scyzoryk Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Witam. Jako że sezon zbliża się wielkimi krokami, poszukuję roweru MTB do 3000zł. Rocznie przejeżdżam około 3500km. Jazda głównie teren, las, miasto. Wzrost 178cm i 75kg więc rama chyba 19". Zastanawiam się nad tym rowerkiem http://www.kross.pl/pl/2012/mtb-xc/level-a6 lub http://sport-bike.pl/pl/p/Unibike-Expert-2011/191 Proszę o pomoc, bo w tym temacie rowerków nie jestem obeznany. Dziękuję Jeszcze gdybyście mogli polecić jakiś dobry sklep internetowy byłbym wdzięczny.
merc1011 Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Cześć myślę że tego Krossa to od razu możesz sobie odrzucić, ponieważ amortyzator XCR w roweże na 3k to jakieś nie porozumienie, a po za tym mieszanie grup alivio-slx to jest troszeńkę dziwne i nie wiem jak to będzie działać. Co do Unibika to dobry rower lecz ja mam dla ciebie pare propozycji np.: http://rowery-happy....roducts_id=1817 ten jest fajny ale nie wiem czy nie jest za mały. http://rowery-happy....roducts_id=2489 http://rowery-happy....roducts_id=1632 http://rowery-happy....roducts_id=1837 o ten ma fajny amortyzator. A jeśli się zdecydujesz na kupno w tym sklepie to skontaktuj się z nimi mailowo i zaproponuj im swoją cenę, pewnie troszkę zejdą z ceny albo dadzą Ci coś ekstra. Pozdrawiam.
scyzoryk Napisano 25 Lutego 2012 Autor Napisano 25 Lutego 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podoba mi się Corratec X-VERT S 0.4 oraz Merrida Matts Trail 800-D. A jak osprzęt w tych modelach? Można śmiało brać? Warte swojej ceny? Może ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć.
merc1011 Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Cześć myślę, że lepiej weź tą Meride ma lepszy osprzęt w tym amortyzator, oraz hamulce które bez porównania będą lepsza śmiało możesz brać, ramę myślę byś mógł wźąść 18 ja mam 180 cm i mam też 18 cali ale to zależy kto co woli. Pozdrawiam.
jokulus25 Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 tak zgadzam się z przedmówcą ale niestety do takich czasów doszło że w rowerach za 2 tys są XCR'y , i do autora postu uwaga , żeby nigdy nie patrzyć na cenę krossa na stronie ich oficjalnej bo patrząc po necie można znaleźć nawet o 500zł taniej
scyzoryk Napisano 25 Lutego 2012 Autor Napisano 25 Lutego 2012 I właśnie chyba wezmę tą Meridę. A jak z tymi hamulcami? Czytałem że sprawiają pewne problemy - trudne w regulacji. No właśnie. I czy ja jako laik w sprawach rowerowych poradzę sobie z konserwacją, regulacją hamulców hydraulicznych?
merc1011 Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Wiesz co jak coś się dzieje z hamulcami to idziesz do najbliższego serwisu Merida i oni zrobią Ci to za darmo ponieważ masz gwarancje, al musisz pamiętać żeby w sklepie Ci złożyli ten rower ponieważ jeśli złożysz go sam nie będziesz miał pieczątki serwisanta co może znaczyć że mogłeś coś z nim zrobić i popsuć i unieważnią gwarancje. A tak po za tym to te hamulce powinny spokojnie starczyć Ci do jazdy którą preferujesz. Pozdrawiam gorąco i powodzenia w zakupie.
ILC Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Akurat w sprawie hamulców to mogę się wypowiedzieć: Przejechałem na nich jak na razie ponad 2kkm w suchym terenie, głównie w Sudetach. Sprawują się doskonale, nigdy mnie nie zawiodły, podczas dłuższych zjazdów brakuje im trochę siły, jednakże pozostaje na bezproblemowe zatrzymanie roweru. Wystarczy dać im 15 sekund odpoczynku i odzyskują moc. W minusowych temperaturach klamka trochę skrzypi a same tarcze trzeba trochę rozgrzać. Na mokro tarcza początkowo łagodnie skrzypi (nie jest to ryk biegnącego za tobą stada słoni), problem ustępuje także po rozgrzaniu. Mój model mimo przejechania tylu km jak na razie bezproblemowo stawia mnie jednym palcem na przednie koło (moja waga 68kg.). Podsumowując mogę Ci je polecić, nie oszczędzałem ich w górach, a cały czas dzielnie się trzymały i trzymają dalej, z tym, że zastąpione u mnie zostały lepszymi hamplami. Mówię lepszymi tylko dlatego, że ja potrzebuję niestety trochę większej siły, ale dla amatora, powiedzmy maniaka rowerowego w zupełności wystarczą.
enussss Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 nie lepsza bylaby rama 18? kross w tej cenie i z tym amorem to nieporozumienie, bierz meride
Fenthin Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 18, 19 cali - żadna lub spora różnica. Patrz na efektywną długość górnej rury. Jeśli są podobne, pozycja też będzie bardzo podobna.
Peterp079 Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Ta meridka bardzo dobry wybor. Hamulce spokojnie daja rade w terenie. Do tego bardzo wygodna geometria. Na Twoj wzrost z Meridy ktora ma nieparzysta numeracja ta 19 da rade. Mniejszego bym nie kupowal raczej.
xtrak Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 JAk bike ma być do 3 k to za 2899zł masz Cuba Attentiona 2012 a w nim: amor RS Dart znacząco lepszy niz SR XCR, osprzęt na poziomie Deore.Nietuzinkowy disign. Przeszykaj sieć i poszukaj zeszlorocznego Cuba Acida ma ta sama rame i amor co Attention ale osprzęt znaczaco lepszy bo korba deore, kaseta, lanuch i manetki SLX, przerzutki XT, hamulce HAYES Stroker i z rabatem od ceny 5% kupisz go za ok 3 koła. Wg mnie najlepszy rower w tym segmencie cenowym.I wazna kwestia na 178cm rozmiar 18" byłby lepszy niz 19" no chyba że są dlugie nogi.Bardziej dopasowany rozmiar odwdzięczy się zwrotnościa w terenie.
tomekvolvo240 Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 JAk bike ma być do 3 k to za 2899zł masz Cuba Attentiona 2012 a w nim: amor RS Dart znacząco lepszy niz SR XCR, osprzęt na poziomie Deore.Nietuzinkowy disign. Przeszykaj sieć i poszukaj zeszlorocznego Cuba Acida ma ta sama rame i amor co Attention ale osprzęt znaczaco lepszy bo korba deore, kaseta, lanuch i manetki SLX, przerzutki XT, hamulce HAYES Stroker i z rabatem od ceny 5% kupisz go za ok 3 koła. Wg mnie najlepszy rower w tym segmencie cenowym.I wazna kwestia na 178cm rozmiar 18" byłby lepszy niz 19" no chyba że są dlugie nogi.Bardziej dopasowany rozmiar odwdzięczy się zwrotnościa w terenie. hmmm ja dorzucę używane rowerki MTB: http://allegro.pl/corratec-superbow-team-world-cup-xtr-i2149130192.html http://allegro.pl/rower-cube-ltd-series-inny-niz-wszystkie-i2169625547.html http://allegro.pl/kona-kula-2009-18-cali-jak-nowy-przebieg-300-km-i2122106093.html
Basiq Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 JAk bike ma być do 3 k to za 2899zł masz Cuba Attentiona 2012 a w nim: amor RS Dart znacząco lepszy niz SR XCR, osprzęt na poziomie Deore.Nietuzinkowy disign. Przeszykaj sieć i poszukaj zeszlorocznego Cuba Acida ma ta sama rame i amor co Attention ale osprzęt znaczaco lepszy bo korba deore, kaseta, lanuch i manetki SLX, przerzutki XT, hamulce HAYES Stroker i z rabatem od ceny 5% kupisz go za ok 3 koła. Wg mnie najlepszy rower w tym segmencie cenowym.I wazna kwestia na 178cm rozmiar 18" byłby lepszy niz 19" no chyba że są dlugie nogi.Bardziej dopasowany rozmiar odwdzięczy się zwrotnościa w terenie. Tyle, że merida ma amorek solo air przy którym betonowy dart wygląda bladziutko, a hamulce ma o model wyższe. A co do geometrii oba podobnie wycieczkowe...
scyzoryk Napisano 29 Lutego 2012 Autor Napisano 29 Lutego 2012 Kurcze pieczone Kontaktowałem się ze sklepem i rozmiar tej Meridy mają dostępny tylko 17". 17" moim zdaniem to za mało. W takim razie proszę o jeszcze jakieś propozycje. Podoba mi się ten Cube Attention 2012, ale kolega wyżej pisał że osprzęt nie bardzo jest wart tej ceny. Jeszcze ten Corratec X-VERT S 0.4 jest fajny, tylko właśnie jak tam osprzęt?
Peterp079 Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 A tutaj: http://www.sportpoint.pl/merida-2011-matts-tfs-trail/43-merida-matts-trail-800d-silk-black-green-2011.html
scyzoryk Napisano 29 Lutego 2012 Autor Napisano 29 Lutego 2012 A co powiecie jeszcze o Unibike Expert 2011? Bo nad nim też się zastanawiam.
scyzoryk Napisano 1 Marca 2012 Autor Napisano 1 Marca 2012 Odświeżam, ponieważ chciałbym uzyskać jakieś opinie o Unibike Expert 2011, a zamówienie będę składał najprawdopodobniej jeszcze dzisiaj albo jutro.
Basiq Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Sprężynowy amorek, osprzęt na przyzwoitym poziomie ze zbierającymi dobre opinie hamulcami... atutem jest niewątpliwie geometria której próżno szukać u konkurencji w tym przedziale cenowym (po za krossem).
bacakatowice Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Odświeżam, ponieważ chciałbym uzyskać jakieś opinie o Unibike Expert 2011, a zamówienie będę składał najprawdopodobniej jeszcze dzisiaj albo jutro. Posiadam Unibike Experta 2011 i powiem, że jestem mega zadowolony z niego. Amor działa poprawnie, hamulce żylety , geometra mi jak najbardziej odpowiada (mam 180 cm i rozmiar 19). Również miałem do przeznaczenia 3000 zł, po długich przemyśleniach, wybór padł na Experta i nie żałuje ani jednej złotówki wydanej na niego ( a wydałem 2700 zł)
erzurum Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 a ja CI odradzam sklep który rekomenduje merc1011, a co do unibike expert 2011 to bardzo dobry rower za tą cenę.
scyzoryk Napisano 2 Marca 2012 Autor Napisano 2 Marca 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Były naprawdę przydatne. Zdecydowałem się na Unibike Expert 2011. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Basiq Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Solidny wybór - na pewno nie będziesz psioczył na osprzęt wrzuć sprawozdanie jak rowerek się będzie sprawował...
Obes Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Nie dość, że Unibike ma porządny osprzęt to jeszcze geometria prawie identyczna jak Scott Scale ... więc powinno być nieźle...
scyzoryk Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 A więc tak.. wróciłem właśnie z dziewiczej jazdy tym rowerkiem. Ogólnie mówiąc cud, miód i orzeszki. Rower jak dla mnie idealny. Pierwsze wrażenie było niesamowite, a później było już tylko lepiej. Jak tylko wsiadłem na rower poczułem tą lekkość i chęć do jazdy. Wszystko pięknie chodzi. Przerzutki precyzyjnie wskakują na swoje miejsce. Hamulce cudowne (niestety miałem okazję już je dobrze przetestować...) Wizualnie rower mi się bardzo podoba. Kolory nie walą po oczach. Jest dyskretnie i skromnie przez co ślicznie Geometria jest ok. Podsumowując - przesiadka z Kross Affix Fx3 na ten rowerek to krok milowy. Jestem bardzo zadowolony. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam. Miłego, bezawaryjnego i bezwypadkowego pedałowania w tym roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.