dovectra Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 timon112 wszystkie opony które wybrałes są dobre, i dętek nie musisz zmieniać w zakresie opon 35-40mm.
timon112 Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Ok. Dzięki serdeczne Wam za pomoc. Chyba zdecyduje się na te oponki: SCHWALBE ROAD PLUS 28x1.40" 700x35C 37-622 reflex Nie wiem co znaczy jeszcze 28x1.40'' (28 to rozmiar koła a 1.40''?) Dętki zostawię te które mam. Mam nadzieję, że ta opona sprawdzi się również na lekkim szutrze, bo czasem zdarza mi się też jeździć po leśnych szlakach o takim właśnie podłożu. Jak kupię i założę, przetestuję to się odezwę. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
dovectra Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 szerokość opony w calach 1,25 = 1 1/4 = 32mm 1,4 cala to jakieś 37 mm
nax Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Michelin XC Dry 2 Na forum jest temat o nich, sam użytkuję jedną od wieeelu kilometrów, absolutnie genialna. Planuję zakupić drugą na drugie koło, zwłaszcza że potaniały
miller Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 i może jeszcze będziesz łaskaw znaleźć te opony w tym rozmiarze? Fakt, opon w tym rozmiarze nie ma, ale kolega timon112 się wtrącił z zapytaniem, a ja propozycje złożyłem zakładającemu post
marekw Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Zapytam z ciekawości: ile km przy normalnej jeździe wytrzyma przeciętny semi-slick ??
contar Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 A co myślicie o oponach http://www.bikekatal...ponenty&pid=397 . Głównie na asfalt i czasem na teren. I jaka jest różnica miedzy drutówką a zwijką oprócz ceny? A może macie jakieś inne alternatywy do tej opony.
dovectra Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Zapytam z ciekawości: ile km przy normalnej jeździe wytrzyma przeciętny semi-slick ?? 3-6 tyś km Głównie na asfalt i czasem na teren. to jest głównie asfalt teren to tylko suche twarde polne drogi
karbeti Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Polecam Smart Samy. Osobiście używam i można sporo dobrego poczytać o nich na forum.
maltan Napisano 12 Marca 2012 Napisano 12 Marca 2012 I jaka jest różnica miedzy drutówką a zwijką oprócz ceny? Kliknij na poniższy link http://www.forumrowerowe.org/topic/58845-opony-drutowane-vs-zwijane/page__st__20. Cały temat odnośnie różnic między drutem a kevlarem
dejtrejder Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Nie ma co kombinować Continental Race King 2.2 w wersji drutowej za 50 zł sztuka po napompowaniu do 4 atmosfer stają się prawdziwymi połykaczami kilometrów. Po asfalcie idą pięknie, wręcz wyśmienicie. Suchy teren? Nie ma problemu, spuszczamy powietrze do ok 2,5 atmosfery i mamy wygodne, baloniaste kanapy do pokonywania leśnych wertepów. W zeszłym roku przejechałem na nich po asfalcie i w terenie jakieś 7000 km. Bieżnik wygląda prawie jak nówka. Dla porównania Geax Aka kolegi stracił "fryzurę" całkowicie po 2000-3000 km.
karbeti Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Na Continental Race King nie jeździłem ale bieżnikowo wyglądają prawie identycznie jak Smart Samy.
dejtrejder Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Na Continental Race King nie jeździłem ale bieżnikowo wyglądają prawie identycznie jak Smart Samy. Obydwie mają gęsto rozstawione klocki w środkowej części bieżnika. Dzięki temu mają niskie opory toczenia. Są też różnice między nimi. Ale nie o tym jest wątek.
deszczowiec Napisano 18 Marca 2012 Napisano 18 Marca 2012 Po przejrzeniu tematu zdecydowałem się na IRC MIBRO for Marathon w wersji 1.95. Ważą około 460 gram. Zapłaciłem 70 zł za sztukę. Wcześniej jeździłem na Maxxisach Crossmarkach i różnica jest kolosalna. Średnia prędkość wzrosła na asfalcie o 5-6km/h. Opona prowadzi się gładko, w zakrętach również stabilna. Jestem bardzo zadowolony, polecam wszystkim zastanawiającym się nad oponami na asfalt/ubite trasy. p.s. Na poprzednim rowerze parę lat temu miałem założone IRC Mythos XC w wersji 2.1 Jak ktoś szuka czegoś jeszcze bardziej uniwersalnego także polecam serdecznie.
dejtrejder Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Wcześniej jeździłem na Maxxisach Crossmarkach i różnica jest kolosalna. Średnia prędkość wzrosła na asfalcie o 5-6km/h. Takich bajek to mi kolego nie wypisuj Zmiana opon jednych na drugie nie powoduje aż takich różnic. Moja średnia po zimie ( brak formy ) na asfaltowo - szutrowym dystansie 50km to ok 19-21 km/h. Średnia w szczycie sezonu ( dobra forma) na dokładnie tym samym odcinku to ok 26-28 km/h. Nie ma aż tak dużego znaczenia czy jadę na oponach hutchinson toro z wielkimi kwadratowymi klockami czy też na race kingach, jeśli obydwie są napompowane takim samym ciśnieniem ok 3,5 atmosfery. Gdyby to było takie proste jak piszesz to nikt by nie trenował tylko wszyscy by zakładali oponki o których piszesz Kolega czasem zmienia opony terenowe na slicki i różnice jakie zauważył dochodzą do 2 km/h nie więcej. Zdaj sobie sprawę, że różnica w średniej o jakiej napisałeś to niemalże jak różnica między mistrzem świata a kanapowym pasibrzuchem Prawdopodobnie test średniej zrobiłeś na odcinku 100 metrów pragnąc za wszelką cenę sobie udowodnić, że nowe oponki są szybsze
severian Napisano 20 Marca 2012 Napisano 20 Marca 2012 Dobrze prawisz.Sam przerabiałem ten temat ;)Założyłem detonatory 1,5 cala i generalnie gorzej mi się na nich jeździło niż na RaRa.Osobiście uważam,że kombinowanie z oponami nie ma większego sensu.Trzeba mieć po prostu parę w nogach i tyle :)Dla mnie najważniejszym parametrem opony jest jej masa,idealna wynosi ok.450g.Bieżnik to sprawa drugorzędna.Teraz jeżdżę na Rocket Ronach 2.25 i to głównie po asfalcie i jestem zadowolony.Terenowe opony Schwalbe to znakomite oponki uniwersalne :)Oczywiście to tylko moje osobiste odczucia.
wojtasin Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Takich bajek to mi kolego nie wypisuj Zmiana opon jednych na drugie nie powoduje aż takich różnic. A ja będę wypisywał. Ta sama trasa (67,6 km), podobne warunki, cztery różne komplety opon; druciane crossmarki - średnia 21,5 km/h, druciane bontrager jones xr - 21,2 km/h, druciane (i najcięższe w zestawieniu - komplet waży 1,56 kg) conti travel contact - 27,6 km/h, druciane maratohn dureme - 24,3 km/h. Jazdy wykonane na przestrzeni 5 tygodni, więc jakiejś gigantycznej zwyżki formy bym się nie spodziewał, poza ostatnia jazdą na samopoczucie nie narzekałem.
Basiq Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Terenowe opony Schwalbe to znakomite oponki uniwersalne Zgodzę się, tylko, że w wersjach Evo bieżnik znika w oczach w zatrważającym tempie... (Racing Ralph 2.25, Rocket Ron 2.25) Jeśli po jedny sezonie stwierdzasz że nie masz roro to znaczy że mało jeździsz Ja przy przebiegu rzędu 6 tys km w szczycie formy potrzebowałbym w sezonie 3 Mam jedną sztukę, i bieżnik znika tak samo szybko jak w Racing Ralph - ja nie jestem w stanie na nich zrobić więcej niż 500-600km (20% asfalt, 80% szuter i cięższy teren) Z tego powodu, na wiosenne treningi kupiłem semi-slick - na przód Geax Easy Rider 1.95 i na tył Shwalbe Hurricane2.0, jestem po dwóch treningach na nich i jest OK - bardzo dawno nie jeździłem na tego typu oponach więc nie bardzo wiem jak się mają do konkurencji, ale praktycznie ich nie słychać, a opory toczenia wyraźnie spadły...
Biniu Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 .............................................. conti travel contact - 27,6 km/h, Witam, dodam tylko, w nawiązaniu do uwag o zużywaniu się opon, że w/w wytrzymują przebiegi nawet do 30 000 km, w aktualnym komplecie mam przejechane 26 000 km i końca nie widać pozdrawiam
dejtrejder Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 A ja będę wypisywał. Ta sama trasa (67,6 km), podobne warunki, cztery różne komplety opon; druciane crossmarki - średnia 21,5 km/h, druciane bontrager jones xr - 21,2 km/h, druciane (i najcięższe w zestawieniu - komplet waży 1,56 kg) conti travel contact - 27,6 km/h, druciane maratohn dureme - 24,3 km/h. Jazdy wykonane na przestrzeni 5 tygodni, więc jakiejś gigantycznej zwyżki formy bym się nie spodziewał, poza ostatnia jazdą na samopoczucie nie narzekałem. Takie różnice to ja miewam bez zmiany opon, w zależności od dyspozycji danego dnia i wiejącego wiatru. Jeśli kolejność twoich prób była dokładnie taka to świadczy o wzroście formy. Pięć tygodni treningów to wbrew pozorom baaaardzo dużo Pozostanę przy swoim zdaniu. Kolega z którym trenuję na co dzień czasem zakłada slicki. Zgodnie z twoją teorią powinienem nie mieć szans usiedzieć mu na kole Tymczasem żadnych różnic nie zauważam jeśli jesteśmy w podobnej formie. Większe różnice występują, kiedy jedziemy obydwaj na ciężkich terenowych drutówkach ale któryś z nas ma lepszy dzień czy też jest wypoczęty po dniu przerwy.
deF Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Takie różnice to ja miewam bez zmiany opon, w zależności od dyspozycji danego dnia i wiejącego wiatru. Dokładnie. Dodajmy jeszcze do tego różne przeszkody na drodze (np. światła na drodze/przejściu), konieczność zwolnienia, bo wycieczka przedszkolaków, bardziej błotnisty odcinek i innsze takie losowe czynniki - i już średnia potrafi wyraźnie wzrosnąć/spaść. Jedynym miejscem, gdzie można by to rzetelnie sprawdzić, to hala, stałe przełożenia i kadencja. Lub jeszcze lepiej stosownej konstrukcji maszyna.
Basiq Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Ze wszystkim się zgodzę - tylko nie ze stałą kadencją
deF Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Czemu? Wprowadzenie do równania zmiennej pod postacią innej kadencji całe porównanie czyni niewiele wartym.
Basiq Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Ta sama kadencja przy tym samym przełożeniu będzie skutkować identyczną prędkością obrotową koła... a więc (prawie) identyczną prędkością roweru (prawie ponieważ ciężko było by znaleźć dwa modele opon o identycznym obwodzie). Opony z niższymi oporami toczenia pozwolą na jazdę z wyższą kadencją przy tym samym wysiłku rowerzysty... stałym parametrem powinno być ew. tętno rowerzysty a to jak szybko pedałuje
Gość voytec Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Basiq dobrze gada. IMHO może waga nie wpłynie (a na pewno znacząco) na prędkość ale na lżejszych oponach dalej zajedziesz. W praktyce trzeba jeszcze dobrać opony do terenu bo w g...e na to i na lekkich oponach daleko nie zajedziesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.