papanf Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 Witam, Mam problem z dobraniem odpowiedniej dętki do przedniego koła. Jest to stary rower szosowy Gazelle. Zaznaczam ,że jeżeli chodzi o serwisowanie roweru to jestem kompletnym nowicjuszem (wstyd). Idąc do sklepu zapisałem sobie 'dane' z opony ,tj: 23-622 (700x23C) c145 . W sklepie delikatnie mówiąc zwariowałem i zakupilem ostatecznie dętkę o oznaczeniu 19/23 - 622/630 700x19-23C . Okazała się być za duża w obwodzie i po lekkim napompowaniu w miejscu gdzie jest wentyl opona wystaje z obręczy. Czy ktoś mógłby mi pomóc i wytłumaczyć jaką dętkę powinienem zakupić i na co zwracać uwagę ? Z góry wielkie dzięki, pozdrawiam!
przemolinko Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 Witam. Zakupiłeś dobrą detkę. Problem wynika pewnie z nieumiejętnego zakładania jej. Zakładanie dętki zaczyna się od włożenia wentylka do dziury i po woli, dokładanie wkładaniu dętki do środka opony układając ją jak najdokładniej (tak aby była dość luźna- nie może być napięta). Spróbuj jeszcze raz ją założyć, jeśli to nie pomoże nagraj film/zrób zdjęcie z tym problemem Pozdrawiam. Ps: Ta dętka ma zakres szerokości 19-23mm a ty masz oponkę właśnie 23. A 700mm obwodu (28cali) co również rowerek twój spełnia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.