Skocz do zawartości

[piasta] tylna szerokość osi i pkt podparcia

Pablo001

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie:

-punktami podparcia tylnej osi na ramie od strony(prawej) kasety jest widelec ramy - tu OK,

natomiast od strony (lewej) tarczy jest hak przerzutki?

Bo do widelca ramy oś piasty nie sięga. Przy poprzednim rowerze nie zwróciłem na to uwagi, natomiast teraz jak się pieszczę z nowym rzuciło mi się to w oczy.

rama stumjumper 29er z 2012

piasta sram x9 z 2011

Napisano

Hak przerzutki po stronie tarczy?

Oś koła powinna ładnie siedzieć w hakach koła, jak coś nie pasuje to gdzieś pewnie jest niekompatybilność albo (co raczej mało prawdopodobne) robisz jakiś błąd przy wkładaniu koła :P

Napisano

O cholewka, najmocniej przepraszam :sick:, ale gafę strzeliłem - he, he, że tak powiem wkładam prawidłowo :P

tylko żle napisałem,a to dla tego, że jak rower odwróciłem do góry nogami itd itp...

Powinno być:

Mam pytanie:

-punktami podparcia tylnej osi na ramie od strony(prawej) kasety jest hak przerzutki,? Hak od strony wewnętrznej jest pierwszy, póżniej rama;

- natomiast od strony (lewej) tarczy widelec ramy - tu OK,

Podzwoniłem po sklepach speca i otrzymałemi nfo, że ten typ tak ma. Nie wiem jakoś tak psychologicznie mnie to nie przekonuje.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem czy dobrze rozumie ale sporo ram tak ma ze koło głównie trzyma sie na Haku bo jak sie go odkreci to za bardzo nie ma gdzie koła osadzić. Ale haki są stalowe, no zazwyczaj przynajmniej o dobrze wkrecone w rame wiec nie am sie czego obawiać.

Napisano

Ale haki są stalowe, no zazwyczaj przynajmniej o dobrze wkrecone w rame wiec nie am sie czego obawiać.

Haki nie są stalowe, chociażby dlatego, że przy zahaczeniu o coś przerzutką mają się złamać a nie wyrwać pół ramy. A z tym, ze nie ma się czego obawiać się zgodzę.

Napisano

Aaa :thumbsup: , taki hak to zupełnie co innego. Zaraz poleciałem odkręcić swój i :w00t: budowa dokładnie na takiej samej zasadzie.

Ufff, :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...