shoter09 Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam Zepsuły mi się hamulce bo jak jade to samo mi hamuje i musze je wymienić Pierwszy raz będę wymieniał hamulce i mam pytanie czy te będą dobre http://allegro.pl/sh...item=2121914564 ? To moje hamulce Przednie - http://img829.images...24/dsc0155h.jpg Tylne - http://img821.images...18/dsc0154t.jpg Koła 26 cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Zasadnicza różnica to to że te z allegro są nowe i czarne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shoter09 Napisano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 a jest jakaś zasadnicza różnica między tymi hamulcami delta i tymi shimano ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Radziłbym dozbierać, i kupić chociażby najtańsze shimano pozagrupowe, będzie ZNACZNA różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Kilkanaście złoty to kosztuje para przyzwoitych klocków hamulcowych, klocków które działają. Chcesz cos solidnego ... moim zdaniem mimimum Alivio od Shimano ... np takie http://www.roweroteka.pl/Hamulce_V_brake_Shimano_BR_M432-1170.html Jak jak kupowałem ten zestaw to miały bardzo przyzwoite okładziny XTR. Hamulce to też klamki i linki ... ich stan to też ważna sprawa. Jadziesz i samo hamuje ... ...to weż zdemontuj to co masz ... przeczyć, psomaruj na przegubie ( pivotach) dobra regulacja i jeżdzij dalej Tymi za 18 zeta głowy sobie nie zawracaj. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Shimano BR-M432 od Shimano BR-M422 różnią się tylko klockami Czy warto dopłacić do lepszych klocków ? Jeśli różnica w cenie nie jest za wysoka to na pewno warto Natomiast same ramiona hamulców świetnie działają, łatwo się regulują i gładko chodzą ze względu na własne tuleje, na których się obracają (nie obracają się na piwotach widełek/ramy jak zwykłe hamulce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jak różnią sie tylko klockami ... to warto dopłacić ... Bo w tym wypadku aż klockami ... w 432 dostałem okłądziny XTR w "szufladkach" a 422 ma blizej niewadomo co od shimano ... Te XTR`y bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły jak na V`ki to były prawdziwe siekiery ... teraz jezdze na authorach 3cc bo są równie dobre tyle że tańsze Jak wiadomo szufladke ustawia sie raz a potem tylko wymienia ookładziny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 w 432 dostałem okłądziny XTR w "szufladkach" Dostałeś takie klocki bo takie były w specyfikacji Pamiętaj, że wydanie większej kwoty może być uzasadnione dla osoby która coś na tym skorzysta. Czy warto wydać ~45% więcej za hamulec który potrzebny jest do super rekreacyjnej jazdy z prędkością 15 km/h max a klocki wymieniamy raz na 2 sezony ? Jedni powiedzą, że co mi tam a inni, że podstawowy model im wystarczy a za resztę kasy pójdą sobie na piwko :-) Zwłaszcza, że mówimy tu o hamulcach charakteryzując się identyczną kulturą pracy. Nie podważam oczywiście Twojego zdania że Klocki nie są lepsze bo oczywistym jest że są I jestem tego samego zdania co Ty, że warto do wspomnianych hamulców dopłacić bo wiem, że moja jazda daleka jest od jazdy 15 km/h Pytanie tylko co na to Autor wątku ... Czy on też wymaga lepszych klocków ? Niech sam zadecyduje Ja tylko wskazałem różnicę pomiędzy tymi hamulcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 27 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Hamulce mają hamować a nie zwalniać oraz zapewniać bezpieczeństwo. Kup sobie Hamulce alivio z okładzinami s70t, broń boże nie kupuj tych na wkładki. Najlepiej jak byś zmienił też klamki i linki. Zobaczysz jak powinien działać hamulec v-brake w stosunku do tego co posiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 27 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Shimano dobre są ale kosztują sporo. Tanie i nie zawodne Alhongi albo Tektro też wykazują dobrą sztywność a jak ktoś chce to niech się później bawi z kupnem okładzin w wyższej półki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 27 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Sporo? 29zł za 1 nowy, sprawny i dobry hamulec to sporo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 27 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ja posiadam te hamulce delta o których mowa i powiem szczerze, że dobrze działają. Wystarczy je wyregulować tak samo jak każde hamulce v-brake. Klocki w nich nie są najlepszej jakości ale przecież jak się zużyją to można je wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Shimano dobre są ale kosztują sporo. Alhongi albo Tektro też wykazują dobrą sztywność Powyżej opisałem wyższość hamulców obracających się na własnej tulei. Tektro także posiada hamulce z tego gatunku http://allegro.pl/nowe-tektro-mt-15-komplet-na-2-kola-mtb-xc-wys-0-i2155730908.html Czy są one tańsze od Shimano ? Po za tym w hamulcach nie chodzi tylko i wyłącznie o sztywność ramion bo ona jest ograniczona sztywnością ramy czy widełek(mocne hamulce powodują ich rozginanie) Chodzi także o kulturę ich pracy oraz możliwość i trwałość ich regulacji. Shimanowskim BR-M432/BR-M422 nie brakuje żadnej z cech dobrych hamulców i dalekie są od tego by można je było nazwać drogimi... Pozdrawiam i ponownie POLECAM wymienione modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dobry hamulec v-brake to taki, który: 1. wszystkie elementy konstrukcyjne ma wykonane są z metalu, 2. posiadaja dobre klocki hamulcowe, 3. został dobrze wyregulowany w aspekcie naprężenia sprężyn i ustawienia klocków, 4. i w końcu taki, który jest obsługiwany przez przyzwoitą klamkę i nasmarowaną linkę Poza tym nie widzę zasadniczych różnic między szczękami poszczególnych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Powyżej opisałem wyższość hamulców obracających się na własnej tulei. Tektro także posiada hamulce z tego gatunku http://allegro.pl/no...2155730908.html Czy są one tańsze od Shimano ? Miałem na myślni nieco inny model jak takie ze 105zł za parę. Przykładowo takie lub te alhongi (które póki co używam) może nie mają własnej tulei ale działają okej i nie kosztują 80zł/para plus fajki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Shimano dobre są ale kosztują sporo. Tanie i nie zawodne Alhongi albo Tektro też wykazują dobrą sztywność a jak ktoś chce to niech się później bawi z kupnem okładzin w wyższej półki. Te "hamulce" powinny być zabronione w sprzedaży. Ich wyregulowanie co do równej pracy obu ramion jest bardzo problematyczne. Mam z nimi styczność w większej ilości niż jedna para (zakładaliśmy je przez chwilę do tanich rowerów przy wymianie padłych hamulców) i do kultury pracy najniższych modeli shimano dużo im brakuje. To samo z tanimi tektro, które notorycznie cierpią na młodzieńczy niedowład sprężyn (te wymieniłem choćby u mojej żony w rowerze, ona jeździ a ja muszę się męczyć przy regulacji). Obecnie jako najtańsze sprawdzone i działające oferujemy shimano. Czy do rekreacyjnej jazdy potrzebne są "wypasy"? Na pewno są potrzebne działające, bo nie ma znaczenia czy jazda jest codziennie czy tylko w niedzielę jeśli hamulce upośledzają tą przyjemność. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dobry hamulec v-brake to taki, który: 1. wszystkie elementy konstrukcyjne ma wykonane są z metalu, 2. posiadaja dobre klocki hamulcowe, 3. został dobrze wyregulowany w aspekcie naprężenia sprężyn i ustawienia klocków, 4. i w końcu taki, który jest obsługiwany przez przyzwoitą klamkę i nasmarowaną linkę Poza tym nie widzę zasadniczych różnic między szczękami poszczególnych producentów. 1. To niestety nie sprawdza się regularnie, przykład to choćby avid sd3, który mimo że jest hamulcem firmowym, wykonanym z metalu to jest wykonany z podłego materiału i gnije bardzo szybko w styczności z mokrymi warunkami eksploatacji. 4. W przypadku nowych hamulców praca układu jest dobra bez smarowania, podobnie gdy warunki jazdy są dobre, suche, można sobie to darować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 może nie mają własnej tulei ale działają okej i nie kosztują 80zł/para plus fajki. Pewnie nawet nie "klikałeś" w podane odnośniki do hamulców Shimano za 26-29 zł ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Pewnie nawet nie "klikałeś" w podane odnośniki do hamulców Shimano za 26-29 zł ... Myślałem że cały czas mówimy o Alivio które na pewno nie kosztują tylko 26-29zł. Ale skoro różnią się od M432 tylko klockami to w takim razie mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Myślałem że cały czas mówimy o Alivio które na pewno nie kosztują tylko 26-29z Kosztują,ale jeden hamulec,na jedno koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 29 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Klocki shimano na jedno koło S70T - 20zł. Brzytwy i nie piszczą ale cena. http://allegro.pl/sh...item=2110673395 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David93 Napisano 29 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Sa mam hamulce Tektro 837al http://allegro.pl/hamulce-v-brake-tektro-837al-i2172715348.html i działają naprawdę bardzo dobrze w moim MTB mam tylko trochę dłuższe klocki. Hamulce są czułe i łatwo je regulować. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.