Skocz do zawartości

[Amortyzator] RockShox Recon czy Marzocchi Corsa

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję właśnie przed wyborem amortyzatora po długim czasie przeszukiwania forum, aukcji, opisów nie mogę się zdecydować między trzema modelami RockShox Recon Gold RL, Recon 351 i Marzocchi Corsa SL RL. Dla mnie będzie to wielka zmiana jeżdze teraz na amortyzatorze ze stalową sprężyną bez możliwości żadnych regulacji ciężkim jak czołg ;) . Corsa i Recon Gold mają skok 120 mm 351 140mm co przemawia za nim, lecz jest cięższy niż Recon Gold. Corsa jest najcięższa ale tańsza niż Recon gold no i z tego co zdołałem wyczytać Marzocchi robi mocniejsze amortyzatory niż RockShox ile w tym prawdy nie wiem. Proszę bardziej doświadczonych, oblatanych w temacie, posiadaczy i wszystkich innych o porady, co wybrać? :thumbsup:

P.S. Ważę około 84 Kg najczęściej jeżdżę w mieście i co tydzień wypad do mocno wyboistego lasu jakieś 50-60 km trasy niezależnie od pory roku w środku zimy również. ^_^

Wielkie dzięki nie wiedziałem że w taki sposób trzeba na to spojrzeć ;) więc zostaje któryś z reconów i regulacja do 100mm skoku. Wydaje mi się że w takim wypadku zdecyduje się na Recona 351 ma opcję U-Turn przy czym pozostaje powietrzny :thumbsup: więc będę mógł poznać swoje preferencje na jednym amortyzatorze ( twardość , wysokość skoku)

Ale Recon 351 U-Turn to amor ze sprężyną stalową a nie powietrzną. Jest też Recon 351 Solo Air ale już bez zewnętrznej regulacji skoku. http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/2131/RockShox.Recon.351.U-Turn/

Żeby amor miał regulację skoku i sprężynę powietrzną musisz szukać RSów z oznaczeniem Air U-Turn.

Właśnie widziałem gdzieś takiego Recona 351 a air U-turn jak nie znajdę go jeszcze raz to zostaje ustawienie w serwisie za pomocą podkładek. A jeszcze jedno pytanie czy można to zrobić samodzielnie?

No i jak nie mógłbym znaleźć opcji z air U-turn to czy te RS'y jakoś zasadniczo się różnią?

Niestety na "normalny rower" mnie nie stać, więc powolutku małymi krokami chcę coś zmienić w tym który mam a jak już będzie mnie stać na porządną ramę to ile będzie się dało przełożę z tego co mam. Wiem że to nie najlepsze rozwiązanie ale dla mnie jedyne. W raty ani kredyty nie mogę się wpakować a wiem że odkładanie w moim przypadku większych sum po prostu nie wychodzi.

Więc ponawiam pytaniem są jakieś zasadnicze różnice między tymi rs'ami czy może ktoś poleci mi Corsę lub ostatnio też widziałem po wyprzedażowej cenie Marzocchi 44 RLO?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...