Skocz do zawartości

[pompka] pompka do kolarki

matysiakos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o sprzęt rowerowy.

Niedawno kupiłem kolarkę. Chciałem w ktoryś dzień napompować koła, ale znalazł się problem. Dętki mają takie cienkie i długie wentylki. Bałem się pompować normalną pompką (na wentylek samochodowy), ponieważ bałem się, że go urwę.

Trzeba jakąś specjalną pompkę lub końcówkę?

Napisano

Pompki w wiekszosci sa kompatybilne z zaworami schrader i presta. Ten, ktory opisujesz to jest presta.

Jezeli masz taka pompke, to powinienes odkrecic koncowke i obrocic plastykowy wklad.

Napisano

Lub użyć czegoś takiego, jeśli to pompka tylko pod Schradera: Adapter Presta-Schrader 5 zł w rowerowym.

Ważna uwaga. Żeby napompować Prestę, trzeba wcześniej odkręcić ten mały element na samym końcu wentyla i wcisnąć go do środka. A po zdjęciu pompki wkręcić z powrotem

Napisano

Masz coś takiego: klik I ten górny element po prostu wciskasz na siłę w głąb wentyla. Nie martw się, nie wpadnie, jeśli o to Ci chodzi.

O to mi chodziło. Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...