Skocz do zawartości

[opony] Z niskimi oporami na asfalcie

Michu909

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ta sama kadencja przy tym samym przełożeniu będzie skutkować identyczną prędkością obrotową koła... a więc (prawie) identyczną prędkością roweru

Chyba faktycznie masz rację. Dlatego myślę, że najsensowniej byłoby wyeliminować z tego eksperymentu człowieka i wydziergać jakiś sprzęt do testowania. Najprościej chyba jakiś dwa koła połączone w poziomie ośką i obciążone powiedzmy 100 kg, do których by przyłożono stałą siłę - im większa przejechana odległość, tym mniejsze opory toczenia opon.

Napisano

Takie różnice to ja miewam bez zmiany opon, w zależności od dyspozycji danego dnia i wiejącego wiatru. Jeśli kolejność twoich prób była dokładnie taka to świadczy o wzroście formy. Pięć tygodni treningów to wbrew pozorom baaaardzo dużo :) Pozostanę przy swoim zdaniu.

Po kolei:

1. Kolejność prób: conti, maxxis, bontrager, schwalbe.

2. Pisałem, że warunki zbliżone, lekki wiatr początkowo boczny, później w plecy; trasa - asfaltowe drogi o różnej jakości i w różnym wieku + jakieś 1,5 km szutrówki, jedynie przy ostatniej okazji czułem się raczej kiepsko.

3. Po jednej jeździe w tygodniu wzrostu formy bym się nie spodziewał.

No i może to moje subiektywne odczucie, ale imo jednak semisliki toczą się lżej.

Gość voytec
Napisano
1. Kolejność prób: conti, maxxis, bontrager, schwalbe.

Lepiej chyba byłoby testować tą samą oponę w kontekście drutowana vs. zwijana.

Napisano

Witam

Podłączę się pod temat.

Od razu przyznam, że jestem świeżakiem, dlatego z góry proszę o wyrozumiałość ;)

Potrzebuję opony na szosę i na szutrowe drogi, gdzie 90% to asfalt. W tamtym sezonie jeździłem 3-4 razy w tygodniu po 50-70 km za każdym razem. W tym sezonie chciałbym również jeździć w takich samych wielkościach. Opony zaczęły się ścierać stosunkowo szybko, bo już po niecałych 400km ( w tamtym sezonie zrobiłem nieco ponad 1500km).

Przyznam, że nie znam się za dobrze i na doborze wielkości opon i na ich typie, dlatego proszę o pomoc. Hałas i opór nie mają dla mnie większego znaczenia, najbardziej zależy mi na wytrzymałości i żeby nie ważyły zbyt wiele. Chciałbym się zmieścić w sumie około 120-150zł, gdyż planuję jeszcze wymienić pedały i dokupić ubranie.

A teraz co wiem o tym co mam:

Koła mają 28 cali. Jest na nich napisane 700 x 37c 37-622. 50-80 PS (to jest chyba wytrzymałość na ścieranie). Na obręczy jest naklejka: GP 710L 700C ETRTO 622x19

Rower: crossowy Scott Sportster z tamtego roku.

W załączniku pokazuję zdjęcie opon jak wyglądają teraz (podejrzewam, że tego sezonu mogą już nie wytrzymać ;))

Bardzo bym prosił o pomoc w doborze odpowiedniej opony.

Abstrahując od Waszej wcześniejszej dyskusji, i odnosząc się do mojego wcześniejszego posta i do tematu głównego, chciałem jeszcze raz podziękować za pomoc przy doborze opon i opisać oponki, które kupiłem dzięki Waszej pomocy.

Kupiłem opony SCHWALBE SILENTO HS 421 37-622, 700x35C i powiem Wam, że są rewelacyjne. Czytając wcześniejsze posty, przyznam się szczerze, że odnosiłem się dosyć sceptycznie co do opinii o oporach, czy wadze opon. W ubiegły weekend przetestowałem je na dystansie nieco ponad 74km i rzeczywiście jedzie się dużo lżej, opory są niewielkie, a opony ciche no i lżejsze niż fabryczne, które miałem wcześniej. Nie wiem jak będzie z trwałością, bo mam swoją wagę, a czasem jeżdżę po drogach szutrowych, także czas pokaże. Póki co zachwalam i polecam ;)

(Oponki kupiłem w jednym ze sklepów internetowych z Poznania.)

W załączniku zdjęcia.

post-149622-0-26664400-1332860954_thumb.jpg

Napisano

Witam.

Chce takze poprosic o podpowiedz.Do dzis jezdze na Schwalbe przod Huricane , tyl Smart Sam.Jezdze rezne tereny i uwazam iz Smart trzyma na roznych nawierzchniach a Huricane potrafi lekko uciec na glebszym szutrze.Ale pod kontrola przy szybkiej jezdzie,jakies zmiany stron drogi lesnej.

W tym roku jade dookola Polski z sakwami.Moja waga 80 kg.Rower..http://amigo-bike.pl...2011-13654.html

Chce zalozyc 26'.1.75......i tu pytanie co ?

Rozwazam...Schwalbe Road Cruiser 26 x 1.75 47-559 , http://www.cstpoland.pl/26/29.html .

Prosze uwzglednic cisnienia w oponach obciazonych sakwami.

Czy ide w dobrym kierunku ?.

Dziekuje za kazda podpowiedz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...