Skocz do zawartości

[do 3500 zł] Rekreacyjny full

SR60

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałem wszystkim powiedzieć Hi Ho : )

Mam poważny orzech do zgryzienia i bardzo liczę na Waszą pomoc.

Szukam 2 rowerów (przedział cenowy - każdy rower - do ok 3500zł).

Kieruję się w stronę fullów.

Zależy mi na bardziej rekreacyjnej geometrii.

Rowery użytkowane mają być od zwykłej polnej drogi po mniejsze pagórki, hardcorów nie przewiduję (może czasami ; ).

-----------------------------------------

Rower 1 musi się liczyć z 191 cm wzrostu/wagi 105kg.

Rower 2 spodziewa się mniejszego obciążenia: 170 cm wzrostu/wagi 62kg.

Plan mam taki, żeby kupić z w miarę dobrą ramą, ze słabszym osprzętem - zawsze mogę coś wymienić, z ramą więcej zachodu.

Rowery nie muszą być z 2012 roku.

Oto moje propozycje:

Yukon FX 2 (2012) - rowery | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

Ghost ASX 3700 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Pozdrawiam

Napisano

Cześć mam dla Ciebie propozycje może wziąłbyś taką konfiguracje:

http://rowery-happy....roducts_id=1817 ten może być dla mniejsze osoby ( nie pisze kobiety bo nie podałeś płci)

http://rowery-happy....roducts_id=1812 a ten dla większej

ewentualnie jeśli chcesz przerzutki sram to ten http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_341&products_id=1578

A ten sklep jest dosyć fajny bo można się z nimi skontaktować w sprawie rabatu, ja osobiście kontaktowałem się z nimi po przez maila i dawali bardzo fajne rabaty lub dadzą Ci jakieś rzeczy. A ja mam nadzieje że Ci pomogłem i Pozdrawiam.

Napisano

na co komu full do rekreacyjnej jazdy? wedlug mnie full tylko do downhillu i tyle.. Kupuj sztywniaka, na lepszym amorze i osprzecie, nie ma co sie pchac w fulla, sztywniak lzejszy, wiekszy wybor i naprawde bedzieszbardziej zadowolony.:)

Napisano

Dzięki merc1011, wezmę to pod uwagę.

enussss według Ciebie, ja mam odmienne zdanie : ) każdy sobie ceni co innego.

AXE95 wiem, dlatego celowo zaznaczyłem, że pierwszoplanową role ma odegrać rama, osprzęcik będę modernizował jeśli zajdzie taka potrzeba.

Przykład: Ghost ASX 3700 ma taką samą ramę jak 3 modele wyższy ASX5500.

Napisano

Od siebie dorzucę, jak zwykle, Rockridera 9.1. Teoretycznie, wg strony Decathlona rozmiary M i XL trafiają idealnie. Na stronie pisze też, że cena roweru to 3999 zł, ale możliwym jest że obecnie wynosi mniej, coś koło 3,5 tys. właśnie.

Rower ma fajną geometrię, raczej turystyczną. Rama to konstrukcja mająca już parę lat, ale porządna. Swego czasu byłą chwalona w teście w BikeBoardzie, gdzie podkreślono jej rozwojowość.

No ale chcąc wydać tyle kasy na rowery, warto wybrać kilka modeli i koniecznie się do nich przymierzyć.

AXE95, człowiek prosi o rowery rekreacyjne, a Ty podajesz przykład sztywniaka z ambicjami na ściganie. Bez sensu...

enussss, pisząc takie rzeczy dodawaj proszę zwrot "moim zdaniem".

Napisano

WojtasGCE też o nim czytałem wiele dobrego, jak o większości "Decathlonowych".

Bywam w tym sklepie często i ciągle widnieje 3999, ciut za dużo.

Jeździł / jeździ ktoś na wspomnianym Giancie i może się podzielić wrażeniami?

Napisano

na co komu full do rekreacyjnej jazdy? wedlug mnie full tylko do downhillu i tyle.. Kupuj sztywniaka, na lepszym amorze i osprzecie, nie ma co sie pchac w fulla, sztywniak lzejszy, wiekszy wybor i naprawde bedzieszbardziej zadowolony. :)

Wiesz, tak to mówił 10 lat temu pan w upapranych ornym błotem gumowcach, jak widział mojego jego zdaniem "dołnhila" w sklepie gdy przyjeżdżał do lokalnego sklepu po dętkę do ukrainy.

Jeśli rower jest do jazdy w terenie, nawet rekreacyjnej to zdecydowanie full, różnica w komforcie i trakcji jest bardzo duża.

O yukonie jest temat na forum i to całkiem obszerny.

Napisano

Kupowanie fulla za 3000zł jest barziej bezsensowne niż odwożenie bezrobotnego do pracy. (przynajmniej dla mnie)

W zasadzie podesłałbym fajne ht-le ale dzisiaj mój laptop najwyraźniej jest w nieco gorszym stanie niż moja była.

Nie kupuj Fulla za 3000zł, to żaden lans, a kupisz czołga na beznadziejnym osprzęcie.

Za 3000zł dostaniesz dobrego HT. poszukaj na mud serwis np Kross Level A8 z rocznika 2011. Chociaż można zdobyć lepszy rower.

Wiesz, tak to mówił 10 lat temu pan w upapranych ornym błotem gumowcach, jak widział mojego jego zdaniem "dołnhila" w sklepie gdy przyjeżdżał do lokalnego sklepu po dętkę do ukrainy.

Jeśli rower jest do jazdy w terenie, nawet rekreacyjnej to zdecydowanie full, różnica w komforcie i trakcji jest bardzo duża.

O yukonie jest temat na forum i to całkiem obszerny.

Wątpie żeby zauważył różnicę w wygodzie przy rekreacji. Przynajmniej łatwiej będzie mu się wspiąć niż na fullu.

Napisano

Ja tą zmianę dotrzegałem od pierwszej jazdy. No chyba że to będzie jazda po dobrych asfaltach i parkowych ścieżkach, wtedy można sobie zawieszenie tyłu odpuścić.

Dopóki jeździłem w terenie to nie wyobrażałem sobie jazdy na sztywniaku, mimo że mojej jeździe daleko do ekstremy, bo na nią jestem za cienki.

Najlepiej byłoby się przejechać takim tanim ale z prawdziwego zdarzenia fullem w typowych dla siebie miejscach i wtedy zadecydować.

Napisano
Wątpie żeby zauważył różnicę w wygodzie przy rekreacji. Przynajmniej łatwiej będzie mu się wspiąć niż na fullu.

Na każdej z gór otaczających moją okolicę znajdę Ci taki szlak na którym będzie łatwiej wyjechać na fullu nawet do enduro niż najlżejszym HT...

Napisano

W każdym lesie taki szlak znajdziesz.

Sam mam budżetowego fulla (3 tysiące właśnie z seryjnym osprzętem), nie ścigam się, a nie wyobrażam sobie, żeby wrócić do sztywnego roweru. Cięższy od HT, to fakt. Ale zdecydowanie wygodniejszy.

Napisano

Też prawda. Ale nie tylko w górę. Tam, gdzie HT traci już przyczepność, Full ciągle klei się do podłoża.

Powiedzmy sobie szczerze. Gdyby nie cena i wyższe koszta utrzymania, full to najlepsze rozwiązanie do rekreacji, gdzie istotna jest nie waga, a wygoda.

Jeśli zaś chodzi o konkretne rowery, Gianta bym nie kupił. Archaiczne zawieszenie, słaby widelec.

Napisano

Cena jak cena, nowy A-Ray 1.0 na gorszym osprzęcie katalogowo jest jeszcze droższy. Rocznik 2010 kosztuje mniej, żeby ktoś go kupił i zrobił tym samym miejsce w magazynach na coś nowego.

Napisano

Dzięki za wszystkie spostrzeżenia. Czas znowu pojechać na miasto i powsiadać na różne modele.

Może mi ktoś powiedzieć czemu ten rower kosztował kiedyś aż tyle?

http://www.velo.com....przedaz/?id=415

Pozdrawiam.

Pewnie dlatego ze to nie makrocashowy full tylko sensowny rower do jazdy bez obawy ze sie zlamie w pół na pierwszym zjezdzie z lagodnej gorki z dajacym rade zawieszeniem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...