Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] jaki do ~600 złotych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

a więc postanowiłem założyć temat, pomimo tego, że jakiś tam ogląd i pogląd posiadam. Moja wiedza z zakresu amortyzatorów jest raczej niewielka, więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Aktualnie jeżdżę na RST Gila TnL 100. Kto miał do czynienia, ten wie jakie to badziewie. Na małych nierównościach ustrojstwo w zasadzie nie pracuje. Czasem czuje się jadąc jakbym jechał na sztywnym widelcu. Masakra.

Mam Meridę TFS 100-V (a więc z v'kami) z ramą 20", ważę 82 kilo (planuję ze 4 kilo zrzucić). Rura sterowa obecnego amortyzatora ma 22 cm. Jak wywalę jedną podkładkę to wejdzie coś z 21 cm rurą. Nie jest więc łatwo coś znaleźć.

Poszukuję czegoś w budżecie do 600 złotych (można LEKKO nagiąć). Z oglądu sieci/tematów wnioskuję, że mogę próbować znaleźć: Rebę/Recona, Zależy mi na tym, żeby amortyzator był możliwie jak najlżejszy. Obecny waży 2700 g...

Napisano

Hookie Nie nastawiaj się zbytnio na Rebę czy Recona. W tej cenie trudno będzie znaleźć używane RS'y w dobrym stanie. Nie mówię, że nie można, ale trzeba poświęcić duuuużo czasu, regularnie przeglądać Allegro, próbować sił w licytacjach itd.

Z nowych amorków, to za tą cenę możesz mieć nowego Suntour Epicon'a. To bardzo dobrze pracujący, powietrzny i lekki amor.

Napisano

Dziękuję za obie powyższe odpowiedzi!

@Timex550: Nie ukrywam, że jestem emocjonalnie związany z Suntourem z racji posiadania tego amortyzatora w poprzednim rowerku (z bólem serca sprzedanym). Czy jednak w tej cenie nie jest lepszy nowy Recon? (też kosztuje ~720 złotych), a jest dużo lżejszy. Problemem w kwestii Suntoura jest też niewielka dostępność wersji pod V-ki. Jedynie Sparrow bikes mają parę sztuk, a po tym co czytałem o nich na forum - podziękuję. :-)

@kosa23: Przejrzałem Twój link i znalazłem Manitou Drake'a jeszcze. http://allegro.pl/manitou-drake-super-100-abs-nowy-i2160851851.html . Tyle, że tutaj 20,5 cm ma rura sterowa - u mnie jest 22 cm z podkładką, 21 bez, powinno być ok na mój gust tak czy siak.

Wybierając więc między tymi trzema... Który? :-)

Napisano

Drake Absolute+ .

P.s. Mógłbyś dopytać się kogoś bardziej kompetentnego o ewentualne różnice w zależności od rocznika - można się zdziwić, a sprzedawcy nie mają zwykle skrupułów, żeby o nich nie wspominać ;)

Napisano

Recon lżejszy od Epicona? Powietrzny Silver to dobre 2kg, Gold 1,7kg. Epicon będzie ważył tyle co Gold, albo i mniej. Oczywiście rocznik od 2009 wzwyż.

Drake fajny, ale pivoty by się przydały, co nie?

Napisano
znalazłem Manitou Drake'a jeszcze
Problemem w kwestii Suntoura jest też niewielka dostępność wersji pod V-ki.

:rolleyes: No to nie ma o czym mówić...

W takim razie Aeris 320-100 ^^ , ~700zł z przesyłką z Ebay.

Napisano

O właśnie :) Tylko zdjęcia niezbyt... ;)

No i czy jest pod v-brake?

Dostałem info, że niestety pod hydraulikę... Tarcz nie planowałem montować - wolę V'ki, więc muszę rozejrzeć się za aukcjami zza granicy, skoro za 700 zł się może udać. :-) Aczkolwiek oferta niezła..

Napisano

Epicon z pivotami 650zł, niedługo powinny pojawić się na allegro, z przesyłką w 700zł się zmieścisz ;)

http://www.eurobike....przednie/epicon

Dzięki za link! Czym prócz 70 g wagi różnią się wersje za 699 oraz 649? Nie widzę tam tego. :-) EDIT: tylko dźwignią na kierownicę? Skąd więc niższa waga?

Cały czas zastanawiam się też nad Spinnerem Areisem 320.

Czy te amortyzatory różnią się czymś znacząco jeśli chodzi o ich pracę? Nie ukrywam, że w Aerisie kusi jego waga. :)

Napisano

Tak w ogóle to te Epicony na tej stronie wiszą i wiszą, a jest już 2012 rok i nowe modele. Pewnie w wyższych cenach.

O Aerisach ciężko coś powiedzieć, nie są w Polsce zbyt popularne.

Napisano

Ja się zastanawiam nad zamianą mojej tory właśnie na aerisa, z tego co łatwo znaleźć w necie na stronach pl to :

-duża sztywność

-wykorzystuje cały skok

- łatwy i tani serwis ( coś jak RS)

-w miarę płynna praca

-ładne złote golenie

-"porównywalny z SID'em"

-dostępność piwoty/brak piwotów, manetka/ dźwignia na goleni

z czego z pokrętłem na goleni wydaje mi się bardziej atrakcyjny bo ma podobno coś takiego jak foxy rlc (zresztą sam tez ma w nazwie rlc) czyli tłumienie wolnej kompresji, w skrócie pisząc, nie reaguje na powolne ugniatanie od góry, ruchy korbą, kolarza, a działa poprawie na nierównościach, przy czym jest troszke stłumiony, oczywiscie pokrętłem można regulować poziom łuminia

są też filmiki na Yt pokazujące prace widelca

myślę ze przy cenie 600-700 zł i wadze 1600-1700g oferuje dużo

Napisano

Z tego co wyczytałem i obejrzałem w necie, 320-100 działa bardziej jak SID lub R7; porównania do Foxa raczej są nietrafione. Ale to tylko teoretyzowanie...

Aeris 320-100 pod vki, z manetką powinien ważyć ~1800g, skoro potwierdzona masa wersji DISC to 1670g. Z drugiej strony na pewno dopytałbym o to sprzedawcę, ponieważ śp amortyzator moda safiana ważył bez manetki chyba nawet ponad 1900g... (zgaduję, że to była jakaś inna/starsza wersja).

Aerisy (i Suntoury też :) ) możesz kupić w Polsce bezpośrednio m.in. w Luxtech i w Bikershop .

Chyba bardziej opłaca się Ebayu lub Allegro...

Gdybyś nie zauważył linka, który wcześniej wkleiłem - zdawkowy test 320-100 w Bikeboardzie , chyba nawet na życzenie safiana .

Napisano

Tak w ogóle to te Epicony na tej stronie wiszą i wiszą, a jest już 2012 rok i nowe modele. Pewnie w wyższych cenach.

O Aerisach ciężko coś powiedzieć, nie są w Polsce zbyt popularne.

Epicon 2012 podobno dzisiaj pojawi się w ofercie eurobike.

Niestety cena kosmiczna:

SF 11- EPICON-RLR-W-D X2 CENA 1099ZŁ

SF12-EPICON-RLRC-L-D X1 CENA 1299ZŁ

SF12-EPICON-RLRC-W-D X1 CENA 1299ZŁ

Napisano

Cło jest naliczane dla wartości przesyłki >150 euro, VAT dla wartości przesyłki >22 euro. Mi z Chińczykami z Ebaya łatwo było dogadać się na deklarację przesyłki jako "gift" i zaniżenie wartości przesyłki - zamawiałem ramę szosową za ~1100zł (i dwa razy części, ale mniej niż 150E) - żadnych problemów. Wydaje mi się, że przy tak małej różnicy rzeczywistej wartości przedmiotu i deklaracji tu w ogóle nie ma ryzyka, nawet jeśli paczka przejdzie kontrolę. Natomiast jeśli Urząd Celny zażądałby potwierdzenia wartości przesyłki, dobrze sprawdza się "podwójny przelew" do sprzedawcy - najpierw na zaniżoną wartość na fakturze i drugi "korygujący". To jeśli chodzi o Chiny, natomiast nie wiem czy jakieś problemy są z importem z Tajwanu. Autorowi radzę spytać się safiana, jeśli jest tym zainteresowany.

Dla żądnych wiedzy powiązany wątek na forumszosowe.org ;)

Napisano

Epicon 2012 podobno dzisiaj pojawi się w ofercie eurobike.

Niestety cena kosmiczna:

SF 11- EPICON-RLR-W-D X2 CENA 1099ZŁ

SF12-EPICON-RLRC-L-D X1 CENA 1299ZŁ

SF12-EPICON-RLRC-W-D X1 CENA 1299ZŁ

Kuknij na all...można go wyjąć za trochę ponad 700zł chyba że te są jakieś inne i oferuja jakieś nowerozwiązania na rok 2012?

Napisano

Kuknij na all...można go wyjąć za trochę ponad 700zł chyba że te są jakieś inne i oferuja jakieś nowerozwiązania na rok 2012?

Na allegro sprzedaj je sparrow bike,czyli pochodzenie amortyzatorów nie znane. Ja mówię o cenach dystrybutora na Polskę. Informacje taką dostałem od zaufanego sklepu. Od poniedziałku sklepy mogą je zamawiać u dystrybutora. Lada dzień powinny się pojawić w ofertach sklepów.

Napisano

Nie wiem jak was, ale mnie to kompletnie nie dziwi. Firma wyrobiła sobie markę, ceny skaczą co roku wyżej tak czy siak, więc czemu i Suntour miałby ich nie podnieść? Choć tak spory skok cenowy może być zbyt duży dla potencjalnego klienta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...