justyna Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Zastanawiam się nad tym Giant`em: http://tablica.pl/of...wer-IDgJx1.html Wiem, że za taką cenę rewelacji nie będę miała, ale czy wystarczy do rekreacyjnej jazdy po lesie,jak i asfalcie ? Nie mam zbyt dużego budżetu i nie będę miała, dlatego jak nie ten Giant to jaki inny rower byście polecili do 1000 zł ? Z góry dziękuję za pomoc.
pranek Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Ten rower waży tyle ile mój full. Mój rower jest w pełni amortyzowany i ma około 10 lat a waży z 18kg czyli tyle ile ten ogłoszenia. Lepiej kup jakiś inny rower.
dejtrejder Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Kupiłem w 2009 taki rower i wytrzymał dużo więcej niż piszesz. Ja go normalnie katuję do dzisiaj w górach. Co prawda z oryginalnego została w nim tylko rama reszta osprzętu się zużyła lub posypała przez te lata. Ale to normalne. Do twoich zastosowań za te pieniądze może być. Jeśli jakaś część ulegnie zepsuciu to za małe pieniądze zastąpisz ją nową. W tej klasie bowiem części zamienne są tanie. Rama bouldera jest wytrzymała a to najważniejsze. Koledze w tym samym czasie pękły dwie ramy krossa pod siodełkiem.
justyna Napisano 26 Lutego 2012 Autor Napisano 26 Lutego 2012 Znalazłam też w podobnej cenie Meride Matts 5v, ale czy lepsza byłaby od tego Gianta ? Słyszałam, że w Meridzie płaci się głównie za znaczek..
dejtrejder Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Znalazłam też w podobnej cenie Meride Matts 5v, ale czy lepsza byłaby od tego Gianta ? Słyszałam, że w Meridzie płaci się głównie za znaczek.. Każdy rower za 1000 zł będzie jakościowo podobny i do rekreacji się nada. Przy tej cenie nie ma co za dużo rozmyślać. Bierz to co ci się najbardziej spodoba. Osprzęt będzie podobnej klasy. Która rama bardziej pasuje do twojego wzrostu?
nemo2009 Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Zastanawiam się nad tym Giant`em: http://tablica.pl/of...wer-IDgJx1.html Rama dość spora,masz 180 cm wzrostu? Może jakiś góral dedykowany kobiecie? Może Unibike Five?Lub Romet Rambler Fit?
justyna Napisano 26 Lutego 2012 Autor Napisano 26 Lutego 2012 Mam 175 cm wzrostu.. Miałam już styczność z nawet trochę większą ramą - 19,5", też w Giancie i jeździło mi się bardzo dobrze. Nemo, nie miałam nigdy do czynienia z tymi firmami, dlatego nie wiem czy chcę na nowo kombinować, bo wiem, że wrócę i tak do tego samego punktu. Ale dzięki za podpowiedź.
dejtrejder Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Mam 175 cm wzrostu.. Miałam już styczność z nawet trochę większą ramą - 19,5", też w Giancie i jeździło mi się bardzo dobrze. Nemo, nie miałam nigdy do czynienia z tymi firmami, dlatego nie wiem czy chcę na nowo kombinować, bo wiem, że wrócę i tak do tego samego punktu. Ale dzięki za podpowiedź. Ja przy takim samym wzroście jeżdżę na 19 calowej ramie i nie mam wrażenia, że jest zbyt duża. Producenci nie zawsze prawidłowo podają rozmiar ramy. Od 20 lat mnie uczono, że rozmiar mierzy się od środka suportu do środka górnej rury ( tej poziomej). W takim pomiarze rama tego gianta ma 41-42 cm ( ręce mi się trzęsły ) czyli jakieś 16,5 cala. Producent podaje 19 cali jako odległość od środka suportu do końca rury podsiodłowej. Ja taki pomiar uważam za nieprawidłowy, ponieważ ramy różnią się wyskością osadzenia rury górnej w podsiodłowej. Czyli rama o wielkości podawanej jako 18 cali może mieć mniejszy przekrok od innej 19 calowej. Mniejsza rama może być w rzeczywistości większa. Scott jako chyba jedyny producent podaje w opisie geometrii ramy obydwie te odległości. Proszę zwrócić uwagę na odległości E oraz F: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=394&id_prod=2032 Różnica E i F jest nieistotna dla geometrii ramy. Interesują nas tylko dwa trójkąty.
StylowyRower Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Myślę,że do kwoty 1000-1200zł możesz kupić nowy rower,np właśnie dedykowany górski dla kobiety i bedziesz z niego bardzo zadowolona. Teraz jeszcze sa promocje i wyprzedaże,więc warto poszukac w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych.
justyna Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Dobra, klamka zapadła - kupiłam ten rower. Już nie mogę się doczekać aż mi go przywiozą i nadejdzie jakaś znośna pogoda. Dzięki jeszcze raz za pomoc dejtrejder. To wszystko o tej ramie jest mądrzejsze ode mnie , wolę nie wnikać.
MarioG Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Powiem tak, za te pieniadze bedziesz zadowolona, mialem Bouldera, 2009, zakatowanie go zajelo mi polora roku, ale primo, waze pewnie z 50kg wiecej od Ciebie i jezdzilem nim bez zastanowienia po wszystkim. Tak jak kolega juz wyzej pisal, wymiana czesci w tej klasie roweru to relatywnie 'grosze' jak za to co niektorzy na tym forum pakuja w swoje 2 kolka A wymienialem troche, zlamane 2 oski, urwany hak przy 'kasacji' przerzutki, itd.. itp Ciesz sie nim, dbaj o niego, a on odplaci Ci tym samym.
justyna Napisano 28 Lutego 2012 Autor Napisano 28 Lutego 2012 Ciesz sie nim, dbaj o niego, a on odplaci Ci tym samym. Nikt lepiej ode mnie tego na pewno nie zrobi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.