Tutaj małe porównanie jak świeci lampka przystosowana na drogi, a jak latarka: W sumie to nie umiem nigdzie znaleźć dostępnej tej lampy lighster? na allegro też nie widzę....
enkoder Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 W sumie to nie umiem nigdzie znaleźć dostępnej tej lampy lighster? na allegro też nie widzę.... A to ciekawe - http://allegro.pl/sigma-lampa-przednia-lightster-20lux-led-xtrabike-i2091283424.html
zekker Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 W sumie to nie umiem nigdzie znaleźć dostępnej tej lampy lighster? na allegro też nie widzę.... Bo zgubiłem literkę w nazwie http://allegro.pl/listing.php/search?string=sigma+lightster
marcin216 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Napisano 28 Lutego 2012 Haha faktycznie zgubiłem literkę, sorki W takim razie wybieram lightster oraz walle. Pozdrawiam.
Piano Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 No Walle na tyl to jest swietny wybor. Po zalozeniu jej na rower i przejechaniu z nia wieczorem ulica widac ze samochody omijaja mnie we wzglednie bezpiecznej odleglosci. Jeszcze ten tryb kiedy miagja diody na przemian daje najlepszy efekt.
arkadiuszxx Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Witam, chciałbym doczepić się do tematu. Generalnie potrzebne mi są tylko do tego, żebym był widoczny. Wychodzę z założenia, że w takim przypadku tył jest ważniejszy (pod prąd raczej nie jeżdżę ;P). Słyszałem o lampkach pozycyjnych sigma micro. Spotkałem się z bardzo ciepłymi opiniami na ich temat. Cena ponad 50zł za komplet. Druga opcja to pewnie widoczniejszy zestaw. Mianowicie WALLE + właśnie na przód np. sigma micro. Tylko, czy warto, gdyż cena większa ? Chodzi mi o bezpieczeństwo, tak więc, czy z Sigmą micro będę WYSTARCZAJĄCO widoczny ? Trudno mi coś więcej powiedzieć, gdyż kierowcom nie jestem. Z góry dzięki za pomoc. P.S znalazłem jeszcze bardzo podobne lampki MERIDA DEONE tylko, że dwa razy tańsze. Merida robi z pewnością dobre rowery, a jak z oświetleniem ? http://allegro.pl/ze...2153755360.html http://allegro.pl/ze...2093747732.html
piotrek87 Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Zależy gdzie jezdzisz. Zabki (mactronic albo np author a-shot) sa wg mnie dobre do miasta, na sciezki. Zapewniaja odpowiednia widocznosc, sa male lekkie mozna zawsze schowac zalozyc kiedy sie chce itp. Jesli jezdzisz po bezdrozach, calkiem ciemnych nieoswietlonych ulicach razem z samochodami to raczej odradzam. Głownie dlatego ze lampki te maja bardzo wasku strumien swiatla (blysku). Bylbys widoczny z tylu, ale tez nie z duzej odleglosci. Z boku wcale. Aaa i jeszcze co do tych lampke DeOne to nie wiem jak one dzialaja bo nie mialem stycznosci, ale z Merida to one chyba maja nie wiele wspolnego (oprocz nazwy jednej aukcji). Poza tym nie sugerowałbym się tym, że firma robiąca dobre rowery będzie robić dobre akcesoria. Czesto jest inaczej
PawelDL Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 W mieście używam lampek pozycyjnych author shot, małe, wygodne oraz wystarczające jeśli tylko jeżdzisz po oświetlonych drogach, motto tych lampek to masz być widoczny a nie widzieć Z boku również są widoczne.
arkadiuszxx Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 W mieście używam lampek pozycyjnych author shot, małe, wygodne oraz wystarczające jeśli tylko jeżdzisz po oświetlonych drogach, motto tych lampek to masz być widoczny a nie widzieć Z boku również są widoczne. Rozumiem, ale chyba takie 5 diodowe, np. te meridy będą świecić dużo mocniej ?
dominv8 Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 panowie a cy ta lampa SIGMA LIHHTSTER 20 led oświetli coś drogi ? czy tylko jako ostrzegawcza się nadaje ?
mfabry Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 panowie a cy ta lampa SIGMA LIHHTSTER 20 led oświetli coś drogi ? czy tylko jako ostrzegawcza się nadaje ? Kupiłam sobie właśnie Sigma Lightster na przód i Wall-e na tył. Ta Sigma jest całkiem w porządku. Może i nie oświetli ci pół lasu, ale na słabo oświetlone drogi w mieście jak najbardziej się nadaje.
PawelDL Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Rozumiem, ale chyba takie 5 diodowe, np. te meridy będą świecić dużo mocniej ? Lampki mają dwie diody. Niezależnie od logo na lampkach parametry mają podobne także moc światła jest podobna.
Cube83 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Ja kupiłem też do miasta taki zestaw Latarka 100W zoom 240lmCreeQ5,obr.mocowanie. kpl!! (2123557327) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. oczywiście 100W to bzdura, ale świeci bardzo jasno, mam kilka takich odcinków po drodze, co nie są oświetlone ale spokojnie w ciemnicy można jechać 20-25km/h. Na początek radzę od razu wymienić baterie, bo w zestawię dają jakąś kiszkę. Tej lampki z kompletu na tył nawet nie rozpakowałem, bo używam takiej MACTRONIC WALLE - PLAZMOWE DZIAŁO ROWEROWE (2124540805) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Mam prośbe do kolegi: czy mógłbys zrobić zdjęcia jak świeci ta lapmka WALLE?
enkoder Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Postaram się dzisiaj zrobić filmik lub zdjęcia lampki przedniej i tylnej.
dominv8 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 lampka walle świeci naprawde bardzo mocno i z bliska nie da się na nia patrzeć, też ją zakupiłem w zeszłym tygodniu i ma powera. pozatym w sklepach rowerowcyh można już dostać takie lamki jak walle innych producentów jak author. musi mieć w opisie że ma dwie diody 0,5watt i tez powinna tak mocno świecic.
tommiyacht Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 mysle ze jedna diodka 0.5W w zupelnosci wystarczy dlatego kupilem Bright Eye
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.