Rybka33 Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witam Niestety choć jak bym naciągał, to nie da się używać mojej Reby z ramą przy obecnej rurze sterowej. Jestem zmuszony wymienić rurę sterową(chyba, że ktoś się chce wymienić Rebą i styknie mu 16,5cm rury ). I tu pojawia się moje pytanie. Lepiej kupić nową rurę stalową powiedzmy RST, czy może warto zakupić jakiegoś amorka z aluminiową rurą sterową i go skroić, żeby wyjąć sterówkę? Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Jestem ciekaw jak Ty chcesz wymienić rurę sterową. To jest operacja niemożliwa. Ona jest wprasowana w górne golenie. W dodatku gdzie są sprzedawane nowe rury sterowe? Jeżeli jednak się da w co wątpię to lepiej stalową i potem ją solidnie przyspawać, bo z aluminium tak nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Przyspawać do czego, do aluminiowej korony? I od kiedy to aluminium się nie spawa? A co do problemu to ja bym się w to nie bawił tylko sprzedał i kupił inny z dłuższą sterówka. Chyba że da się to zrobić w serwisie, tylko opłacalność może być kiepska. Aha rury sterowe osadza się podobnie jak górne golenie wykorzystując rozszerzalność cieplną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 @lyndowss: Nie wiem skąd masz takie informacje - oczywiście wymiana rury jest możliwa, tylko nie każda będzie pasowała i taka operacja może się skończyć na znacznym uszczerbku wizualnym dla amortyzatora. IMO lepiej na tym wyjdziesz sprzedając widelec, jeżeli bardzo Ci zależy to chyba lepiej zastosować przedłużkę rury, wyjdzie pewnie nieco lżej niż stalowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Bardzo chętnie bym ją sprzedał i kupił inną. Ale Reba w stanie jak moja to koszt prawie 1000 PLN A ze względu na sterówkę tyle za swoją nie wezmę. Dlatego najchętniej bym się z kimś zamienił, kto nie potrzebuje długiej rury sterowej i mógłbym do tego dopłacić. To byłoby dla mnie idealne rozwiązanie. Póki mamy śnieg ja mogę czekać, ale jak śnieg zejdzie a innej reby nie będzie, to będę musiał wymienić sterówkę PS. Waga nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Mam wystarczająco lekki rower, bez parcia na wagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Odezwij się do autoryzowanego serwisu RSa. Wymiana rury sterowej jest jak najbardziej do wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Już się do różnych "organizacji" odzywałem. Autoryzowane serwisy nie mogą czegoś takiego wykonać, bo według RS'a taka operacja jest niemożliwa(przecież lepiej kupić nową Rebe, lub golenie górne niż kupić i wymienić rurę-byłoby z tego zbyt mało zysku). Spróbuję najpierw mało inwazyjnego sposobu wbicia tulejki w rurę. Będzie osadzona w miarę głęboko-na tyle, że zanim miałaby wypaść w razie "W", to wyczuję luz. I będę przy okazji polował na jakieś połamane Reby, albo golenie górne, albo będę czekał na wymianę z jakimś dobrym człowiekiem. Byłoby najlepiej jakby ktoś sprzedawał rower z Rebą w środku, bo dla takiej osoby nie ma znaczenia jaka jest w sodku sterówka, pod warunkiem, że się trzyma pewnie. Może admini, lub moderatorzy podwieszą mój temat w dziale "Inne" by był bardziej widoczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 25 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Wymiana rury sterowej odbywa się poprzez wyciśnięcie starej i wciśnięcie nowej. Na alleprowizji jest koleś, który się regularnie ogłaszał z taką usługą plus deklarował, że dodatkowo używa "klejów" locktite'a żeby wszystko było idealnie połączone. Nie wiem jak w tej chwili, ale jakiś czas temu wybór rur był mały i de facto ograniczał się do tych z logo Marcoka. Przy wymianie musisz mieć jak najlepiej spasowaną rurę czyli byłoby dobrze mieć oryginał z RS'a ale nie wiem czy można ją kupić luzem w PL. Generalnie temat jest do zrobienia, ale naprawdę trzeba to dobrze zorganizować i dać to komuś kto robił to wcześniej. Rura sterowa to newralgiczne miejsce i wszelkie awarie w tym obszarze są bardzo niebezpieczne więc trzeba to mądrze wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Może admini, lub moderatorzy podwieszą mój temat w dziale "Inne" by był bardziej widoczny? Chyba sobie żartujesz w tym momencie? Ja bym się nie bawił w wymianę rury tylko kupił całe górne golenie. W sezonie jest kilka takich ofert na miesiąc. Ewentualnie możesz założyć extender. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 25 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Waga nie ma dla mnie żadnego znaczenia. W takim wypadku nie wiem nad czym się zastanawiasz: BHP-20 Extender Pomysły z "tulejkami" dla własnego dobra odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Na razie jest zima, więc mam jeszcze s;poro czasu na różne pomysły. Czas pokaże co zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diskordia Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 warszawski serwis ''milou'' wymienia rury amortyzatorow. specializuja sie w marcocchi -ale ja w zeszlym roku nabilem u nich rure marcoka do rs pike. i wszystko dziala.dodam ze pike'a uzywam do dirtu,wiec polaczenie jest stabilne. zaplacilem 120pln razem z rurą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dobrze wiedzieć na przyszłość Mi się już nie przyda bo zakupiłem Sida, ale dla potomnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.