Skocz do zawartości
  • 0

SR SUNTOUR XCR - jak prawidłowo regulować twardość?

Gość marian

Pytanie

Gość marian
Napisano

Witam. Posiadam amortyzator SR SUNTOUR XCR z blokadą skoku przy kierwonicy. (dokładnie rower http://unibike.pl/flite.html )

I mam pytanie; jak naregulowć twardość amortyzatora? bo po włączeniu blokady ona chyba niewiele daje. wogóle do jakiego stopnia regulować twardość? czy amortyzator po włączniu blokady ma usztywnić się niemal całkowicie?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

będzie prwaie sztywny, ugnie sie ok 1cm przy mocnym obciążeniu. Bo inaczej by ci tłumik wywalilo. Nie masz regulacji twardosci, masz tylko ugiecie wstepne ktore pownno wyniesc ok 1-1,5 cm jak usiądziesz na rowerze. Brat ma ten sam amor bo mu wybralem. Nie miałem z nim zadnych problemów. Zobacz czy linka od manetki do blokady jest dobrze naciągnięta.

Gość MARIUSZ
Napisano
Zobacz czy linka od manetki do blokady jest dobrze naciągnięta.

a jak to sprawdzić?

Blokada widelca całkowicie go usztywnia, zostaje może 5mm skoku. Na drugiej goleni powinno być takie pokrętło, spróbuj nim.

To pokrętło reguluje chyba twardość albo szybkość ? w sumie bawiłem się nim i po jakichś 15 obrotach w którąkolwiek strone przycisk się blokuje i nie da się dalej kręcić.

Gość autor tematu
Napisano

problemem była zbyt luźna linka przez co nie działał mechanizm blokujący. dzięki za pomoc. ;)

Napisano

Nie masz blokady szybkości, rebound ma wersja RLD i by to było na dole w lewej goleni. To w u góry w lewej to regulacja SAG. Poczytaj na necie o tym. A z ciekawości czy blokada puści przy mocnym uderzeniu? Jak blokada w Rock Shoxu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...